Foto: PROFILE PICTURES

Novi film o Donaldu Trampu "The Apprentice" imao je svetsku premijeru na Kanskom festivalu, dobivši uglavnom dobre kritike, ali i pretnju tužbom od bivšeg predsednika.

Film pod nazivom „The Apprentice“ (Šegrt) prikazuje priču o Trampovim počecima kao ambicioznog mladog investitora nekretninama u Njujorku 70-ih i 80-ih godina. Njegov portparol opisao je film, koji sadrži scenu gde se vidi kako siluje svoju prvu suprugu Ivanu, kao „smeće“, „čistu fikciju“ i „mešanje u izbore od strane holivudskih elita“. Film počinje objavom da su mnogi događaji u njemu fikcija. Premijerno je prikazan dok se Trampovo suđenje zbog mita za ćutanje nastavlja u Njujorku, dok se on priprema za još jedne predsedničke izbore u novembru.

Naslov je delimično referenca na TV rijaliti šou koji je Tramp vodio više od decenije, počevši od 2004. godine. Međutim, film se odvija nekoliko decenija ranije, dok Tramp gradi svoje ime kao investitor. Sebastijan Sten, poznat po ulogama u filmovima „Pam & Tommy“ i „Dumb Money“, glumi bivšeg predsednika. Zvezda serije „Naslednici“, Džeremi Strong, igra njegovog nemilosrdnog mentora i advokata Roja Kona.

Po AFP-u, film „prikazuje nepopustljiv ali nijansiran portret bivšeg američkog predsednika“. Film, za koji se kaže da sadrži „silovanje, erektilnu disfunkciju, ćelavost i izdaju“, počinje sa simpatičnim prikazom tvrdoglavog ali naivnog čoveka koji se penje u društvu. Kako napreduje, film prikazuje kako Trampovo „poštenje biva narušeno dok uči mračne veštine sklapanja poslova i oseća ukus moći“.

Režiser filma, iransko-danski filmski stvaralac Ali Abasi, zamišlja nekoliko brutalnih događaja koji se dešavaju iza zatvorenih vrata. U jednoj potresnoj sceni, vidi se kako Tramp siluje Ivanu. Tokom stvarnog postupka razvoda, Ivana je optužila Trampa za silovanje, iako je kasnije povukla optužbu. Preminula je 2022. godine. Govoreći za “Vanity Fair” pre premijere, Abasi je rekao da je cilj bio „da se napravi pank-rok verzija istorijskog filma… ne biti previše analitičan oko detalja i šta je tačno a šta pogrešno“. Film je dobio osam minuta dug aplauz nakon prikazivanja u Kanu, festivalu gde su takve reakcije publike uobičajene.

Direktor za komunikacije Trampove kampanje, Stiven Čen, rekao je da će biti preduzeta pravna akcija „kako bi se rešile očigledno lažne tvrdnje ovih lažnih filmskih stvaralaca“. „Ovo smeće je čista fikcija koja senzacionalizuje laži koje su davno opovrgnute,“ dodao je u izjavi. „Ovo je mešanje u izbore od strane holivudskih elita, koje znaju da će predsednik Tramp ponovo zauzeti Belu kuću i pobediti njihovog kandidata jer ništa što su do sada uradili nije uspelo.“ Kao odgovor, Abasi je novinarima u Kanu rekao: „Trampov tim bi trebalo da sačeka da pogleda film pre nego što počnu da nas tuže. „Ne mislim nužno da je ovo film koji mu se ne bi dopao… Mislim da bi bio iznenađen.“

Donald Tramp Foto:EPA-EFE/CHARLY TRIBALLEAU

Kritičari su napisali uglavnom pozitivne recenzije filma nakon njegove premijere. „Ovo je film o Donaldu Trampu za koji niste znali da vam je potreban: pun saosećanja, ali nemilosrdan u analizi,“ rekao je kritičar “Tajmsa” u recenziji sa četiri zvezdice. “Deadline” je opisao film kao „pametnu, oštru i iznenađujuću priču o poreklu“. „Ovo nije napad na Trampa. Predstavlja osobu koja je donekle vođena, ali nespretno, čoveka koji se trudi da dobije odobrenje oca, nesigurnog, ali odlučnog da uspe i čak čudno šarmantan u nekim trenucima.“ Prema “Telegrafu”, Strongova gluma je „izvanredna“, „ali Stenov pristup deluje previše saosećajno – s obzirom na Trampovo potpuno odsustvo dubine, ulozi je verovatno bio potreban karikaturalni pristup.“

Bonus video: Novi filmovi u Kanu donose i nove modne trendove

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar