Foto: Aleandro Biagianti/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Direktorka škole na Floridi, Houp Karaskila prisiljena je da podnese ostavku pošto su se roditelji požalili da su njihovoj deci koja pohađaju šesti razred na času istorije umetnosti pokazane slike Mikelanđelovog "Davida".

Dva roditelja su rekla da je trebalo da budu obavešteni da će im biti pokazane, a jedan je tvrdio da su „pornografske“ i da su slike „uznemirile“ njihovu decu. Sada traže da im se omogući da glasaju o bilo kakvoj temi ili lekciji koja bi mogla da se smatra škakljivom, piše „BBC“.

– Prava roditelja su iznad svega, a to znači zaštita interesa svih roditelja, bilo da se radi o jednom, 10, 20 ili 50 – rekao je predsednik školskog veća Barni Bišop u intervjuu za američki list “Slate”, priznavši da je bivšoj direktorki dao ultimatum – ili je mogla sama da ode ili će dobiti otkaz.

Čuvena Mikelanđelova skulptura jedno je od umetničkih dela koje su učenici proučavali na času o renesansnoj umetnosti za decu od 11 i 12 godina. Iako se smatra jednim od najvažnijih umetničkih dela svih vremena, roditelji su je zbog golotinje smatrali neprimerenom.

Foto: Johanna Hoelzl / DPA / Profimedia

Lokalni mediji su izvestili da Karaskila nije znala razlog zbog kojeg je zatraženo da podnese ostavku, ali veruje da je to povezano sa pritužbama roditelja.

Bišop je rekao da „roditelji imaju pravo da znaju kad god se njihovo dete uči nekoj kontroverznoj temi i slici“.

– Nećemo pokazivati celu Davidovu statuu dečjim vrtićima. Nećemo ga pokazivati učenicima drugog razreda. Pokazivanje cele Davidove statue je prikladno u nekom uzrastu. Shvatićemo kada će to biti – rekao je Bišop.

Foto: Aleandro Biagianti/AGF / Sipa Press / Profimedia

Guverner Floride, Ron DeSantis, u četvrtak je pokrenuo proširenje zakona kojim je zabranio javnim školama da predaju seksualno obrazovanje i rodni identitet. Nastavnici koji krše zakon suočavaju se sa suspenzijom ili gubitkom nastavničkih dozvola.

Čuvenog “Davida” je Mikelanđelo završio između 1501. i 1504. Odmah je proglašen za remek-delo, a renesansni umetnik Đorđo Vazari je rekao da je David „nadmašio“ bilo koju statuu koja je ikada postojala.

Foto: Aleandro Biagianti/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Statua, visoka 5.17 m sa osnovom, predstavlja biblijski lik Davida u trenutku koncentracije pred borbu sa Golijatom, a isklesana je kao simbol srednjovekovne države Firence. Izvorno je postavljen ispred današnje Palate Vekio, sedišta firentinske vlasti. Skulptura je otkrivena 8. septembra 1504. godine. Na prvobitnom mestu od 1910. nalazi se replika skulpture, a original je od 1873. godine, u Galeriji Akademije u Firenci gde je zaštićen od oštećenja.

Kraljica Viktorija poklonila je kopiju “Davida” muzeju Južnog Kensingtona – kasnije V&A – 1857. Kada ga je prvi put videla, očigledno je bila toliko šokirana golotinjom da je naručen smokvin list da pokrije genitalije. Na sajtu V&A piše da je list držan „u pripravnosti za bilo kakve kraljevske posete, kada bi bio okačen na figuru pomoću dve kuke”.

Bonus video: „Gladujemo, smrzavamo se, a vi se plašite krompir pirea“ – Aktivisti „uneredili“ Moneovo remek-delo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar