Kristen Stjuart, u ulozi Dajane Spenser, film Spenser
Kristin Stjuart kao Dajana u filmu "Spenser" i pre premijere u Veneciji. Foto: Capital Pictures / Film Stills / Mirco Toniolo / Avalon / Profimedia

Kristen Stjuart, glavna glumica u najnovijem biografskom filmu o omiljenoj britanskoj princezi Dajani, “Spenser” (Spencer). čileanskog reditelja Pabla Larina, doživela je petominutne ovacije na svetskoj premijeri u Veneciji.

Film nazvan po Dajaninom devojačkom prezimenu Spenser drugi je Larinov biopik nakon ostvarenja “Džeki” o Džeki Kenedi. Priča prati Dajanu kao obeshrabrenu princezu, punu problema, za vreme božićne posete jednoj od privatnih rezidencija kraljice Elizabete u Norfolku, u Engleskoj. Dajana se u filmu suočava są strahovima i svojom porodicom. Ona tada donosi odluku da okonča brak są princom Čarlsom.

Kristen Stjuart novinarima u Veneciji je rekla da se nikada nije osećala uzvišenije u nekoj filmskoj ulozi.

– Uživala sam u stvaranju ove uloge više nego u bilo čemu do sada. Osećala sam se slobodnije, življe i sposobnija za kretanje – poručila je mlada glumica.

Pablo Larain i Kristen Stjuart film Spenser
Pablo Larin i Kristen Stjuart Foto: Cinzia Camela / Zuma Press / Profimedia

Kritika je složna u oceni da je u pitanju izvanredan film i da je jedan od favorita za Zlatnog lava.

U kritici filma magazin „Insajder“ tvrdi da je uloga Stjuartove ubedljiva i zadivljujuća.

„Na početku filma na ekranu stoji rečenica ‘Ovo je basna zasnovana na istinskoj tragediji’. Prikazani događaji inspirisani su, ali nisu u potpunosti verni zimi 1991. Tokom tri dana oko Božića, pratimo Dajanu i svedočimo događajima koji joj gotovo slamaju duh, ali je na kraju inspirišu da preuzme kontrolu nad svojim životom. Sve ovo majstorski prikazuje američka glumica Kristin Stjuart, savršena Dajana. Iako su mnogi sumnjali na osnovu trejlera filma, njen britanski naglasak je tačan”, kaže se u recenziji filma u Insider-u.

„Dobar deo Larinovog filma prikazuje okrutnost kraljevske porodice. Na primer, nakon Dajaninog dolaska u kraljičinu rezidenciju, Dajani se postavlja vaga za merenje. Jedan od kraljičinih dvorjana je tvrdio da je to deo arhaične tradicije koja ne može da se propusti. Ali se čini da je to bio način da se princeza oseća nelagodno, jer je u to vreme imala poremećaj u ishrani”, piše Insajder.

Reporter britanskog „Gardijana“ dao je filmu svih pet zvezdica, ističući da je pristup reditelja Larina „opojan i potpuno veličanstven.”

– Postoje ljudi koji su obdareni neporecivom i prodornom energijom. Zaista tužna stvar u vezi s njom je, da koliko god bila slobodna i normalna, osećala se tako usamljeno i izolovano – rekla je Kristen Stjuart o princezi Dajani.

Kristen Stjuart film Spenser
Kristen Stjuart Foto: Marilla Sicilia / Zuma Press / Profimedia

Tajming filma je savršen jer je svet još očaran Netfliksovom nagrađivanom serijom “Kruna”, britanskom kraljevskom porodicom i posebno tragičnom sudbinom i burnim životom princeze koju je u seriji izvrsno predstavila Ema Korin. U krugovima upućenih već se šuška da će zvezda filma “Spenser” Kristen Stjuart ozbiljno konkurisati u kategoriji najbolje glumice na Oscarima, a film dobro stoji i u konkurenciji za Zlatnog lava.

Scenario za film je napisao Stinen Najt, koji je kreirao popularnu seriju „Piki Blajnders“ a pored Kristen Stjuart glume Džek Ferting koji igra princa Čarlsa, Šin Heris, Sali Hokins i drugi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar