Foto: Beldocs/Promo

Dugometražni dokumentarni film "Topli film" autora Dragana Jovićevića otvoriće ovogodišnji, 17. po redu festival Beldoks 22. maja, saopštili su organizatori.

Ostvarenje „Topli film“, kao što je Nova.rs već pisala, početkom marta imao je zapaženu svetsku premijeru na 26. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Solunu.

Projekcija „Toplog filma“ na startu 17. Beldoksa, u okviru Srpskog takmičarskog programa, biće nacionalna premijera naslova čiji scenario, režiju, ali i produkciju potpisuje Jovićević.

„Topli film“ pripada žanru hibridnog dokumentarca i obrađuje istoriju jugoslovenske i srpske kinematografije iz ugla tzv. kvir likova. Počev od naslova snimljenih nakon Drugog svetskog rata pa do danas, „Topli film“ tematizuje pitanje u kojoj se meri menjalo društvo u pogledu odnosa prema LGBT likovima kroz umetnost filma. Da bi predstavio tako složenu priču, autor je istražio gotovo 40 ostvarenja, počevši od „Život je naš“ i „Sofke“ snimljenih 1948. godine pa sve do „Južnog vetra“ i „Kelta“ u novije vreme. Kroz istorijsku „vožnju“ gledaoce vode dvojica mladih glumaca – Đorđe Mišina i Đorđe Galić, iz čije perspektive pratimo kako se, tokom svih burnih istorijskih dekada, promenio odnos društva prema onima koji se ponašaju i osećaju drugačije, posebno danas u vremenu opšte homofobije i zatvorenosti. Film počinje upravo medijskim napadom na produkciju filma, zbog potencijalnog kvir sadržaja, pre nego što je i bio prikazan. Upravo su različiti uticaji spoljašnjih okolnosti na tretman LGBT+ likova tokom duge istorije ovdašnje kinematografije okosnica „Toplog filma“.

Foto: Beldocs/Promo

Pored Đorđa Mišine i Đorđa Galića, koji su glavni protagonisti filma, za potrebe rekonstrukcije sećanja na brojne filmske naslove u „Toplom filmu“, intervjuisani su reditelji, glumci, teoretičari, dramaturzi i novinari. Među njima su Želimir Žilnik, Srđan Dragojević i Jovan Marković, te Mladen Đorđević, Stevan Filipović i Milica Tomović, glumci Goran Jevtić i Miloš Timotijević, kritičari i teoretičari kao što su Nebojša Jovanović i Saša Radojević, Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević i aktivista Predrag Azdejković. U „Toplom filmu“ se poslednji put na filmu pojavljuje Milan Jelić, glumac i reditelj, ujedno i pionir „kvir estetike“ u nas, autor legendarnog filma „Bubašinter“, koji je preminuo prošlog februara u 78. godini.

Foto: Beldocs/Promo

– Poseban doprinos filmu dala su dvojica mladih glumaca Đorđe Mišina i Đorđe Galić koji, istražujući prisustvo i značenje kvir likova u istoriji jugoslovenske i srpske kinematografije, ujedno pripremaju i svoje filmske uloge na zadatu temu. Taj eksperiment bio je najrizičniji tokom procesa rada na filmu i dugo smo tragali za tim kako da uobličimo njihove uloge. Ali, sudeći po prvim reakcijama publike i kritike u Solunu u tome smo i uspeli. Montažerka i producentkinja filma Nataša Pavlović je uložila veliki trud, znanje i energiju da u fazi postprodukcije „Topli film“ izgleda daleko skuplje, u odnosu na budžet kojim smo raspolagali – pričao je za Nova.rs Dragan Jovićević.

Dragan Jovićević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs
Dragan Jovićević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Scenarista i reditelj filma je Dragan Jovićević, koji zajedno sa Natašom Pavlović i Predragom Azdejkovićem potpisuje i produkciju. Nataša Pavlović, čija je produkcija „Pogon“ glavni producent filma, ujedno je i montažerka „Toplog filma“, dok su snimatelji bili Nebojša Vasić i Aleksandar Jovanović, kompozitor muzike Nenad Jelić, a dizajner zvuka Filip Verkić. Nastanak filma finansijski su podržali Filmski centar Srbije i Slobodan Ranđelović.

Bonus video: Muški poljubac na dodeli Emi nagrada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar