Leon Lučev i Gracija Filipović u filmu "Murina" Foto:promo

Film "Murina" hrvatske rediteljke Antonete Alamat Kusijanović osvojio je Zlatnu kameru, nagradu za najbolji debitantski film u svim programima ovogodišnjeg Kanskog festivala.

Reč je o izuzetno prestižnoj nagradi, te možda i najzvučnijem priznanju koje je neki hrvatski film osvojio u poslednjih desetak godina, piše zagrebački „Jutarnji list“.
Zlatna kamera je nagrada koju zaseban žiri dodeljuje jednom od debitantskih filmova iz bilo kog kanskog programa. Nagrada je utemeljena 1978. godine, a među bivšim pobednicima – te ljudima kojima je to usmerilo karijeru – su i Džim Džarmuš, Naomi Kavase, Korneliju Porumboju i Stiv Mekvin.

Hrvatska debitantkinja nagradu je osvojila za svoju porodičnu dramu u kojoj se jogunasta tinejdžerka pobuni protiv despotskog oca u arkadijskom ambijentu turističkog ostrvu.

 

O nagradi Zlatna kamera odlučivao je međunarodni žiri kojim je predsedavala francuska glumica Melani Tijeri. Hrvatska rediteljka nije mogla lično da preuzme nagradu, jer se porodila dan uoči proglašenja.

Ovo je prvi put od samostalnosti Hrvatske da je jedan hrvatski film uvršten u program „15 dana autora“ (Quinzaine des Réalisateurs) koji se održava od 1969. godine u sklopu festivala u Kanu, a donosi kratkometražne i dugometražne igrane i dokumentarne filmove sa svih strana sveta i svetskoj publici otkriva nova rediteljska imena snažnih i jedinstvenih poetika.

Predsednica žirija, glumica Melani Tijeri prilikom dodjele nagrade u Kanu rekla je da su nagradili snažan film, a odluku su doneli vrlo lako i bez velikih dilema. Nagradu je preuzeo koscenarista filma Frank Gracijano.

Projekcija „Murine“ održana je u Kanu u dvorani Teatra Kroazeta, što je bila i svetska premijera tog filma pred punim gledalištem i u prisustvu rediteljke Antonete Alamat Kusijanović, glumaca Danice Ćurčić, Gracije Filipović, Leona Lučeva iJonasa Smuldersa te koscenarista Franka Gracijana te ostale filmske ekipe: glumice Tatjane Filipović, kompozitora Evgenija Galperinea, producenta Danijela Peka, koproducenata Zdenke Gold i Jožka Rutara, montažera Vladimira Gojuna i kostimografkinje Amele Bakšić.

Frank Gracijano i Melani Tijeri Foto:CHRISTOPHE SIMON / AFP / Profimedia

Reakcije publike i pozitivne ocene kritike u inostranim medijima bile su nagovještaj moguće prve velike nagrade ovome filmu. Film “Murina” juče je imao svoju hrvatsku premijeru na Pulskom filmskom festivalu nakon kojeg slede projekcije na Sarajevo Film Festivalu, na Rabu, a potom i u bioskopima širom Hrvatske.

„Murina“ je porodična psihološka drama čija se radnja odvija tokom četiri dana na jednom hrvatskom ostrvu i svojevrsni je nastavak rediteljkinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma „U plavetnilo“. Snimao se na Hvaru, Kornatima i na Koločepu.

Antoneta Alamat Kusijanović na festivalu u Francuskoj 2018. Foto:Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rediteljka Antoneta Alamat Kusijanović rođena je u Dubrovniku. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu završila je studije produkcije, a zatim režiju na Univerzitetu Kolumbija u SAD-u. Pre „Murine“ režirala je kratki film „U plavetnilo” koji je osvojio nagrade u Berlinu i Srce Sarajeva te je bio nominovan za studentskog Oskara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar