Izložba "Ljubav je ljubav" Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Izložba venčanica francuskog modnog kreatora Žan Pola Gotjea "Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve", čije je održavanje izazvalo sukobe i nesporazume u Muzeju savremene umetnosti, ali i odijum stručne javnosti, biće otvorena danas u 13 sati.

Otvaranje izložbe „Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve – Žan Pol Gotje“ biće dostupno svima onlajn sa početkom od 13 časova na oficijalnom Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici Muzeja savremene umetnosti.

Odmah nakon onlajn otvaranja svi zainteresovani posetioci moći će uživo da pogledaju izložbu uz poštovanje svih epidemioloških mera, u malim grupama.

U postavku je uvršćeno ukupno 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2020. godine, a izložba, čiji je kustos Tijeri Maksim Lorio, premijerno prikazuje i osam, do sad neviđenih venčanica jednog od najpoznatijih dizajnera svetske modne scene.

Sa postavke „Ljubav je ljubav“ Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Ovaj projekat, kako je rečeno na jučerašnjem susretu sa novinarima u MSUB, nastaje kao finale izložbe „Modni svet Žan-Pola Gotjea: od trotoara do modne piste“ koja je u 12 gradova sveta privukla više od dva miliona posetilaca. Slavni modni dizajner istakao je u jučerašnjem obraćanju putem video linka da je presrećan što će se u MSUB otvoriti njegova izložba i da mu je krivo što zbog lokdauna u Francuskoj nije bio u prilici da dođe u Beograd.

– Ali imam odličnog ambasadora tu u Beogradu. Reč je o mojoj dugogodišnjoj saradnici koja se brine o komunikacijama, Jelki Musić. Obećavam da ću doći u Beograd, moj omiljeni grad, kada se za to steknu uslovi da zajedno uživamo u izložbi – poručio je Žan Pol Gotje, dok je Musićeva precizirala da će kreator, ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli, doći u Beograd 14. februara na Dan zaljubljenih.

Detalj sa postavke „Ljubav je ljubav“ Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Uprkos kritikama stručne javnosti da ovoj izložbi nije mesto u MSUB, Viktor Kiš, v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, naglasio je da je ova postavka bila potrebna i našem društvu, ali i samom muzeju.

– Žao mi je samo što se nije dogodila u ovom prostoru pre 10 godina. Nadam se da ćemo u budućnosti mi inicirati ovakve događaje, pa će se svet ugledati na nas – kazao je Kiš na susretu sa medijima i dodao da je celokupna organizacija izložbe koštala 100.000 evra. Podsetio je i da ova postavka visoku modu prikazuje kao vrhunsku savremenu umetnost, kao i da se, zahvaljujući Gotjeu, Muzej savremene umetnosti našao u društvu svetskih institucija, poput njujorških Metropoliten muzeja umetnosti i Muzeja savremene umetnosti, pariskog Luvra i londonskog Muzeja „Viktorija i Albert“.

Podsetimo, otvaranje izložbe bilo je zakazano za 21. novembar, ali je odloženo za nedelju dana zbog prisustva koronavirusa među saradnicima, koji su radili na postavci.

Takođe, još je sama najava ove izložbe uzburkala duhove. Osim što je izazvala nesporazume u samom Muzeju savremene umetnosti, naišla je i na odijum stručne javnosti.

Sa idejom da Gotjea ugosti u MSUB i napravi muzejskim posetiocima improvizovano mesto za predah, uz kafu iz automata i grickalice, v. d. direktora Viktor Kiš je krajem oktobra uklonio nagrađivana dela iz centralnog nivoa zdanja koja su bila izložena u okviru postavke „Refleksije našeg vremena“. Među njima je bila i instalacija „Toplina“ Zorana Todorovića, koja je Srbiju predstavljala na Bijenalu u Veneciji. Taj potez je naišao na žestoku osudu u javnosti.

Sve se završilo reakcijom Ministarstva kulture i nalogom Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda da Muzej, zbog „spornih radova“ vrati sve u prvobitno stanje u roku od sedam dana. Međutim, od Gotjea v. d. direktora Kiš, koji je, podsetimo, na čelu Muzeja mimo konkursa, nije odustao.

– Direktora je postavila Ana Brnabić, a on očigledno ima instrukciju da Muzej mora da počne da zarađuje pare. Osnovna orijentacija postaju izložbe koje nisu izložbe savremene umetnosti, nego nekakve popularne kulture koje mogu da privuku dosta ljudi – ocenio je tada za naš sajt umetnik Zoran Todorović.

I umetnik i član UO MSUB Vladislav Šćepanović istakao je u više navrata za naš sajt da „Gotjeu nije mesto u Muzeju savremene umetnosti“, kao i da se izložba radi „po nečijem nalogu“.

– To sigurno nije ideja v. d. direktora. Nemam direktna saznanja, ali verujem da je to po nalogu premijerkinog kabineta. Sve što sam video vezano za tu Gotjeovu izložbu nije mi se nimalo svidelo – isticao je za Nova.rs likovni umetnik i član UO MSUB.

Posle čitave bure u MSUB jedini „kompromis“ jeste taj što je izložba biti na petom nivou ovog zdanja.

Postavka „Ljubav je ljubav: radost venčanja“ trajaće četiri meseca, sve do marta 2021. godine, na petom nivou MSUB, dok je na ostalim nivoima Muzeja i dalje moguće pogledati izložbu „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993 – 2019“, ali u redukovanom izdanju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar