Foto: Promo/Beldocs

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks biće održan po 17. put od 22. do 29. maja u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, a publiku premijerno čekaju nagrađivani filmovi s prestižnih svetskih festivala, najnovija domaća ostvarenja, kao i dokumentarci najcenjenijih stvaralaca današnjice, najavljuju organuzatori.

Na Beldoksu će, tradicionalno, moći da se vide i filmovi poznatih svetskih reditelja. Među njima će ovoga puta biti i ostvarenja Frederika Vajzmana i Stiva Mekvina.

Velikan dokumentarnog žanra Frederik Vajzman na 80. Venecijanskom filmskom festivalu premijerno je prikazao novi film „Menus-Plaisirs Les Troisgros“, a gledaće ga i beogradska publika. Vajzman u dokumentarcu gledaoce vodi u porodični restoran Troagro, koji je osnovan pre 93 godine i ima čak tri Mišlenove zvezdice.

Menus plesir Foto: Promo

Reditelj kamerom oslikava celokupan postupak pripreme izvrsnih jela – od nabavke hrane sa rančeva i farmi do umetnosti kuvanja i timskog rada osoblja, kao i prenošenje uloge šefa kuhinje sa oca na sina. Pažljivo promatrajući dinamiku kulinarskih majstora Vajzman stvara film o gastronomiji i „malim zadovoljstvima“, ističući da je zahvalnost prema prirodi i svest o očuvanju životne sredine odlika najboljih.

Frederik Vajzman Foto: John Ewing

Film još jednog velikog sineaste, Engleza Stiva Mekvina moći će da se vidi na 17. Beldoksu. U pitanju je ostvarenje „Okupirani grad“, koje propituje terete istorije, vraćajući se u period nacističke okupacije Amsterdama.

Occupied City Foto: Promo

Inspirisan knjigom „Atlas okupiranog grada: Amsterdam: 1940-1945“ Bjanke Stigter, Mekvin dokumentuje ulice toga grada u kojima su se tokom nacističke okupacije desili zločini.

Stiv Mekvin Foto: Promo

Suprotstavljajući događaje iz prošlosti s godinama pandemije tokom kojih je je film nastajao, autor progovara o vremenu, pamćenju, ali i dirljivoj istrajnosti života i pita se kuda kao civilizacija idemo.

Osim vrhunskih dokumentaraca, tokom trajanja festivala, i to od 23. do 26. maja, biće održan Beldocs Industry Days program.

Ovaj program obuhvatiće niz radionica, masterklasova, pičing sesija i ostalih aktivnosti namenjenih razvoju novih filmova i umrežavanju filmskih stručnjaka, najavili su organizatori.

Bonus video: Žilnik na otvaranju Festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar