Paul Joseph Schrader Foto: Franck Ferville

Velikan svetske kinematografije Pol Šreder ovogodišnji je laureat nagrade Počasno Srce Sarajeva, saopštili su organizatori Sarajevo film festivala.

Američkom reditelju i scenaristi Polu Šrederu nagrada Počasno Srce Sarajeva kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće uručena na 28. Sarajevo film festivalu, koji će biti održan od 12. do 19. avgusta, saopštili su organizatori. 

Počasnim Srcem Sarajeva Šreder će biti ovenčan 13. avgusta u Ljetnom kinu Coca-Cola, nakon čega će biti održana specijalna projekcija poslednjeg naslova iz bogatog opusa sineaste „Kockar“. Film, u kojem glavne uloge tumače Oskar Ajzak i Tifani Hejdiš, kod nas je, podsetimo, premijeru imao na 50. Festu.

Reditelj i scenarista Pol Džozef Šreder rođen je 22. jula 1946. godine u američkoj državi Mičigen. Diplomirao je filozofiju na koledžu Kalvin, a magistrirao na filmskoj školi UCLA radeći paralelno kao filmski kritičar „Los Anđeles fri presa“ i magazina „Sinema“. Još 1972. godine napisao je knjigu „Transcendentni stil na filmu“.

Samo dve godine kasnije s bratom Leonardom napisao je scenario za film smešten u svet japanskog podzemlja – „Jakuza“. A potom je potpisao scenarije, najpre za Brajana de Plamu i Stivena Spilberga, a potom i za Martina Skorsezea. Čak četiri puta sarađivao je sa Skorsezeom, a već prvi njihov zajednički rad na filmu „Taksista“ s Robertom de Nirom doneo im je Zlatnu palmu na Kanskom festivalu 1976. godine. 

Šreder je rediteljski debi imao 1978. s naslovom „Blue Collar“, a ređali su se potom „Hardcore“, „Američki žigolo“, „Ljudi mačke“, „Mišima“, „Grad zločina“… U plodnoj karijeri potpisao je tridesetak naslova.

Velikan svetske kinematografije je 2019. godine nominovan za Oskara za najbolji originalni scenario za film „Prvi reformirani“, koji je i režirao.

Poslednje u nizu ostvarenja – „Kockar“ svetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Venecijanskom festivalu, a na predstojećem izdanju smotre na Lidu biće ovenčan Zlatnim lavom za životno delo. 

Šreder će na 28. Sarajevo film festivalu održati i masterklas 13. avgusta od 11 časova, čime će zvanično biti otvoren ovogodišnji program „Talents Sarajevo“, uz moderiranje selektorke i rediteljke Bjanka Lukas.

Podsetimo, prošlogodišnji dobitnik Počasnog Srca Sarajeva bio je nemački sineasta Vim Venders.

Bonus video: Bono Voks na Sarajevo film festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar