Foto: Jelena Ivanović/Šekspir festival

Jedinstveni međunarodni Šekspir festival koji se održava od 1. do 5. jula činiće program savremenih svetskih produkcija Šekspirovih dela.

Deveti po redu Šekspir festival iznova dočarava kako drugi igraju Šekspira, zašto ga igraju, šta sve pronalaze u njemu, a potom i gde je u svemu tome naše pozorište.

U okviru festivala, u dva pozorišna poluvremena, biće prikazano ukupno sedam predstava, i to četiri predstave u julu i tri u oktobru.

Publici će se u ambijentu rezidencije Vila Stanković, na glavnoj festivalskoj sceni predstaviti pozorišta iz Italije, Crne Gore i Norveške. Prvi put od osnivanja, Šekspir festival otvara jedna plesna predstava i to „Hamlet“ u izvođenju međunarodno priznate italijanske plesne trupe Imperfect dancers company pod umetničkim rukovodstvom svojih osnivača Valtera Mateiniija i Ine Broek (bivših igrača Baleta Monte Karlo), koja je proteklih godina svoj repertoar predstavljala širom sveta.

Foto: Jelena Ivanović/Šekspir festival

Predstava „Hamlet“ gostovala je na mnogim značajnim svetskim festivalima – Hong Kong Shakespeare Festival, Monaco Dance Forum, Gdansk Shakespeare Festival …

„Ukroćena goropad“, jedna od najčuvenijih Šekspirovih komedija u režiji poznatog makedonskog reditelja Dejana Projkovskog čije su uspešne interpretacije Šekspira dobro poznate i našoj publici predstaviće se drugog festivalskog dana. Šekspir festival u Srbiji jedan je od inicijatora velikog međunarodnog projekta Evropske mreže Šekspir festivala Shakesphere 2021/2022.

Foto: Jelena Ivanović/Šekspir festival

Nakon otvorenog poziva svetskoj pozorišnoj zajednici za najorginalniji umetnički koncept Šekspirovog dela, Evropskoj mreži Šekspir festivala su stigle 42 prijave iz 25 zemalja sveta.

Odlukom međunarodnog žirija projekat „Romeo i Julija i druge katastrofalne ljubavi“ iz Norveške proglašen je najboljim čime je stekao pravo učešća na festivalima Gdansk Shakespeare Festvival (Poljska) / Craiova Shakespeare Festival (Rumunija) / Helsingor Hamlet Scenen Festival (Danska) i Šekspir festival Srbija.

Prvo poluvreme Šekspir festivala zatvara predstava „Hamlet – Evidencija zločina jedne monarhije“, poznate rediteljke Livije Pandur u izvođenju Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, kao jedno od značajnijih ostvarenja u hrvatskom pozorištu ove godine. Tamošnja kritika je opisuje kao „predstavu koja sluti početak Trećeg svetskog rata i ima prikaz nuklearne eksplozije“.

Drugi deo Šekspir festivala, predviđen za oktobar / novembar, obeležiće čuvena britanska pozorišna trupa Forced Entertainment koja izvodi celokupna Šekspirova dela.

U predstavi „Sabrana dela: Sa Šekspirom za stolom“ šest izvođača stvara sažete verzije svih Šekspirovih komada koristeći kolekciju svakodnevnih predmeta za likove na pozornici koju predstavlja jedan običan sto. Ovaj senzacionalni projekat Forced Entertainmenta u kome se 36 Šekspirovih komada izvodi više dana pred ukupno 1800 posetilaca učestovao je proteklih sezona na gotovo svim najznačajnijim svetskim pozorišnim festivalima: Berliner Festspiele, Epidaurus festival Athens, Royal Shakespeare Company World Shakespeare Festival … kao i u Londonu, Njujorku, Čikagu, Parizu, Amsterdamu, Cirihu, Frankfurtu, Barseloni, Los Andjelesu …

Šekspir festival u svoju završnicu ulazi i premijerom predstave „Makbet“ u režiji Nikite Milivojevića. U ovoj novoj ambicioznoj produkciji Šekspir festivala učestvuju i Srpsko narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, festival Grad Teatar Budva i Novosadsko pozorište.

Prateći program namenjen je mlađoj festivalskoj publici. imPerfect Dancers Company nakon izvođenja predstave „Hamlet“ održaće radionicu u prostoru Akademije umetnosti u Novom Sadu, a Pozorište lektira „Vladimir Jevtović“ u oktobru predstavu „Romeo i Julija“ izvodi za srednjoškolce opštine Inđija.

Program 9. Šekspir festivala najavio je Nikita Milivojević, direktor i osnivač festivala, u bajkovitom ambijentu ateljea vina „Šapat“ u Novom Slankamenu.

– I ove godine Šekspir festival podsetiće nas da je Šekspirov svet – stvarni svet, isti ovaj u kojem živimo.
U njemu, ponovo otkrivamo: „sem nestvarnoga – ništa stvarno nije“. Mi smo zato opet stariji, bar za godinu dana, a Šekspir je ponovo mlađi – kazao je Milivojević.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI“ u čuvenom Glob teatru u Londonu maja 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Nikita Milivojević je bio vođen idejom da se državna rezidencija, Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Ulaznice za 9. Šekspir festival mogu se od 17. juna kupiti na svim Tickets prodajnim mestima.

Bonus video: Premijera predstave Zaljubljeni Šekspir

Komentari

Svi komentari (0)