Srđan Šaper na promociji albuma Odbrana i poslednji dani u Zagrebu Foto: Karl Matulin

Povodom četrdesete godišnjice od inicijalnog objavljivanja, juče je u Muzeju savremene umjetnosti u Zagrebu predstavljeno luksuzno reizdanje kultnog albuma Idola "Odbrana i poslednji dani" u izdanju Croatia Recordsa na gramofonskoj ploči oplemenjeno remasteringom i manje poznatim fotografijama i intrigantnim tekstovima.

Teško je izbeći činjenicu da je malo verovatno da na promociju reizdanja jednog albuma izdatog pre 40 godina grupe koja ne postoji 37 godina dođu aktualni srpski patrijarh, bivši hrvatski predsednik i bivši hrvatski premijer. Ali, “Odbrana i poslednji dani” je sve samo ne jedna obična gramofonska ploča,  piše zagrebački portal „Ravno do dna“.

Zdenko Kolar i Srđan Šaper na promociji albuma Odbrana i poslednji dani u Zagrebu Foto: Karl Matulin

O značaju albuma su govorili novinari Hrvoje Horvat, Zorica Kojić, Dragan Ambrozić, ispred izdavača Croatia Records Želimir Babogredac, i nekadašnji članovi grupe Zdenko Kolar i Srđan Šaper, dok je voditelj promocije bio urednik izdanja Nikola Knežević. Promociji je prisustvovala i Dina Divljan, udovica Vlade Divljana.

Dragan Ambrozić je u svom govoru postavio tezu da je “Odbrana i poslednji dani” priča o odrastanju sa svim neizvesnostima i traženju identiteta.

“Ploča je kao ogledalo koje nam pokazuje gde smo mi.”, poentirao je Ambrozić, koji je ujedno i autor jednog od tekstova u okviru izdanja koji nadahnuto objašnjava značaj albuma, njegov diskurs i njegovu osnovnu viziju.

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović sa suprugom na promociji albuma Odbrana i poslednji dani u Zagrebu Foto: Karl Matulin

Zorica Kojić je objasnila značaj “Odbrane i poslednjih dana” iz devojačkog rakursa iz, u to doba, (početkom osamdesetih godina 20. stoleća) poprilično maskuliniziranog rock’n’rolla u tadašnjoj Jugoslaviji. Stihovi kao što su “Devojke su drugačije, one nisu kao ja” značili su mladim ženama da se ohrabre i da budu ono što jesu. Iako bismo voleli da verujemo da se danas takve poruke podrazumevaju i da je opštaa stvar kako su identiteti podjednako vredni, surova stvarnost nas svako malo demantuje, tako da je komentar Zorice Kojić relativno neuobičajan, ali tačan i potreban.

Promocija albuma Odbrana i poslednji dani u Zagrebu Foto: Karl Matulin

Promocija je završila dodelom priznanja za doprinos u diskografiji, koje su iz ruku Želimira Babogredca dobili Srđan Šaper i Zdenko Kolar.

Bonus video – Šaper: „Idoli“ promišljali o životu, mladosti, zemlji u kojoj smo živeli

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare