Foto: Promo

Izložba "Mother is a Bitch" (Majka je kučka) umetnice Šejle Kamerić biće otvorena 2. aprila u galeriji Eugster, u Beogradu, saopšteno je iz ove galerije.

Postavka, koja će trajati do 26. juna, donosi novu seriju fotografija koje je Šejla Kamerić uradila u saradnji s Gorankom Matić i Bracom Nadeždićem. Izložbu „Mother is a Bitch“ u galeriji Eugster prati i tekst, tačnije razgovor s berlinskom kustoskinjom Adrijanom Trankom.

Adrijana i Šejla razgovaraju o vešticama, seksu, samoodređenju, kolektivnoj radikalnoj mašti, domu, drogi, kapitalizmu… Shodno temi izložbe, ta konverzacija je zamišljena kao nekonvencionalni osvrt na mogući, nelinearni diskurs.

„Muški svet čine ženska tela; ista ona tela koje muškarac i njegov svet neumorno pokušavaju da ukrote, osvoje, love i unište.

Majka je kučka, zar ne?

Gde je tvoje telo sada, Šejla?

U grču, u bolu. Pokušava da se oslobodi i da se odmori. Traži pažnju, ali želi i da bude ostavljeno na miru. Kontradiktorno je. Telo ne stoji mirno. Ono se bori, i predaje. Izdržava bol i oseća zadovoljstvo. Nikada nije na jednom mestu, nikad nije prihvaćeno“.

Šejla Kameric Foto: Edvin Kalić

Ove reči zapisala je umetnica u svom domu u Sarajevu, u kasnim noćnim satima.

U duhu ovog „napisa“ jeste i predstojeća izložba koja okupiraju prostor galerije. Upitana šta vidi kada pogleda svoje fotografije, Šejla Kamerić ovako dogovara:

– Vidim čovečanstvo žene, ali i muškarca. Dualnost, seksulanost. Reklamu i ideologiju. Potrebu da se zna i da se nauči. Drugačiji pristup dobrom držanju i stanju. Skrivenu istoriju žena koje želim da razotkrijem. Ja prikazujem ženu…

Foto: Promo

Šejla Kamerić, rođena 1976. godine u Sarajevu, bavi se filmom, fotografijom, predmetima, crtežom i instalacijom. U radu umetnica se fokusira na alternativne istorijske narative, lične istorije, politike sećanja, oblike otpora i posledice ljudske, a pre svega ženske, borbe.

Radovi Kamerićeve su deo kolekcija važnih institucija, kao što su Tejt Modern u Londonu, pariski Musée d’Art Moderne de la Ville, roterdamski muzej Boijmans Van Beuningen, MACBA u Barseloni, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Kontakt kolekcija u Austriji…

U okviru predstojeće izložbe Šejla Kamerić će 4. aprila održati i predavanje na Fakultetu za medije i komunikacije, tokom kojeg će se fokusirati na autoportret kao formu ekspresije.

Bonus video: Milena Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar