Predstava „Naš sin“ na Asphalt festivalu u Dizeldorfu Foto:Ralf Puder

Predstava "Naš sin" Patrika Lazića učestvovala je na Asphalt festivalu, koji se odvija u Dizeldorfu do 21. jula.

Asphalt festival, 12. po redu, počeo je još 3. jula, i publici u Dizeldorfu do 21. jula donosi 46 programa. A jedan od njih jeste nagrađivana Hartefaktova predstava „Naš sin“, čiji tekst i režiju potpisuje Patrik Lazić. I prethodne dve večeri na ovom festivalu, osnovanom 2012. godine s idejom da se napuste tradicionalne institucije (pozoršta, koncertne sale, galerije…) zarad urbanih gradskih prostora i programom kojeg čine predstave, performansi, izložbe, koncerti, ples i književni događaji čime bi se animirala publika širom zemlje da dođe u taj grad, izveden je Lazićev komad.

Jedna od Hartefaktovih najuspešnijih pozorišnih produkcija igrana je sinoć i preksinoć na festivalu, koji se odvija pod sloganom „Izađi iz pozorišta u grad“. Osim što je s uspehom izveden na ovom letnjem umetničkom festivalu, kojeg su osnovali reditelj Krištof Ziger- Curmilen i kompozitor Bojan Vuletić, iz Hartefakta podsećaju da je komad „proputovao uzduž i popreko region i Evropu“.

Predstava „Naš sin“ na Asphalt festivalu u Dizeldorfu Foto:Ralf Puder

Nakon Drezdena, Dablina, Temišvara, Bratislave ovo je 12. festival na kom je „Naš sin“ učestvovao. Publika je, kako javljaju iz Hartefakta, i u Dizeldorfu na jednako emotivan način pozdravila univerzalnu priču o (ne)prihvatanju i večitoj borbi za ostvarivanje sebe unutar vlastite porodice, potvrdivši tako da dobra priča ne poznaje granice.

U glumačkoj podeli su Dragana Varagić u ulozi Mame, Aleksandar Đinđić kao Otac i Amar Ćorović kao Sin.

Predstava „Naš sin“ na Asphalt festivalu u Dizeldorfu Foto:Ralf Puder

Podsetimo, prošle jeseni Lazić je za ovaj komad nagrađen na Fast Forward festivalu u Drezdenu, a uoči premijere pre dve godine ovako je govorio za Nova.rs:

– U „Našem sinu“ majka i otac preispituju svoju odgovornost za seksualni identitet koji njihov sin danas živi, mapiraju neka ključna mesta koja bi po njima bila presudna za odluke o izboru partnerstva koje im nije baš po volji. A onda se u sve to uključi i sin koji otvori mnogo dublje porodične rane. Iako zvuči prilično mračno, predstava je u duhu našeg mentaliteta da se i najtežim trenucima i traumama imamo snage nasmejati, tako da u predstavi ima mnogo humora i ironije na sopstveni račun.

Predstava „Naš sin“ na Asphalt festivalu u Dizeldorfu Foto:Ralf Puder

Nakon letnje pauze, publika će ponovo moći na jesen da gleda predstavu „Naš sin“ na redovnom repertoaru Hartefakt kuće.

Bonus video: Akademija smeha u Zagrebu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar