Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Riječki teatar HNK Ivan pl. Zajc objavio je na svom sajtu neobičan oglas za posao. Naime, traže inspicijenta koji je ujedno i maser.

Kako su naveli u opisu posla u oglasu, koji je otvoren 3. oktobra i zaključuje se sutra, inspicijent-maser „u provedbenom smislu poduzima sve potrebne radnje za redovan tok predstave odnosno probe, kao i svih događanja u Kazalištu“.

Dodaje se i da „kontroliše pravovremenu prisutnost svih sudionika u predstavi odnosno probi te proverava tehničku pripremljenost scene“ i objašnjava:

„Nakon predstave/probe dostavlja obavezni izvještaj ravnatelju umetničke celine. Po potrebi pomaže gostujućim inspicijentima. Poslove obavlja po nalogu umetničke celine i uputstvima ravnatelja. Nastupa u svim kazališnim projektima i događajima. Obavlja i ostale poslove iz svog delokruga“.

U oglasu za posao se od kandidata traži „srednja ili viša stručna sprema s područja humanističkog ili umetničkog područja“ te najmanje jedna godina radnog iskustva u kazališnoj delatnosti.

Takođe, od kandidata se traži „aktivno znanje engleskog jezika“, a poseban zahtev je „položen stručni ispit za masera“.

Budući da je posao inspicijenta da se iza kulisa brine da probe, predstave ili koncerti teku bez zastoja, po uputstvima reditelja, nejasno je zašto riječki HNK traži da budući inspicijent bude ujedno i maser, tako da je oglas za posao pobudio interes javnosti, uz dosta sarkastične i cinične komentare na društvenim mrežama. Objašnjenje zašto im je potreban inspicijent – maser potražili smo kod intendanta HNK Ivana pl. Zajca Marina Blaževića, koji tvrdi da u tome nema ništa neobično, budući da je ansamblu Baleta potreban i inspicijent i maser, odnosno fizioterapeut. Na našu opasku da nigde u oglasu za posao nije navedeno da se radi o radnom mestu u ansamblu Baleta, Blažević je rekao da je to greška onoga ko je sastavljao tekst oglasa te da će biti ispravljena.

Blažević tvrdi da je ansambl Baleta riječkog HNK bitno manju u odnosu na iste ansamble zagrebačkog i splitskog Kazališta te da sebi ne mogu priuštiti zasebno mesto inspicijenta i masera – fizioterapeuta, koji je potreban u svakom Baletu.

– Pre nekoliko godina dosetili smo se ovoj kombinaciji koja podrazumeva i viši koeficijent pa time i višu platu. S obzirom da je koleginica koja je obavljala taj posao otišla na drugo radno mesto, na bolju platu, otvorili smo oglas za upražnjeno radno mesto inspicijenta – masera. To se odnosi isključivo na Balet, ne na druge ansamble. Na oglas nam se već javilo nekoliko kandidata – rekao je intendant Blažević, najavivši i da će ispraviti tekst oglasa koji, uzgred rečeno, ističe sutra.

Bonus video: Bitef, predstava „Sunce i more“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar