Pol Šreder Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Američki reditelj i scenarista Pol Šreder, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala, sprečen je da dođe na festival usled iznenadnih zdravstvenih smetnji.

Time se otkazuje i Šrederov masterklas, predviđen za 18. august u Bosanskom kulturnom centru, prenosi BHRT.

Reditelj i scenarista Pol Džozef Šreder rođen je 22. jula 1946. godine u američkoj državi Mičigen. Diplomirao je filozofiju na koledžu Kalvin, a magistrirao na filmskoj školi UCLA radeći paralelno kao filmski kritičar „Los Anđeles fri presa“ i magazina „Sinema“. Još 1972. godine napisao je knjigu „Transcendentni stil na filmu“.

Samo dve godine kasnije s bratom Leonardom napisao je scenario za film smešten u svet japanskog podzemlja – „Jakuza“. A potom je potpisao scenarije, najpre za Brajana de Plamu i Stivena Spilberga, a potom i za Martina Skorsezea. Čak četiri puta sarađivao je sa Skorsezeom, a već prvi njihov zajednički rad na filmu „Taksista“ s Robertom de Nirom doneo im je Zlatnu palmu na Kanskom festivalu 1976. godine.

Šreder je rediteljski debi imao 1978. s naslovom „Blue Collar“, a ređali su se potom „Hardcore“, „Američki žigolo“, „Ljudi mačke“, „Mišima“, „Grad zločina“… U plodnoj karijeri potpisao je tridesetak naslova.

Velikan svetske kinematografije je 2019. godine nominovan za Oskara za najbolji originalni scenario za film „Prvi reformirani“, koji je i režirao.

Poslednje u nizu ostvarenja – „Kockar“ svetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Venecijanskom festivalu, a na predstojećem izdanju smotre na Lidu biće ovenčan Zlatnim lavom za životno delo.

Bonus video: Mikelsen deli autograme u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar