Foto: Promo

Čuveni domaći filmovi "Balkanski špijun", "Miris poljskog cveća", "Petrijin venac" i "Suton" moći će se da se vide na otvorenom, na krovnoj terasi Doma vojske Srbije od večeras do 16. avgusta u okviru A1 Kinoteka letnjeg bioskopa.

Do kraja avgusta u u okviru A1 Kinoteka letnjeg bioskopa biće upriličene u centru grada projekcije domaćih klasika, koji su digitalno restaurisani. Publika će na krovu Doma vojske, u vrhunskom kvalitetu slike i tona, kultna ostvarenja s početkom od 21 čas.

Foto: A1 Kinoteka letnji bioskop

Već za večeras u 21 sat zakazana je projekcija jednog od najpopularnijih filmova s ovog tla – „Balkanskog špijuna“, koji potpisuju Dušan Kovačević i Božidar Bota Nikolić.

U ovoj filmskoj satiri igraju, podsetimo, Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Sonja Savić, Zvonko Lepetić i Bora Todorović.

I 40 godina nakon premijere replike iz ovog filma, naročito one glavnog junaka Ilije Čvorovića, kojeg tumači Stojković, citiraju se. A upravo taj Čvorović, kojeg je izmaštao Dušan Kovačević, arhetip je „balkanskog špijuna“ što ovaj film čini i danas aktuelnim.

Za tri dana, tačnije 12. avgusta biće prikazana američko-jugoslovenska produkcija „Suton“. Dočaravši intimnu priču Marka Sekulovića, koji se nakon 20 godina provedenih u Americi vraća u rodnu Istru, uz Filipa Davida scenarista i reditelj Goran Paskaljević u centar pažnje stavlja emotivne i životne izazove koji se nižu jedni za drugima. Glavnu ulogu, onu Marka Sekulovića tumači Karl Malden, jedini naš oskarovac, ali i jedan od najznačajnijih glumaca holivudske zlatne ere. Igraju i Petar Božović, Pavle Vuisić, Stole Aranđelović, Dragan Maksimović, Bora Todorović, Džodi Tilen, Demijen Neš i Mia Rot. Ostvarenje je producirao veliki Maldenov prijatelj Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Den Tana.

A 14. avgusta na programu je nagrađivan film „Miris poljskog cveća“, za koji su scenario pisali Srđan Karanović (i reditelj) i Rajko Grlić. Ovo ostvarenje je 1978. u Kanu dobilo priznanje Međunarodne federacije filmskih kritičara, a na Filmskom festivalu u Puli čak tri nagrade – Zlatnu arenu za režiju, muziku i fotografiju. Junak fima Ivan Vasiljević inače glumac, kojeg tumači Ljuba Tadić, odlučuje da se povuče iz pozorišta, ali i da se skloni od porodice i preseli na splav. Ali, ta odluka izaziva veliku pažnju javnosti i novinara. Kroz neobičan rediteljski pristup, u kom se smenjuju igrani i dokumentarni delovi, Karanović dočarava individualnu pobunu koja najavljuje i društvene promene. U „Mirisu“ igraju i Aleksandar Berček, Olga Spiridonović, Čedomir Petrović, Slobodan Aligrudić, Bogdan Diklić, Gorica Popović, Branko Cvejić, Milivoje Mića Tomić…

Za 16. avgust zakazana je projekcija još jednog Karanovićevog filma – „Petrijin venac“.  biće prikazan 16. avgusta. Ovaj film i. Ovaj Klasik srpske kinematografije, snimljen po istoimenoj knjizi Dragoslava Mihailovića, koji govori o teškom i tragičnom životu žene iz malog rudarskog mesta u Srbij obeležila je debitantska filmska rola Mirjane Karanović. A taj posleratni period u malom rudarskom mestu u Srbiji dočarali su i Pavle Vuisić, Dragan Maksimović, Marko Nikolić, Radmila Živković, Miloš Žutić, Olivera Marković, Ljiljana Krstić…

Karte za digitalno restaurisane filmove u okviru projekta A1 Kinoteka su besplatne i mogu se preuzeti sat vremena pre početka filma na ulazu Doma Vojske Srbije. U slučaju kiše, projekcija svih filmova biće održane u Jugoslovenskoj kinoteci u sali Makavejev, s početkom u 21.15 sati.

Bonus video: Lovefest

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar