Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nagrada "Beogradski pobednik" za najbolji roman u 2023. godini pripala je "Pakracu" Vladana Matijevića, saopštio je danas žiri u Biblioteci grada Beograda (BGB).

Roman „Pakrac“ izdvojio se majstorstvom pripovedanja kojim je uspostavljena autentična i složena slika sveta, smatra žiri.

– Udvojena ličnost glavnog junaka, okružena likovima sa margine i bombardovana vestima iz crne hronike dovodi u vezu savremeni Beograd sa Pakracom s početka ratnih devedesetih. Kritički preispitujući moderno srpsko društvo ovaj roman hrabro, provokativno i precizno otvara pitanja zla, odgovornosti i moći na kraju dvadesetog i početkom dvadeset prvog veka – obrazložio je odluku predsednik žirija Predrag Petrović.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Poetički se nadovezujući na umetničko iskustvo crnog talasa u srpskoj prozi i filmu, navodi Petrović, Vladan Matijević koristi grotesku i humor kako bi oblikovao višeznačnu i slojevitu viziju današnjeg Beograda:

– Suočavajući čitaoca sa različitim manifestacijama nasilja, pripovedač nas vodi ka spoznaji metafizičkog porekla i prirode zla. Nagrađeni roman na tragu je poetike koju je Vladan Matijević zasnovao u prethodnim ostvarenjima prvenstveno u zbirci pripovedaka „Prilično mrtvi“ i romanu „Vrlo malo svetlosti“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, u finalu, odnosno najužem izboru za „Pobednika“ našlo se šest romana i to „Devojačka soba“ Stevana Vraneša (Dokaz izdavaštvo), „Kanon potištenog uma“ Filipa Grbića (Vulkan), „Aperkat“ Maje Iskre (Lom), „Pakrac“ Vladana Matijevića, (Laguna), „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala (Agora) i „Vreme vode“ Bojana Savić Ostojića (Kontrast izdavaštvo).

Žiri u sastavu dr Predrag Petrović (predsednik), dr Vesna Trijić, dr Petar Pijanović, dr Slađana Ilić i dr Nataša Anđelković, odlučio je da treći po redu laureat Beogradskog pobednika bude Vladan Matijević za roman „Pakrac“. Za Matijevićev roman su glasali Predrag Petrović, Slađana Ilić, Petar Pijanović i Vasna Trijić, dok je Nataša Anđelković glas dala delu „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala.

Nagrada „Beogradski pobednik“ biće uručena dobitniku 30. januara u podne u Biblioteci grada Beograda, a nagrada se sastoji od statue, povelje i 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Bonus video: Promocija knjige Peđe Obradovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar