Više nema nikakve sumnje, autor knjige "Po zanimanju: Ana Miloš" (Plato) i čovek koji se poslednjih godina lažno predstavljao kao spisateljica Ana Miloš, je u stvari pisac i dramaturg Miloš K. Ilić.

Kao što je juče pisao portal Nova.rs, prevara sa nepostojećom autorkom Anom Miloš, je sada definitivno otkrivena, nakon što je izdavačka kuća „Plato“ objavila knjigu „Po zanimanju: Ana Miloš“, u kojoj autor opisuje svoj kompletan „performans“ sa objavljivanjem knjiga u Srbiji pod lažnim imenom.

I ako „Plato“ nije objavio ko je autor ove knjige, njegovo ime može lako da se pronađe u katalogu Narodne biblioteke Srbije, gde piše da je u pitanju Miloš K. Ilić.

On je, lažno se predstavljajući, objavio nekoliko izdanja za različite izdavače, a najpoznatije je ono koje je izašlo za „Booku“ „Kraj raspusta i druge priče“ (2020).

Knjiga Kraj raspusta i druge priče Foto: Booka

Tokom trajanja ove „književne prevare“ ili performansa, sve vreme se u javnosti, kao Ana Miloš, predstavljala Ilićeva prijateljica. Ona je išla po emisijama, komunicirala putem mreža, uzimala nagrade, a čak se pojavljivala i na književnom festivalu Krokodil.

Foto: booka.rs

Osim prevare izdavača (koji su znali ili su bili obmanuti), „Ana Miloš“ je uredno objavljivala svoje priče tokom godina u desetak književnih časopisa u Srbiji.

Miloš K. Ilić, je kao Ana Miloš, do sada objavio zbirku priča „Kraj raspusta“ (2019) i zbirku poezije „Govori grad“ (2020). Dobitnik je, kao Ana Miloš, nagrada „Miodrag Borisavljević“ (2016) i „Đura Đukanov“ (2019). Zbirka „Kraj raspusta“ našla se u širem izboru za Andrićevu nagradu, kao i u užem izboru za nagradu „Edo Budiša“.

Miloš K. Ilić koji se predstavlja pod svojim pravim imenom, rođen je 1987. godine, u Pančevu. U rodnom gradu je pohađao osnovnu i srednju školu. Studirao je dramaturgiju na FDU. Izdao je zbirke pripovedaka „Priče o pivu“ (Laguna, 2008) i „Umorni kao psi“ (Partizanska knjiga, 2017). Za ovu potonju dobio je i nagradu „Edo Budiša“ (2018).

Knjiga „Po zanimanju: Ana Miloš“ koja je izašla pre nekoliko dana, predstavlja, kako se kaže „biografsku ispovest“:

„Mi smo uglavnom predstava koju drugi imaju o nama, svoji smo samo sami sa sobom, i to možda, ponekad, u izuzetnim prilikama. Međutim, u slučaju Ane Miloš takav zaključak ipak ima drugačije značenje. Svi ti ljudi zaista jesu uspeli da od nekoga ko u stvari ne postoji naprave osobu od krvi i mesa, koja pokreće tu krvavu mašinu“, kaže se u opisu ovog neobičnog dela.

Foto: Promo

Podsetimo, Ivan Bevc, vlasnik izdavačke kuće „Booka“, je rekao za Nova.rs da on „nikada ne traži ličnu kartu kada potpisuje ugovor sa autorom“, i da kao „izdavač nema nikakav problem sa celom ovom pričom“, uz jednu ogradu.

– Ako je autor koristio ženski identitet da bi komunicirao sa ženskom publikom privatno i na konto toga zadobijao poverenje i intimnije priče – to već ne mogu da razumem. Nekorektno je i nepristojno, da ne upotrebim težu reč i ta osoba očito ima neki problem – zaključuje Bevc.

Bonus video: „Sa Cvejom“, knjiga o Branku Cvejiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare