Foto: Damir Vujković

Kako to izgleda kad žudiš za očevom ljubavlju, koji je pride muzička zvezda, s karijerom na zalasku, voliš ali i mrziš sa svojim rediteljem, zašto su se profesionalni bodibilderi otisnuli u glumačke vode, koji je to najveći duhovni egzodus zadesio Mađarsku u 20. veku, samo su neke od zanimljivih priča koje su se danas čule na susretu s medijima u okviru 29. Festivala evropskog filma Palić.

Đorđo Turoš, glumac iz filma „Nežno“, koji je prikazan sinoć u okviru Glavnog takmičarskog programa Palićkog festivala, a donosi priču o Edini, bodibilderki koja žrtvuje sve da bi sa svojim momkom i trenerom Adamom osvojila Svetski šampionat, priznao je novinarima da mu je to prva uloga, s obzirom da je profesionalni sportista:

– Reditelji, oboje, razumeju se u profesiju i poznaju dušu čoveka. Ester i ja smo sportisti i ako prihvatimo nekoga kao našeg vođu, onda se držimo svakog uputstva koje nam da. Imali smo svoje predloge jedino u oblasti sporta. U snimanju smo uživali, bilo je to nešto sasvim novo za oboje. Rekli su mi ko je taj čovek kojeg treba da kreiram na platnu i sebi sam zadato zadatak da iako nisam glumac dam od sebe maksimum da ga ostvarim – odsečan je bio Turoš.

György Turós, Foto:Damir Vujković

Film „Rimini“, kojeg je publika sinoć takođe videla na Letnjoj pozornici, prati nekadašnju pop zvezdu Ričija Brava, koji se kreće kroz snežni Rimini u potrazi za svojom izbledelom slavom. Razuzdan život i zavisnost od kocke finansira koncertima, koje posećuju većinom turisti, ali i pružanjem seksualnih usluga obožavateljkama. No, sve se menja kada se njegova, već odrasla, ćerka pojavljuje i zahteva da joj Riči da obećani novac. I medijima su se danas predstavili glumci „Riminija“ Majkl Tomas, Inge Mo glumica i Tesa Gotliher. Potpisnik filma Ulrih Zajdl je svojevremno bio dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka“ na Paliću, a upitan kako je sarađivati s rediteljem, Tomas je istakao da ga voli i da je njegov prijatelj, ali da kad taj sineasta nekog voli, „mrziš ga i dođe ti da ga ubiješ“! Naglasio je i kako je tri puta bio na Paliću i na svim mogućim festivalima širom sveta, ali da je Palićki za njega najdraži!

– Obožavam Palić!

Michael Thomas, glumac film Rimini, Foto:Damir Vujković

S obzirom da u filmu tumači pevača kojem je karijera „u kanalu“ rekao je kako je u ostvarenju „Rimini“ otpevao oko dvadesetak pesama:

– Najpre sam glumac, ali sam i pevač, jer već decenijama pevam u mjuziklima, to mi je kao drugi, tajni život. Moj lik Riči Bravo je rokenroler, ne zanima ga šta drugi misle o njemu. Sam postavlja sebi pravila i nikakva druga sranja koja dolaze iz društva ga ne za dotiču. Ali, opet pun je ljubavi.

Ekipa filma Rimini, György Turós, Foto:Damir Vujković

Tesa Gotliher koja igra ćerku glavnog junaka, ističe da njena junakinja samo žudi za očevom ljubavlju:

– Nije ga videla dugo, a samo želi da je otac primeti. To je tragično, ali sve se svodi na ljubav, novac, to da je otac prihvati – kazala je Gotliher, dok je Inge Mo navela da njena junakinja prosto obožava tog „šlager pevača“:

– Riči Bravo svojim pevanjem čini to da ga svi vole. Njegovo pevanje tera našu dušu na ples, smeh. Iako je to tužna priča Bravo je pun ljubavi, šarma. Jer, san svake žene je da bude voljena – poručila je glumica, a ove njene reči pozdravljene su aplauzom.

U okviru takmičarskog programa „Paralele i sudari“ palićka publika videla je gruzijski film „Mokri pesak“, a Đia Agumava, glumac istakao je da je njegov junak Amon tragičan lik:

Gia Agumava, glumac, Bebe Sesitachvili glumica, MOKRI PESAK, Foto:Damir Vujković

– Mi smo kao bliznaci. Ali nije to tragično samo za mog junaka, već pre svega za društvo. U Gruziji je pre dvadesetak dana prikazivanje filma bilo na ivici incidenta. Skupile su se reakcionarne grupe, i umalo smo izvukli živu glavu. Opasna je situacija u našoj zemlji – upozorio je Agumava.

Karolji Epereš, reditelj filma „Stradanje“, koji je viđen u okviru selekcije „Novi mađarski film“, pojasnio je da mu je bilo važno da ispriča priču koja je bila prisutna u celom Istočnom bloku:

– Tokom leta 1950. neki sveštenici su ubijeni, prognani, neki su bili prinuđeni da skinu odoru. Moja dva rođaka su stradala u tom progonu. To je bio najveći duhovni egzodus u mađarskoj istoriji tokom 20. veka. To i sada preživljava Evropa, ali koriste se drugi instrumenti. Država je pokušala da veliki broj ovih žrtava rehabilituje, ali za mnoge je to bilo kasno. Film smo prikazali mađarskim rediteljima i onima koji su dobijali velike svetske nagrade, i kad su ga pogledali, rekli su da je za mađarsku kinematografiju ovo ostvarenje veoma važno! A začuđujuće je da nas nijedan filmski festival, osim ovoga na Paliću, nije pozvao – kazao je Epereš, koji osim što je režirao ovaj film, glumio je i oca Leopolda, glavnu rolu, zbog čega je, kako je zaključio, konačno razumeo Orsona Velsa i Klinta Istvuda.

Károly Eperjes, reditelj, Foto:Damir Vujković

A Senka Domanović, rediteljka filma „Mi nismo pokrenuli vatru“, istakla je da je njeno ostvarenje, koje je prikazano u okviru selekcije „Mladi duh Evrope“, bilo inspirisano konceptom anarhizma:

– Otvara se priča 2014, jer junak anarhista dolazi iz Grčke, sreće se sa starim licem na pumpi. Htela sam da istražim koncept slučajnog susreta, i šta on rađa. Kroz lični odnos prelama se realnost u kojoj žive – pojasnila je Domanovićeva.

Senka Domanović, Foto:Damir Vujković

Na susretu s medijima predstavljen je i Festival Kino otok Izola, koji je stigao do 18. izdanja, a sinoć je u okviru Festivala evropskog filma Palić, na Letnjoj pozornici dodeljena nagrada MIOB New Vision Award ostvarenju „Murina“ rediteljke Antonete Alamat Kusijanović. Ovo priznanje se dodeljuje evropskim filmovima novih obećavajućih reditelja, s izuzetnim kinematografskim pristupom i umetničkim rukopisom, koji zaslužuju širu internacionalnu pažnju.

Rediteljka Antoneta Alamat Kusijanović će, uz nagradu, dobiti 3.000 evra, a film će dobiti poziv za prikazivanje na festivalima članova MIOB mreže, kao i paket titlova na šest jezika festivala u mreži – francuskom, nemačkom, italijanskom, litvanskom, španskom i srpskom.

– Veoma sam tužna što nisam tu sa vama, i nadam se da će moj tim imati dobru žurku, ali i da ću imati priliku da dođem na Palić uskoro – kazala je Kusijanovićeva obraćajući se publici putem video linka.

Pretposlednjeg festivalskog dana, večeras na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu od 21 sat će biti prikazano ostvaranje „Blizu“ reditelja Lukasa Donta, a od 23 časa „Pušenje izaziva kašalj“ Kventina Dupjua. U selekciji „Paralele i sudari“, u bioskopu Abazija na repertoaru su filmovi „Anadolski leopard“ Emrea Kajisa i „Stric“ Davida Kapaca i Andrije Mardešića, u kojem glavnu ulogu igra Miki Manojlović.

Bonus video: Sva lica Klinta Istvuda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar