Olivija Kolman. Dakota Džonson i Meri Džilenhal u Veneciji Foto: Kazuko Wakayama / KCS Presse / Profimedia

Mislim da bih se šokirala kada bih čula da ne postoji majka koja nije pomislila: šta ako sad izađem na vrata i odem, rekla je glumica Megi Džilenhal povodom premijere svog rediteljskog debija "Izgubljena ćerka" (The Lost Daughter) na Venecijanskom festivalu.

Scenario „Izgubljene ćerke“ je adaptiran prema istoimenoj knjizi Elene Ferante iz 2006. godine, tajnovite italijanske autorke, sa kojom se Megi Džilenhal komunicirala samo preko pisama. Džilenhal je rekla, da je čitajući knjigu prvo pomislila da je junakinja psihički oštećena, ali je posle shvatila kako treba da se odnosi prema njoj.

– Shvatila sam da su mnogi ljudi doživeli nešto slično i niko o tome ne govori. Ovo su tajne istine o ženskom iskustvu.- rekla je Džilenhal novinarima u Veneciji.

Olivija Kolman. Dakota Džonson i Meri Džilenhal u Veneciji. Foto: Kazuko Wakayama / KCS Presse / Profimedia

Radnja filmu prati Ledu, igra je Olivija Kolman, sredovečnu profesorku engleske književnosti, koja provodi sama odmor u Grčkoj i ostaje zapanjena ponašanjem mlade majke (Dakota Džonson) i njene ćerke na plaži. Gledajući ih, oseća krivicu i razmišlja o odlukama koje je u prošlosti donela kao majka dve ćerke.

„Olivija Kolman ostvarila je moćnu ulogu u ‘Izgubljenoj ćerki’, kao bodljikava i zapaljiva Leda Karuso. Bežeći od svoje prošlosti, verovatno i od sebe, ona zuri u more kao da joj je nanelo veliku štetu i jede sama za šankom, odbijajući svakoga ko joj se približi. U svom odličnom rediteljskom debiju, Megi Džilenhal pretvara izvorni tekst Elene Ferante u vlažan i senzualan film. Zadivljuća minijatura, puna ispričanih detalja i malih drama. Glumci Ed Haris, Dakota Džonson i Pol Meskal imaju sjajne role, ali ovo je pozornica Olivije Kolman i njena tragedija. Ne možete da sklonite pogled sa nje ni na trenutak“, piše „Gardijan“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar