Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Pozivamo sve aktere u polju kulture da sopstvene kapacitete, koje uprkos dugogodišnjim pritiscima i nebrizi i dalje sami razvijamo svojim neumornim radom, udružimo u zajedničkoj borbi za odbranu polja kulture od daljeg urušavanja, za odbranu društvenih resursa od nebrige i neodgovornosti nekompetentnih, a politički podobnih pojedinaca, poručuje se, između ostalog, u saopštenju Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije povodom problema sa kojim se suočavaju muzičari Beogradske filharmonije I njihove kolege iz Orkestra opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Iz Asocijacije pozivaju na udruživanje „u procesu zajedničkog promišljanja novih, naših institucija, te političkih alternativa razarajućem kapitalističkom sistemu koji konstatno proizvodi duboke društvene krize u kojima se nalazimo, kao I solidarno delovanje za bolje uslove života i rada u polju kulture i umetnosti u Srbiji, uključujući I druge borbe društvu, za bolju budućnost svih u našoj zemlji.

Sergej Krilov i maestro Feliks Mildenberger na koncertu Beogradske filharmonije, 9. februar 2024. Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

“Ovom prilikom, kao umetnice i umetnici iz cele Srbije, kulturne radnice i radnici, sa statusom samostalnih umetnika ili sa neregulisanim statusom, želimo da se pridružimo našim kolegama u borbi, da podsetimo na nebrigu nadležnog ministarstva i sa tim u vezi na niz akcija koje smo tim povodom pokrenuli tokom prethodnih godina u okviru kampanja ’Za dostojanstven rad u kulturi’ i ’Nisam u javnom interesu’. Godinama ukazujemo na netransparentne procedure i niz zloupotreba u distribuciji javnih sredstava i na republičkom i na lokalnom nivou u sektoru kulture, na netransparentno i nekompetentno upravljanje javnim resursima kulture, uključujući i javne institucije, najčešće kroz mehanizam partijskog zapošljavanja i izostanak transparentnih procedura za izbor uprava javnih institucija, ali i niz drugih zloupotreba i pritisaka koji se vrše na umetnike u različitim sektorima rada. Prošle godine bili smo svedoci i brutalnog javnog targetiranja umetnica i umetnika od najviših državnih zvaničnika bez ikakve reakcije nadležnog ministarstva“, navodi se, pored ostalog, u saopštenju uz konstataciju da se sektor kulture i umetnosti se godinama urušava, a rad umetnica i umetnika se kontinuirano iz godine u godinu degradira i svodi na status socijalne nestabilnosti i potpune ekonomske margine“.

U Asocijaciji ističu da, nažalost, „odgovorne institucije već duži niz godina pokazuju potpuni izostanak razumevanja izazova sa kojima se suočavaju i svojim autoritarnim neukim lutanjima pojedinaca bez kompetencija na odgovornim pozicijama dodatno urušavaju postojeće društvene resurse, novac svih nas, javne institucije, infrastrukturu koje je čitavo društvo generacijama stvaralo“.

Na kraju saopštenja umetnici postavljaju pitanje:

„Dokle će naš rad da bude nipodaštavan na brutalan i besraman način od strane onih koji bi upravo trebalo da vode brigu o dostojanstvenim uslovima rada i razvoja našeg sektora? Dokle će naši uspesi i rezultati na međunarodnom planu da budu ignorisani samo zbog našeg prava na slobodno mišljenje i izražavanje? Dokle će umetnice i umetnici kojima profesionalna etika nalaže da konstantno dovode u pitanje aktuelne sisteme i traže vizije budućnosti biti mete zbog svojih kritičkih stavova? Dokle će oni kojima smo poverili brigu o sektoru kulture da devastiraju naše polje i resurse svojim neznanjem i izostankom odgovornosti? Dokle će odgovorni da ćute ili da se kriju iza svojih silom nametnutih pozicija moći?“

Navodi se da je njihov cilj dostojanstven rad u kulturi, ostojanstven rad umetnica i umetnika posvećenih javnom interesu našeg društva, kao i svih radnikca i radnika, uz zaključak da su kultura i umetnost društveno dobro, kao i da treba očuvati javno dobro u svim segmentima rada.

Bonus video: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar