Džejn Kempion, Benedikt Kamberbač i Kirsten Danst u Veneciji. Foto: Starpix / AFP / Profimedia

Među ostvarenjima koja su se najviše iščekivala na Venecijanskom festivalu je i novi film novozelandske rediteljke Džejn Kempion, prvi od 2009. godine. "Moć psa” (The Power of the Dog) je melodrama o toksičnoj muškosti, snimljena prema istoimenom romanu Tomasa Sevidža i jedan je od favorita za Zlatnog lava.

U  pitanju je neo-vestern čija se radnja odigrava na ranču u Montani koji vode dva brata. Fil (Benedikt Kamberbač) je visoko obrazovan, dominantan alfa muškarac koji se ponosi što živi po sirovim pravilima kaubojskog života, dok je Džordž (Džes Plimons) „zgažena“, pristojna duša. Kada se Džordž oženi udovicom (Kirsten Danst) koja živi sa sinom (Kodi Smit Mek Fi) osetljivim studentom medicine, Filove najmračnije namere izlaze na videlo.

„Film je direktno izražen stav Kempionove o sumornim aspektima muškosti, dok Fil otkriva sloj po sloj svoje problematične psihe. Kamberbačev govor tela, izuzetno rečit, posebno na prašinom natopljenoj fotografiji Ari Vegner. Možda se malo previše inistira na noti tišine, ali sve u svemu u pitanju je veličanstveno i ambiciozno filmsko delo”, piše „Gardijan”.

Čak 28 godina je prošlo od kada je Džejn Kempion dobila Oskara za remek-delo „Klavir” (The Piano). U novom filmu ponovo imamo melodramu koja je snimana na Novom Zelandu, u kojoj su na sceni okrutni muškarac, osetljivi muškarac i samohrana majka koja se udaje za jednog od njih.

– Moć psa su svi oni porivi, svi oni duboki nekontrolisani porivi, koji mogu doći i uništiti nas. Čak je i Donald Tramp imao problema sa održavanjem moćne muške fasade. Kao kada mu stvari nisu išle, istopio bi se. Nikada nije mogao da izgovori reči „izgubio sam“. Čak i izgovaranje reči „neuspeh“ jednostavno nije opcija za takve muškarce – rekla je Džejn Kempion povodom teme svog novog filma u Veneciji.

Ako možete da poverujete u Kamberbača kao kauboja, razbojnika koji kastrira stoku, onda je bitka rediteljke već napola dobijena, piše „Gardijan” u kritici filma.

– Morao je da nauči kako da kastrira na ranču, to je veliki korak za njega, to je fantastična demonstracija njegovih sposobnosti i hrabrosti – rekla je Džejn Kempion o glavnom glumcu u svom filmu.

Rediteljka je govorila i o svom optimizmu kada je u pitanju uloga žene u filmskoj industriji:

– Sve što mogu da kažem da od kada se #MeToo pokret dogodio, osećam promenu u vazduhu. To je kao da se Berlinski zid srušio ili kraj aperhejda za nas žene.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar