Izložba Radomira Damnjanovića Damnjana i Veljka Vujačića u Modernoj galeriji Beograd
Radomir Damnjan i Veljko Vujačić, 1999. iz arhive Foto:Promo/Moderna galerija Beograd

Radovi dvojice predstavnika savremene beogradske umetničke scene - Radomira Damnjanovića Damnjana i Veljka Vujačića predstavljena su na izložbi "Razlika minimalizma" u Modernoj galeriji Beograd, koja će trajati do 30. novembra, saopšteno je iz ove galerije.

Izložba Radomira Damnjanovića Damnjana (1935) i Veljka Vujačića (1969), likovnih umetnika koji pripadaju različitim generacijama, odnosi se na njihove slikarske produkcije apstraktnih minimalističkih oblikovnih svojstava kao zasebne i radikalne problemske pozicije u srpskoj umetnosti poslednjih decenija prošlog i prvih 21. veka.

Između Damnjanovog i Vujačićevog poimanja apstraktnog slikarstva postoje znatne tipološke razlike, ali ih, po oceni istoričara umetnosti Ješe Denegrija, povezuju zajedničke sklonosti ka sažetim i preglednim vizuelnim i slikarskim rešenjima.

Izložba Radomira Damnjanovića Damnjana i Veljka Vujačića u Modernoj galeriji Beograd
Damnjan 1969 Foto:Promo/Moderna galerija Beograd

„Damnjan u svom slikarstvu tokom šezdesetih i sedamdesetih i Vujačić iz devedesetih godina prošlog veka, uprkos evidentnim i razumljivim razlikama, poseduju međusobne srodnosti zasnovane na obostranom poverenju u čiste vizuelne vrednosti, što će posebno da dođe do izražaja kada u okolnim društvenim i životnim prilikama kao bitno i presudno budu postavljena pitanja `opstanka umetnosti u uslovima krize` i `(ne)mogućnosti autonomije umetnosti u traumatičnom političkom kontekstu`“, navodi Denegri u katalogu izložbe.

Izložba Radomira Damnjanovića Damnjana i Veljka Vujačića u Modernoj galeriji Beograd
Veljko Vujačić. Bez naziva 1999 Foto:Promo/Moderna galerija Beograd

Tokom trajanja izložbe, kako najavljuju iz ove galerije, biće organizovana dva stručna vođenja, koje će voditi Ješa Denegri i jedan od autora, umetnik Veljko Vujačić

Bonus video:

Pikaso, slikarstvo i umetnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar