Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Izdavači i knjižari su pred novogodišnje i božićne praznike za čitaoce pripremili popuste od 20 do 70, neki čak i do 80 odsto, pa pojedini naslovi koštaju 200 dinara. Najčešće se knjige, ipak, mogu kupiti upola jeftinije.

Knjiga je najbolji poklon, stara je deviza kojoj podjednako pribegavaju ljubitelji čitanja, ali i oni koji smatraju da je to svakako najsigurniji način da nekoga obraduju. Imajući to na umu, popuste su pripremile i velike izdavačke kuće i manji izdavači, kao i nezavisni knjižari u dogovoru sa njima. Većina popuste odobrava samo za onlajn porudžbine, s obzirom na lošu epidemiološku sliku, nudeći jeftiniju dostavu, pa i besplatnu dostavu.

Vulkan

Akcija „Vulkana“, u okviru koje čitaoci mogu sve knjige ovog izdavača da poruče onlajn uz popuste od 30 odsto, odnosno 40 odsto ako se odluče za tri je u toku i traje do 25. decembra, a dostava na području Srbije je besplatna, navode u ovoj izdavačkoj kući.

Ovaj izdavač u odvojenoj akciji stavio je na popust i odabrane naslove za decu, pa će oni koji poruče tri i više knjiga sa liste za njih dobiti popust od 10 odsto.

Laguna

„Pošto smo nedavno održali ‘Noć knjige’ tokom koje su važili ogromni popusti na celokupnu ‘Laguninu’ produkciju, u narednom periodu će u knjižarama važiti tradicionalan količinski popust od 10 odsto na kupovinu tri ili više knjiga u našem izdanju, kao i popusti koje donosi kartica „Laguninog“ kluba čitalaca koji se kreću čak 40 odsto, koliko iznosi rođendanski popust koji omogućava kupovinu tri knjige na sam rođendan, dan ranije ili kasnije, u knjižari ili na našem sajtu, navode u najvećoj domaćoj izdavačkoj kući.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ovaj izdavač dodaje da na popust od 30 odsto do 15. januara mogu da računaju oni koji njihova izdanja pri kupovini onlajn plaćaju „viza premijum“ karticom, uz šta dobijaju na poklon i tri meseca pretplate za registraciju na aplikaciji „eDen Books“.

Službeni glasnik

„Službeni glasnik“ deo svojih izdanja čitaocima je ponudio sa popustom od 30 do 50 odsto, a ova pogodnost i na sajtu izdavača i u njihovim knjižarama širom Srbije traje do 15. januara.

 

Među knjigama na popustu su i pojedini kompleti, navode u ovoj izdavačkoj kući, poput kolekcije „Noar“ gde četiri knjige (Dablin, Amerika, Istanbul i Sankt Peterburg) mogu da se kupe po ceni dve (1.870 dinara) ili dve dečje knjige iz edicije „Avantura“ po ceni jedne (880 dinara). Pojedini naslovi mogu da se nađu i za 275 ili 330 dinara, a ceo spisak knjiga na popustu može se videti na sajtu ovog izdavača.

Dereta

„Dereta“ do 10. januara odobrava popuste na svoja izdanja od 30 d0 70 odsto i u knjižari i na sajtu. Popusti na sve njihove naslove su 30 odsto, s tim što su u okviru specijalne ponude od 50 do 70 odsto, a tu su akcije od tri, pet ili 10 knjiga za 999 dinara sa odabranim naslovima, navode u ovoj izdavačkoj kući.

Geopoetika

„U ovim potpuno neobičnim okolnostima knjiga je ipak najprikladniji univerzalni poklon“, poručuju iz izdavačke kuće „Geopoetika“, gde su čitaocima obezbedili popuste od 30 odsto na sva svoja izdanja, bilo da ih čitaoci kupuju u njihovoj knjižari u Ulici Laze Pačua ili poručuju preko sajta, telefona, mejlom…

Knjizara Geopoetika foto Nemanja Jovanovic Nova rs
I njihova izdanja i naslovi drugih izdavača: Iz „Geopoetikine“ knjižare Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Arhipelag

„Arhipelag“ na kraju godine i u susret praznicima nagrađuje članove svog kluba čitalaca novogodišnjom akcijom nazvanom „Svi praznici u jednoj akciji“, uz popuste od 40 odsto na njihova izdanja, uz još pet odsto na tri i više knjige, navodi ovaj izdavač.

Popuste čitaoci mogu da ostvare u Klubu čitalaca na Terazijama 29/II radnim danima od devet do 17 sati ili porudžbinom telefonom, mejlom ili preko sajta ovog izdavača, a dostava za iznos veći od 1.000 dinara je besplatna. Osim toga, knjige ovog izdavača prodavaće se u desetak manjih i nezavisnih knjižara širom Srbije uz popust od 20 odsto.

„Clio“

Izdavačka kuća „Clio“, osim popusta od 50 odsto na „Prognane pojmove“ Todora Kuljića kao za knjigu nedelje i mogućnost pretplate na knjige „Vidovnjaci“ Gvida van Hegela (605 dinara) i Šošane Zubof „Doba nadzornog kapitalizma“ (880 dinara), pokrenuli su i akciju „Radost za sve“ u okviru koje će čitaoci njihova izdanja moći da nabave po cenama nižim od 30 pa do 70 odsto za neka ranija izdanja.

Tražena „Istorija filma“ Dejvida Kuka će, navode u ovoj kući, biti na popustu od 40, a prošle godine objavljena studija „Potop – Veliki rat i prekrajanje istorije 1916 – 1931“ Adama Tuza jeftinija za 45 odsto. Akcija će, kako dodaju, trajati do 31. decembra, a postoji mogućnost i da bude produžena.

Akademska knjiga

„Godina za nama bila je burna, uzbudljiva i neočekivana. Ipak, uspeli smo da objavimo mnoštvo novih naslova i zadržimo ljubav prema knjigama i čitanju, i kod vas i kod nas… Štaviše, ove godine, ta ljubav bila je jača nego ikada“, poručuju iz novosadske „Akademske knjige“ predstavljajući akciju u okviru koje će izdanja iz njihovih biblioteka „Savremeni roman“, „Mozaik“, kao i kompleti Celokupna dela Aleksadra Tišme i Izabrana dela Patrika Modijana biti na popustu od 30 odsto.

Kreativni centar

„Kreativni centar“ pripremio je „Novogodišnje knjigopaketiće“ za najmlađe čitaoce, a preko njih su pojedinačni naslovi jeftiniji i do 70 odsto, navode u ovoj izdavačkoj kući. U njihove dve knjižare u Beogradu i jednoj u Nišu do 15. januara u ponudi će biti 20 različitih kompleta knjiga, podeljenih kako po autorima, tako i po uzrastu svojih čitalaca.

Knjižara „Kreativnog centra“ na Novom Beogradu Foto: Kreativni centar/Promo

„Tako se paketi sa tri ili četiri knjige mogu naći po cenama od 1.000 ili 1.200 dinara“, kažu u „Kreativnom centru“. Knjige se mogu poručiti i preko sajta, a dostava na području Srbije za iznose veće od 1.950 dinara je besplatna. Za svaku kupovinu u knjižarama i preko sajta čitaoci na poklon dobijaju i zidni kalendar, dodaju u ovoj kući.

Čarobna knjiga

Novosadska „Čarobna knjiga“ ne nudi popuste na knjige, ali zato nudi solidne olakšice pri kupovini onoga po čemu su, možda, i najprepoznatljiviji: na stripove.

U okviru „Novogodišnje stripomanije“ do 27. decembra, ovaj izdavač pripremio je popuste od 33 odsto za 14 svojih novih izdanja, akciju „Kompletiraj kolekciju“ sa popustima do 40 odsto i akciju „stripovi po 500 dinara“.

Popuste je, osim onlajn, moguće ostvariti u njihovoj knjižari u Beogradu, u knjižari „Alan Ford“ na Novom Beogradu i knjižari „Bulevar“ u Novom Sadu, a kompletan spisak naslova na popustu predstavljen je na sajtu ovog izdavača.

Lom, Kontrast, Štrik, Urban Reads…

U beogradskom „Lomu“ odlučili su da, kako kažu, bar malo ulepšaju praznike čitaocima i za sva svoja izdanja naručena preko sajta izdavača do 29. decembra odobrili su popuste od 35 do 45 odsto.

U „Kontrastu“ navode da na sva svoja izdanja naručena preko sajta odobravaju popust od 25 odsto sve do 15. januara, pripremili su i „pakete knjiga“ sa popustima od 40 odsto, a pojedine svoje naslove prodavaće i uz popust od 70 odsto. Pored toga, tu je i njihova akcija „tri knjige za 999“ dinara.

Novogodišnje sniženje u „Štriku“ donosi čitaocima popust od čak 80 odsto, pa se dvadesetak njihovih izdanja preko sajta ovog izdavača može kupiti po cenama od 200 do 650 dinara.

Knjižara „Urban Reads“ Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izdavač „Urban Reads“ uveo je takođe sezonsko praznično sniženje na svoja izdanja od 10 do 30 odsto preko sajta do 8. januara, a popusti važe i u njihovoj knjižari na Vračaru. „Kod nas u knjižari su mnogi naslovi i inače na trajnom sniženju“, dodaju u „Urban Readsu“.

Knjižare „Beopolis“ i „Makart“

„I ove godine u ovo doba nas i vas čekaju ‘Praznici sa prijateljima’. Ovogodišnje izdanje će proteći bez pratećih programa, ali smo se potrudili da čitaocima, u saradnji sa više od 20 izdavačkih kuća, pružimo priliku da do polovine januara 2021. nabave ili poklone knjige uz popuste od 10 do 50 odsto, kažu u knjižari „Beopolis“ u beogradskom Domu omladine.

Čitaoci će uz popust od 10 odsto moći da nabave izdanja „Derete“, „Clia“ i biblioteke „XX vek“, uz 15 odsto popusta naslove izdavača kao što su „Booka“, „Futura“, „PPM Enklava“ i „Psihopolis“, a za po petinu nižim cenama knjige „Geopoetike“, „Radnog stola“, Književne radionice „Rašić“, „Loma“, „Atosa“, „Aretea“, „Fedona“, „Karposa“, „Kontrasta“, „Bukefala“, „Komika“, „Hoplita“ i Fakulteta za medije i komunikacije. Knjige u izdanju „Platoa“ prodavaće se za četvrtinu jeftinije nego inače, a izdanja „Fabrike knjiga“ uz popuste od 30 do 50 odsto.

U knjižari „Makart“ su povodom praznika sa izdavačima dogovorili popuste na više desetina naslova i oni se mogu nabaviti preko njihovog sajta tačno 21 odsto jeftinije, uz besplatnu dostavu na kuću do 31. decembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar