Foto: Promo

Premijera serije "Znam kako dišeš" biće održana 6. septembra na Venecijanskom filmskom festivalu. Serija, čiji su kreatori Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović, a režiju potpisuju Alen Drljević i Nermin Hamzagić i scenaristkinja Elma Tataragić, prva je s ovih prostora koja će svetsku premijeru imati baš na 80. filmskom festivalu u Veneciji, koji počinje 30. avgusta.

Nakon premijere na jednom od najznačajnijih filmskih festivala na svetu, serija „Znam kako dišeš“ premijerno će biti predstavljena u Bosni i Hercegovini, tačnije u Sarajevu u oktobru, saopštila je produkcijska kuća „Deblokada“.

Serija „Znam kako dišeš“ sastoji se od šest epizoda, a snimana je prošle i ove godine u Sarajevu. Sve počinje slučajem samoubistva maloletnika koje pokreće lavinu događaja u privatnom i poslovnom životu tužiteljke Nevene Murtezić. Jer, ova samohrana majka tinejdžera, koja se razvodi od supruga, pokušava nekako da uskladi privatan život sa 17-godišnjim sinom Dinom i posao zbog kojeg je pod stalnim pritiskom politike i javnosti.

Jasmila Žbanić Foto: EPA-EFE/Andreas Rentz

Glavnu ulogu tužiteljke igra Jasna Đuričić, a osim beogradske glumice u seriji uloge tumače i Lazar Dragojević, Ermin Bravo, Mirvad Kurić, Kemal Rizvanović, Emir Hadžihafizbegović, Jelena Kordić Kuret, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Selma Alispahić, Faketa Salihbegović- Avdagić, Dino Bajrović, Lana Stanišić, Boris Ler, Rijad Gvozden…

– Živimo u društvu izgubljenog poverenja u institucije, informacije, činjenice. Odbacujemo nijanse i stvaramo crno-beli svet baziran na nepoverenju u sve osim svoja, često neutemeljena, verovanja. „Znam kako dišeš“ kroz tužilačke istrage i porodične priče postavlja pitanja: „Koliko verujemo svojoj deci? Koliko ih poznajemo? Šta kada su potpuno drugačija od nas i našeg sistema vrednosti?“ – najavila je kreatorka serije Jasmila Žbanić, kad je uvršćen u selekciju čuvenog festivala na Lidu.

Prethodno je Žbanićeva za Nova.rs kazala kako smatra da će serija „Znam kako dišeš“ biti „izuzetno pozitivna priča po ceo region“.

O seriji je nedavno na 29. Sarajevu film festivalu za Nova.rs pričala i glumica Jasna Đuričić, izrazivši nadu da će premijerno prikazivanje na Veneciji ovom TV projektu omogućiti prohodnost i u Evropi:

Jasna Đuričić u Sarajevu Foto:Sarajevo Film Festival/sff.ba

– Neće je gledati samo region, već i daleko šire. Nadam se da će i u Srbiji serija biti prikazivana. Jer, u fokusu su deca, mladi ljudi koji, hteli mi o tome da pričamo ili ne, imaju ozbiljne probleme. Ali, ne zato što su oni problematični, već smo to mi stariji. Uvek stavljam težište problema na nas roditelje, ili na društvo. Mi smo zakazali. I ova serija je još jedan pokušaj da o mladima, tinejdžerima mislimo na drugačiji način – istakla je Jasna Đuričić.

Bonus video: „Čuvari formule“ na Sarajevo film festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar