Izložba "Program pozicioniranja" Đorđa Radovića Foto: Promo

Izložba “Program pozicioniranja” Đorđa Radovića biće otvorena u utorak, 23. jula u 19 časova, u Galeriji Doma omladine Beograda.

“Prva samostalna izložba Đorđa Radovića ,,Program pozicioniranjaˮ u Galeriji Doma omladine Beograda obuhvata teme koje se tiču kolektivnog pamćenja i upornosti sećanja, ali najpre dijaloških formi pripovedanja i pozicioniranja slikarskog tkiva gde se sagledava njegova potreba za stvaranjem dela sa otvorenim krajem”, istakla je umetnica Dunja Ožegović I dodala:

Izložba „Program pozicioniranja“ Đorđa Radovića Foto: Promo

“Radovićev rukopis počiva na interžanrovskom preplitanju i (in)direktnosti granica, dok nas naziv izložbe upućuje na značajnost čuvanja pronađenih tragova iz procesa stvaranja koji imaju intenzivan mehanizam i u kojima se stvarnost naširoko oblikuje. Na njegovoj izložbi dominira dioramski način komunikacije koji od posmatrača zahteva da se udubi u kružno ogledanje prirode, stoga možemo reći da se umetnik u likovnim polazištima opsenarski ophodio prema selektovanju i rasporedu svih elemenata, uzimajući (ne)poznatne fotografije kao vlastita mesta pripadanja i počinjanja za svoj rad, u ovom slučaju uljane slike i digitalne kolaže. Sve što umetnik u anticipiranju u opštoj vizuelnoj percepciji i psihologiji ovde probudi nije ništa drugo do emfatična i britka sloboda, ona koja punoznačno ispituje…”

Đorđe Radović (1999) je vizuelni umetnik iz Beograda. Završio je osnovne i master akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a trenutno je na doktorskim umetničkim studijama na istom fakultetu na slikarskom odseku. Svoju likovnu praksu razvija u mediju slika i prostornih instalacija i ispituje odnos vremena i prostora. Dobitnik je nagrade ,,Rista i Beta Vukanović, slikari” za 2022/23. koju dodeljuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao je na 26 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Izložba „Program pozicioniranja“ Đorđa Radovića Foto: Promo

Izložba ,,Program pozicioniranja” u Galeriji Doma omladine Beograda je njegova prva samostalna izložba, a biće otvorena do 4. avgusta 2024. godine.

Bonus video: „Put pravih vrednosti“ – Izložba olimpizma u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar