Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Izdavačka kuća Laguna oglasila se saopštenjem za javnost u kojem izražava oštru kritiku nedavno završenog otkupa knjiga u organizaciji Ministarstva kulture.

„Rezultati ovogodišnjeg otkupa knjiga javnosti i izdavačima predstavljeni su neposredno pre početka Sajma knjiga. Kako ne bismo ni na koji način bacili senku na najvažniju manifestaciju koja promoviše knjigu i čitanje u našoj zemlji, osećamo se obaveznima da sada skrenemo pažnju na sraman otkup knjiga koji je završen posle mnogo problema, kašnjenja, poništavanja rada stručne komisije i vrlo upitnog odabira naslova“, kaže se na početku Laguninog saopštenja.

„Upravo završen otkup velika je sramota našeg društva i onih koji se bave kulturom jer su čitaocima uskratili najbolja dela književnosti domaćih i svetskih autora. Postavlja se pitanje čime je motivisano poništavanje rada stručne komisije. Kako to da biblioteke ne znaju koje knjige su izabrane i ko je birao umesto njih? Da li su prekršene zakonske procedure“, postavlja se pitanje u saopštenju.

Laguna dalje nabraja imena Laguninih pisaca čije knjige nisu otkupljene.

„Zbog čega su čitaoci ostali uskraćeni za dela najčitanijih svetskih pisaca – Fredrika Bakmana, čije su knjige svake godine najčitanije u sistemu Biblioteke grada Beograda, zatim najuglednije kanadske književnice Margaret Atvud, francuskog akademika Amina Malufa, jednog od najzanimljivijih savremenih španskih pisaca Manuela Vilasa? Da li knjige pulicerovaca Džona Čivera i Kolsona Vajtheda nisu dovoljno dobre za komisiju koja je pravila spiskove kvalitetnih knjiga? Zašto su izostavljeni romani vrhunske savremene književnosti autora poput Džonatana Litela, Guzelj Jahine, Džumpe Lahiri, Antonija Skuratija i Džona Irvinga? Da li knjige nobelovaca Žozea Saramaga, Marija Vargasa Ljose, Petera Handkea nisu dovoljno dobre za komisiju koja je pravila spiskove kvalitetnih knjiga?

U saopštenju se postavlja pitanje „koja je svrha biblioteka ako ne nude najkvalitetnije knjige“.

„Nestručna komisija malo poznata javnosti i u najmanju ruku sumnjivi kriterijumi na ovaj način nanose i veliku štetu ugroženoj izdavačkoj delatnosti. Na koji način i do kada pojedine institucije mogu grubo da krše pravila i procedure koje značajno utiču na javni interes? Mnogo je pitanja na koja neko treba da pruži odgovor“, zaključuje se u saopštenju Lagune.

Podsetimo, akademik i pisac Miro Vuksanović, takođe je nedavno oštro kritikovao Ministarstvo kulture zbog ovogodišnjeg otkupa knjiga i nove komisije koja je izabrana tokom leta, zbog čega je i kasnio otkup.

Bonus video: Rumunija predala „Otvorenu knjigu“ domaćinu narednog Međunarodnog sajma knjiga – Francuskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare