Foto: Nebojša Babić/Narodno pozorište u Beogradu

Najbolja predstava 69. Sterijinog pozorja je komad "Očevi i oci" Narodnog pozorišta iz Beograda u režiji Veljka Mićunovića, sud je žirija ove smotre, koja se završava sutra u Novom Sadu.

Žiri kojeg su činili Dejan Sredojević, u svojstvu predsednika, Marta Bereš, Irena Popović Dragović, Dušan Ljuština i Janko Ljumović jednoglasno je „Očeve i oce“ proglasio najboljim komadom, a reditelj ove predstave Veljko Mićunović dobitnik je Sterijine nagrade za režiju većinom glasova žirija. Ovo je drugi put uzastopno da Narodno pozorište dobija Sterijinu nagradu za najbolju predstavu, s obzirom da je prošle godine to bio komad „Uspavanka za Aleksiju Rajčić„.

Priznanje za tekst savremene drame pripalo je Milanu Ramšaku Markoviću za „Kišni dan u Gurliču“, u režiji Sebastijana Horvata Prešernovog gledališča Kranj i Mestnog gledališča Ptuj iz Slovenije.

Kad su u pitanju Sterijine nagrade za glumačko ostvarenje laureati su Borut Veselko za uloge Jokela, urednika i starijeg policajca u predstavi „Kišni dan u Gurliču“, Darja Rajhman za uloge Maruše i Marte u istom pozorišnom naslovu, odnosno Vanja Ejdus za rolu Elizabete Medaković u predstavi „Očevi i oci“ (drugu godinu zaredom dobija Sterijinu nagradu), i Aleksandar Vučković za ulogu Mihajla Medakovića u istom komadu.

Scena iz predstave Očevi i oci Foto: Nebojša Babić/Narodno pozorište u Beogradu

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje ide u ruke Igora Vasiljeva za predstavu „Kišni dan u Gurliču“ a za kostimografsko ostvarenje Belindi Radulović za isti komad. Laureat priznanja za originalnu scensku muziku je Nevena Glušica za predstavu „Očevi i oci“, a nagrade za scenski pokret Kristijan Gerđe za komad „Bilo jednom u Novom Sadu“ Novosadskog pozorišta, čiju režiju potpisuje Andraš Urban.

Dobitnik Sterijine nagrade za dramatizaciju je Kata Đarmati za predstavu „Očevi i oci“. Ova predstava, odnosno Ljiljana Mrkić Popović ovenčana je i priznanjem za scenski govor.

Scena iz komada Bilo jednom u Novom Sadu Foto: Srđan Doroški/Novosadsko pozorište

Sandra Gribovska Ilievska dobitnica je nagrade iz Fonda „Dara Darinka Čalenić“ za najbolju mladu glumicu za uloge Male sestre, Alise, Snežane i Marike u predstavi „Brod za lutke“ Milene Marković, Narodnog pozorišta Bitolj u režiji Kokana Mladenovića, a Bence Salai za najboljeg mladog glumca za glumačko ostvarenje u predstavi „Bilo jednom u Novom Sadu“.

Specijalna Sterijina nagrada dodeljena je jednoglasno autorskom i izvođačkom timu predstave „Bilo jednom u Novom Sadu“, kojom je 26. maja otvoreno Sterijino pozorje.

Novi Sad Zatvaranje Sterijinog pozorja, Sterijino pozorje
Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Nagrade, koje dodeljuju drugi žiriji, poput priznanja okruglog stola kritike, publike, producentske kuće „Scomediasco“ za epizodu, „Dnevnikova“ nagrada za umetničko ostvarenje i Nagrada „Zoran Radmilović“ za glumačku bravuru, biće saopštene sutra po završetku zvaničnog programa 69. Sterijinog pozorja, najavili su organizatori ove teatarske smotre.

Bonus video: Sterijino pozorje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar