Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Akademik Miro Vuksanović u izjavi za javnost tvrdi da ga je uvredila nova komisija za otkup knjiga koju je formiralo Ministarstvo kulture i kaznila njegovog izdavača, jer je umesto prvobitno predviđenih 171 kompleta njegovih Sabranih dela od devet knjiga, za biblioteke odredilo otkup od samo 31 kompleta, što je 1.260 knjiga manje.

Ovogodišnji otkup knjiga za biblioteke u Srbiji razlikuje se od svih prethodnih po skandaloznom postupku, poručuje akademik i pisac Miro Vuksanović, u obraćanju medijima.

„Četiri puta u protekla tri dana obraćao sam se u kabinet Ministarstva kulture i nisam dobio nikakav odgovor. Posle toga sam ih obavestio da sam prinuđen da pošaljem svoje saopštenje za javnost“, kaže Vuksanović.

Foto: Printscreen/YouTube

On dalje kaže da je iz postupka ponovljenog otkupa knjiga isključena stručna komisija koja je svoj posao završila u julu ove godine.

„Naslovi odabranih knjiga zvanično su ponuđeni svim bibliotekama koje su u sistemu otkupa. Biblioteke su svoj izbor uputile Ministarstvu pre kraja jula 2022. godine. Posle toga ministarka Gojković imenuje drugu komisiju za književnost i prevođenje kako se zvanično zove. U toj petočlanoj komisiji su ministarkini saradnici: savetnica, pomoćnik i šef kabineta. Dosad nije poznato da se pomenuta gospoda naročito istakla u književnim poslovima, a s njima su još Bogi i Milan kao evetefendije. Ta petočlana komisija je poništila predlog stručne komisije. Iz daljeg postupka su isključene biblioteke i ministarka je donela rešenje. Taj besprimerni posao je završen pred Sajam knjiga kada su svi koji se bave knjigom zauzeti“, dodaje Vuksanović.

„Drastičan je primer kako su sklonili moja Sabrana dela iako je praksa da se takva izdanja otkupljuju za sve biblioteke. Tako je stručna komisija i postupila. Sve biblioteke su od Ministarstva dobile takvo zvanično obaveštenje. A onda vidovita činovnička komisija naslov mojih knjiga u ministarkinom rešenju vidljivom na sajtu piše velikim slovima da bi se bolje videlo da su umesto 171 komplet uzeli 31 komplet u devet knjiga.

To znači da su kaznili mog izdavača i uzeli mu novčanu vrednost koliko košta 1.260 knjiga. Mene su javno uvredili jer su kao stručni kabinet utvrdili da knjige srpskog akademika ne treba da idu u srpske biblioteke“, kaže Miro Vuksanović i dodaje da je reč o „bahatoj samovolji i neukosti koja vređa Ministarstvo kulture, zdravu pamet, biblioteke, izdavače i pisce knjiga“:

„Onaj ministar koji u odnosu prema knjizi stvori haos koji liči na gužvu na autobuskoj stanici prvo što treba da učini jeste da kaže, javno, da nije više ministar kulture“, zaključuje Vuksanović.

Podsetimo, rešenje konkursne komisije objavljeno je 18. oktobra na sajtu Ministarstva kulture i informisanja, nakon višemesečnog kašnjenja sa otkupom.

Bonus video: Promocija knjige „Bez reči“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar