Predstava Uspavanka za Aleksiju Rajčića Foto: Marijana Janković/Narodno Pozorište

Sterijino pozorje, 68. po redu, završava se večeras, a za najbolju predstavu proglašena je "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića, koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu, Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" i Pozorja, koja je odnela i Sterijinu nagradu za najbolji tekst drame i još tri nagrade, saopštio je žiri.

Žiri su činili: profesorka Ljiljana Pešikan Ljuštanović (predsednica), balerina i koreografkinja Ista Stepanov, teatrolog, pozorišni kritičar i profesor Ivan Medenica, pozorišni reditelj Jure Novak i glumac Valentin Vancel, a odgledali su od 26. maja osam predstava u takmičarskoj selekciji, u izboru Milivoja Mlađenovića.

„Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ odnela je i Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje Vanje Ejdus, kao  i za originalnu scensku muziku Nevene Glušice, koja je nagrađena i za komad „Yankee Rose“ Beogradskog dramskog pozorišta, te za scenski govor (Ljiljana Mrkić Popović, nagrađena takođe i za „Yankee Rose“).

Predstava Yankee rose Foto: Dragana Udovičić

Predstava „Yankee Rose“ Slobodana Obradovića takođe je višestruko nagrađena, uključujući za režiju Miloša Lolića, te za glumačko ostvarenje Danice Maksimović i kostimografsko rešenje Marie Marković Milojev, a odnela je i Sterijinu nagradu iz Fonda „Dara Darinka Čalenić“ za najbolje mladog glumca, kojim je proglašen Luka Grbić.

Predstava Yankee rose Foto: Dragana Udovičić

Sterijine nagrade za glumačka ostvarenja dobili su i Matija Rupel za ulogu u predstavi „52 herca“ i Saša Krmpotić za ulogu u predstavi „Što na podu spavaš“ prema istoimenom romanu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića i produkciji SNP-a, Gradskog dramskog kazališta „Gavela“ iz Zagreba, Narodno pozorište Sarajevo i festivala MESS.

Predstava “52 herca” odnela je i Sterijinu nagradu za scenografsko ostvarenje i koautorstvo scenskog prostora (Urša Vidic), nagradu iz Fonda “Dara Darinka Čalenić” za najbolju mladu glumicu (Ivana Percan) i specijalnu Sterijinu nagradu za koherentnost i celovitost umetničkog ostvarenja, koja je dodeljena autorskoj ekipi i glumačkom ansamblu tog komada.

Predstava “Što na podu spavaš” osvojila je i Sterijinu nagradu za scenski pokret (Amila Terzimehić) i za dramatizaciju (Kokan Mladenović, Mina Petrić, Darko Cvijetić, Dubravko Mihanović i ansambl predstave).

Foto: Marija Erdelji

Sterijina nagrada za teatrologiju „Jovan Hristić“ dodeljena je, odlukom žirija koji su činili: Aleksandar Milosavljević (predsednik), Branislava Ilić i Igor Perišić, Petru Grujiću za knjigu “Teatar protuslovja (antitetički teatar Jovana Sterije Popovića)”, u izdanju Pozorišnog muzeja Vojvodine i Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Sterijina nagrada za kritiku “Miodrag Kujundžić” dodeljena je ravnopravno Divni Stojanov za tekst “Midlseks: između antičkog mita i savremene kvir drame” o predstavi “Midlseks” prema romanu Džefrija Judžinidisa, u režiji Jovane Tomić (produkcija SNP i Opens), objavljenoj u onlajn magazinu Iz off-a, te Svetislavu Jovanovu za kritiku “Šargan, poplava” o predstavi “Čudo u Šarganu” Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, objavljenoj takođe u onlajn magazinu Iz off-a. Žiri su činili: Miroslav Stajić (predsednik), Željko Jovanović i Željko Hubač, a odlučio je jednoglasno.

Sterijina nagrada “Dejan Penčić Poljanski” okruglog stola kritike za najbolju predstavu dodeljena je predstavi “52 herca” odlukom žirija koji su činili Vlatko Ilić (predsednik), Nataša Gvozdenović i Igor Burić.

Publici se najviše svidela predstava “52 herca”, a slede “Što na podu spavaš” (4,64), “Gospođica” (4,55), “Uspavanka za Aleksiju Rajčić”, “Deca i Pokojnik” (4,02), “Yenkee Rose” (3,90), “Lepa Vida” (3,62), “Noć sa Aleksom” (3,45), “Tena – kronika jedne ljepote” (3,29) i “Noćna frajla” (3,08).

Novoustanovljena bijenalna nagrada za rediteljski opus “Dejan Mijač”, koju dodeljuju Udruženje dramskih umetnika Srbije i Sterijino pozorje, pripala je Egonu Savinu, na osnovu odluke žirija koji su činili Milivoje Mlađenović (predsednik), Nebojša Bradić i Nebojša Dugalić.

Nagrada za glumačku bravuru “Zoran Radmilović” dodeljena je Danici Maksimović za ulogu u predstavi “Yankee Rose”, odlukom žirija koji su činili: Vladimir Đuričić (predsednik), Aleksandar Milosavljević i Aleksandar Gajin.

Nagrada producentske kuće “Scomediasco” za epizodu dodeljena je ravnopravnio Aleksandri Pleskonjić za ulogu u predstavi “Što na podu spavaš” i Dimitriju Cincar Kostiću za ulogu u predstavi “Yankee Rose”.

Bonus video: Sterijino pozorje 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar