Foto: N1

Nakon što je Ministarstvo kulture poništilo konkurs za otkup knjiga za 2022. godinu, oglasilo se Udruženje profesonalnih uzdavača Srbije, koje optužuje Ministarstvo da je prekršilo regularnost postupka.

„Mi poštujemo potrebu Ministarstva da „u cilju ispunjenja regularnosti i zakonitosti“ zaštiti sve učesnike u postupku otkupa, ali činjenica da je imenovana nova komisija ukazuje na proceduralne propuste u prethodnom radu pri imenovanju članova komisije. To znači da je upravo Ministarstvo prekršilo regularnost postupka, budući da od pozvanih članova komisije nije blagovremeno dobilo izjave da nisu u sukobu interesa“, kaže se u saopštenju Udruženje profesonalnih uzdavača Srbije.

Dodaje se da Udruženje profesionalnih izdavača Srbije očekuje jasan odgovor na pitanje kada će biti realizovan otkup knjiga koje su objavljene u 2021. godini.

„Navedena formulacija „Ovakva odluka je doneta u nameri da se što hitnije obezbede zakoniti uslovi za transparentno sprovođenje konkursa i donošenja Predloga rešenja o izboru publikacija koje će biti otkupljene po Konkursu za otkup publikacija za biblioteke za 2022. godinu“ u obrazloženju Ministarstva može se tumačiti kao greška ili se može razumeti da predstoji spajanje dva otkupa za knjige iz 2021. i 2022. ili da otkupa za 2021. neće biti, a da će otkup knjiga za 2022. biti transparentan“.

„Udruženje profesionalnih izdavača Srbije zahteva hitno razjašnjenje i postupanje u skladu sa zakonom i konkursnim pravilima“, dodaje se na kraju saopštenja.

Bonus video: Promocija knjige majke Rajka Grlića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar