Foto: Manfred Breuersbrock

Festival evropskog filma Palić, 30 po redu, biće održan od 15. do 21. jul, saopštili su organizatori dodavši da će bogat predfestivalski program početi već 1. jula.

Na 30. festivalskom izdanju očekuje se preko 150 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, a na ovu smotru dolazi Margaret fon Trota.

Slavna nemačka sineastkinja dobitnica je nagrade Aleksandar Lifka, kojom Festival evropskog filma Palić nagrađuje filmske stvaraoce za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Margareta fon Trota ovim priznanjem ovenčana je još 2004. godine zajedno sa Živoradom Žikom Mitrovićem kao domaćim laureatom.

Nemačka rediteljka, scenaristkinja i glumica rođena je 1942. u Berlinu. U mladosti je ostvarila uspešnu glumačku karijeru u filmovima poznatih nemačkih reditelja, poput Fazbindera i Šlendorfa. Napisala je i brojne scenarije za Šlendorfove filmove, a 1975. godine su zajedno režirali ostvarenje „Izgubljena čast Katarine Blum“.

Nakon toga, „usuđuje“ se da počne samostalno da režira i postaje najznačajnija filmska rediteljka Novog nemačkog filma, u čijim je ostvarenjima akcenat na jake ženske likove, koji su postavljeni u važan politički kontekst.

Jedna od Fon Trotinih omiljenih glumica, s kojom je sarađivala u ostvarenjima „Olovna vremena“, „Roza Luksemburg“ i „Hana Arent“, Barbara Sukova bila je, podsetimo, krajem februara gošća 51. Festa.

Dobitnica je Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu, nagrade za životno delo na Evropskim filmskim nagradama….

Foto: Promo

U okviru predfestivalskog programa, koji startuje 1. jula, biće prikazani filmovi u pet selekcija, pa publika može pogledati po sedam filmova u okviru programa Best of Europe i Europe4Kids.

Odmah nakon toga, na velikom platnu subotičkog bioskopa Eurocinema biće prikazan Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, dok će na velikom platnu u centru Subotice biti održan program Klasici na trgu.

U zvaničnom programu festivala na Letnjoj pozornici, u bioskopu Abazija na Paliću, kao i bioskopima Eurocinema i Aleksandar Lifka u Subotici, biće prikazano više od stsotiu filmova u 11 selekcija i programa: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh, Zemlja u fokusu, Novi mađarski film, Novi evropski dokumentarci, Eco dox, Omaž dobitniku Underground Spirit nagrade, EFA Shorts, Selekcija filmova sa Žigmond Vilmo festivala, selekcija studentskih filmova, predstavljanje dva festivala (domaćeg i stranog), kao i nekoliko filmova u okviru specijalnih projekcija.

Foto: Damir Vujković

Osim filmskog programa, i ove godine sve posetioce na Paliću očekuje i bogat prateći program, poput izložbe posvećene istoriji festivala, filmskim plakatima kao i velikanu srpskog glumišta Miji Aleksiću.

Kao i prethodnih godina, u planu su i aktivnosti namenjene profesionalcima: radionica filmske kritike koja okuplja učesnike iz 11 zemalja, radionica namenjena članovima MIOB mreže festivala evropskog filma, kao i letnja konferencija Mreže kinoprikazivača Srbije na kojoj će naglasak biti na evropskom filmu.

Foto: Damir Vujković

I ove godine u okviru Festivala evropskog filma Palić biće dodeljene AFIFS nagrade za najbolji domaći film i najbolji film srpske manjinske produkcije. Studenti režije iz Srbije će imati priliku da prikažu svoje radove i da razgovaraju sa gostima festivala – filmskim stručnjacima iz različitih oblasti.

Bonus video: Kan, crveni tepih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar