Foto: Milan Katić

Rezultati konkursa Ministarstva kulture Republike Srbije kasne za čak tri raspisana konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata savremenog stvaralaštva u 2024. godini, saopštili su Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, ULUS i Stanica Servis za savremeni ples.

Rezultati kasne za tri konkursa uprkos višegodišnjim brojnim apelima i ukazivanjima kulturnih radnika i stručnjaka na štetne posledice takve prakse.

Iz Asocijacije NKSS, ULUS-a i Stanice Servis za savremeni ples podsećaju da je, po propozicijama konkursa, rok za objavu rezultata najkasnije 60 dana od isteka roka za podnošenje prijava.

Rok za podnošenje prijava za konkurse koji se odnose na finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti likovnih, primenjenih, vizuelnih umetnosti, dizajna i arhitekture, ali i iz oblasti umetnička igra – klasičan balet, narodna igra, savremena igra, koja podrazumeva stvaralaštvo, produkciju i interpretaciju, i Gradovi u fokusu 2024, istekao je 26. decembra prošle godine.

To znači da je odavno prošao rok za objavu rezultata. I zbog toga potpisnici saopštenja napominju da je „godina uveliko u toku, a da zbog ove situacije za mnoge aktere u kulturi još uvek nije moguće planiranje iste, što ostavlja i kratkoročne i dugoročne posledice na kulturnu produkciju i ponudu na nivou čitave republike“.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

– Godina počinje u januaru, a konkursne procedure morale bi da budu gotove najkasnije krajem decembra meseca prethodne godine, a mi imamo situaciju da su prvi konkursi tada tek objavljeni. Zvaničan rok za objavu rezultata je 60 dana, što je već prekasno za adekvatno planiranje i organizaciju kulturnih i umetničkih aktivnosti u tekućoj godini, a kašnjenje objave rezultata dodatno otežava ovu nepovoljnu situaciju.

Opet je, na šta su dugo već upozoravali, uostalom i jedna od razloga zbog kojeg su protestovali prošle godine ispred Ministarstva kulture, premalo vremena za planiranje, organizaciju i realizaciju projekata i programa, što „utiče na uslove rada u kulturi, kvalitet projekata i načine distribucije umetničkih programa, a radnike i radnice u kulturi stavlja u poziciju životne i profesionalne neizvesnosti i nesigurnosti“. I zato iz Asocijacije NKSS, ULUS-a i Stanice Servis za savremeni ples apeluju na Ministarstvo kulture da što pre objavi rezultate ne samo ova tri, već i svih ostalih raspisanih konkursa, kako bi se „minimalizovala šteta koja je već učinjena za ovu kalendarsku godinu“.

Bonus video: Upad u Ministarstvo kulture

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar