Foto: Goran Srdanov/Nova.rs: privatna arhiva

Zanimljivo je da je nova ministarka kulture Maja Gojković odmah reagovala na situaciju u Muzeju savremene umetnosti, što znači da joj je to ipak neka vrsta prioriteta, ocenjuje za Nova.rs istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević, ali dodaje da ne veruje u promene dok se ne promeni odnos vlasti prema institucijama u Srbiji. Slikar i član Upravnog odbora MSUB Vladislav Šćepanović za naš portal konstatuje da je "prijatno iznenađen" prvim potezom "nove ekipe" u ministarstvu.

Poslednja dešavanja u Muzeju savremene umetnosti, kada je v. d. direktora ove institucije Viktor Kiš uklonio deo postavke „Refleksije našeg vremena“ kako bi oslobodio prostor za „improvizovani kafe“, ali i planiranu izložbu Gotjeovih venčanica „Love Is Love“, što je izazvalo osudu stručne javnosti, a na kraju i reakciju Ministarstva kulture i nalog Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda Muzeju da, zbog „spornih radova“ vrati sve u prvobitno stanje „u roku od sedam dana“, Dimitrijević naziva kulminacijom nemara u toj instituciji, koje je trajalo godinama.

– U toj instutuciji nije samo problem taj čovek, v. d. direktora, već je problem što se poslednjih sedam godina niko ozbiljno nije pozabavio budućnošću Muzeja savremne umetnosti. Dovođenje Kiša na mesto vršioca dužnosti je samo kulminacija nemara prema MSu. Ali, ne tiče se to samo nemara spram muzeja, jer je ovde prisutna sistemska politika koja ukida autonomiju svih institucija. Jer ako su one autonomne, politička garnitura ne može da ih kontroliše. Od 2013. godine ovo je četvrti direktor, od čega su trojica bili u v. d. statusu, što govori da je to zvanična politika, jer vi vršioca dužnosti držite na kratkom povocu i kontrolišete ga – smatra Dimitrijević, ocenjujući da Kiš nikada nije ni trebalo da postane v. d. direktora MSUB, s obzirom da za tu poziciju nema nikakve kvalifikacije.

Branislav Dimitrijević Foto: Privatna arhiva

– Verovatno će sada da ga sklone… Sve to je tako tužno. Ali, bez obzira na potez Ministarstva kulture i Zavoda za zaštitu spomenika smatram da se ništa bitno neće promeniti dok se ne promeni politika u zemlji. Svakako da nešto gore od ministra Vukosavljevića u Ministarstvu kulture nismo mogli da imamo. Tako da pozdravljam svaku promenu gde taj čovek više neće biti na takvoj poziciji. U suštini, očekujem da će se neke stvari sada malo promeniti, a zanimljivo mi je što je nova ministarka odmah reagovala na situaciju u Muzeju savremene umetnosti, što će reći da joj je to ipak neka vrsta prioriteta – smatra Branislav Dimitrijević.

Na uklanjanje dela postavke iz centralnog prostora u Muzeju, među kojima je bila i instalacija „Toplina“ Zorana Todorovića, koja je 2009. Srbiju predstavljala na Venecijanskom bijenalu, što je umetnik za naš sajt okarakterisao kao nameru v. d direktora ove insitucije da je pretvori u „mesto za zabavu“, prvi je ukazao upravo njegov kolega i član UO MSUB Vladislav Šćepanović, nazvavši taj čin „nedopustivim“. Osim što je osudio taj čin v. d. direktora, najavio je i skori konkurs za direktora ove institucije, a u međuvremenu je nešto od toga, kako kaže za naš sajt, počelo i da se konkretizuje.

– Mi smo u utorak imali sastanak Upravnog odbora i razgovarali smo o uslovima novog konkursa. Zakon nalaže da se raspiše konkurs najkasnije 60 dana po isteku mandata, tako da smo mi sada praktično ušli u tu proceduru. Razgovaramo o uslovima konkursa i mislim da će biti vrlo brzo raspisan. Voleo bih da apelujem na sve koji su kompetentni da se, čim se raspiše, jave na konkurs. To je vrlo važno – kaže Šćepanović koji je svojevremeno, doduše vrlo kratko, bio na poziciji vršioca dužnosti direktora u ovoj instituciji.

Vladislav Šćepanović, Foto:Privatna arhiva

U januaru 2019. godine raspisan je konkurs za direktora MSUB. Upravni odbor ove instutucije prosledio je svoju odluku Ministarstvu kulture, koje je tri meseca kasnije za čelno mesto Muzeja savremene umetnosti predlaže Vladislava Šćepanovića. Međutim, Vlada Srbije se o tom predlogu nikada nije izjasnila, i iznenada, početkom 2020, mimo konkursa, postavila Viktora Kiša za vršioca dužnosti ove institucije, što je Zoran Todorović u izjavi za naš sajt nazvao „političkom odlukom“. Na čitav „galimatijas“ u Muzeju savremene podseća i Šćepanović:

– Ja sam dva puta pobeđivao na konkursima. I kada je ministar bio Tasovac, i prošle godine, međutim nijednom nisam bio izabran. Kada su mi predložili da budem član Upravnog odbora, jedan od glavnih razloga da se prihvatim tog mesta bio je upravo novi konkurs, gde ćemo mi uraditi sve što je u našoj moći da se izabere pravi direktor. I dalje ću se boriti da se prošlogodišnja situacija ne ponovi, to je jedini doprinos koji mogu da dam u ovoj situaciji. Na svojoj koži sam osetio šta znači pobediti na konkursima, a da posle toga Vlada Srbije bude „gluva“ na to šta struka kaže. Ne mogu da govorim u ime drugih članova UO, ali ja ću se boriti za to da UO odredi direktora – ističe Šćepanović, i dodaje da očekuje da bi sve povodom novog konkursa trebalo da bude realizovano vrlo brzo.  Dodaje da kreće da teče „zakonski rok“, i da bi kompletna procedura trebalo da se sprovede u narednih mesec, mesec i po dana.

I Dimitrijević podvlači da bi prvi sledeći potez trebalo da bude raspisivanje novog konkursa.

– Muzej je svakako u obavezi da do februara meseca, kada v. d. ističe taj jednogodišnji mandat da raspiše konkurs. Ali, ni to ne znači ništa, jer smo imali slučajeva da su ljudi u Srbiji bili u v. d. mandatu po pet- šest godina i niko nije obraćao pažnju na to – podseća Dimitrijević.

Smatra i da se „scenario“ iz februara, kada je Vlada Srbije ignorisala rezultate konkursa iz 2019, kao i predlog UO za direktora MSUB postavivši Viktora Kiša na čelnu poziciju, u svetlu novih događaja, neće ponoviti.

– Pitanje je kako će taj najavljeni konkurs izgledati, ali je pitanje i kredibiliteta Upravnog odbora. Mislim da bi trenutni sastav morao da se menja, jer unutar tog tela ima lica, koja su povezana zajedničkim interesom. Podsećam da Ministarstvo kulture ne bi smelo da postavlja direktora, to je zadatak Upravnog odbora, kao i realizovanje konkursa. Lako je sada raspisati novi konkurs, a da li će se smoći snage da se promene i članovi UO, to je meni najinteresantnije…

Na pitanje da li bi se ponovo prijavio na konkurs Dimitrijević odgovara da to prevashodno zavisi od uslova, izražavajući nadu da će novi, za razliku od prethodnog, biti ozbiljnije raspisan.

Šćepanović je, sa druge strane, odsečan da više nema nameru da se prijavljuje na konkurse za mesto direktora Muzeja savremene umetnosti.

– Izgubio sam entuzijazam. Pobedite dva puta i ne bude ništa od toga. Zaista, više nema smisla. Ali, trudiću se da dođe najbolji mogući direktor i od mene je to to! Posvećujem se isključivo umetnosti – kaže Šćepanović.

Osvrćući se na kraju na javno obećanje v. d. direktora Viktora Kiša da će, po nalogu Zavoda za zaštitu spomenika, skloniti staklenu pregradu, kao i da neće biti mesta za odmor i osveženje posetilaca muzeja, kojima je poručio da ubuduće sa sobom u ovu instituciju nose flašicu vode, Vladislav Šćepanović izražava uverenje da se Kiš neće oglušiti o nalog Zavoda.

Viktor Kiš na otvaranju izložbe „Refleksije našeg vremena“ Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Očekujem da će sprovesti proceduru, jer ne vidim da više ima bilo kakav kapacitet da ulazi u nekakve dalje sukobe. Čitav taj njegov plan za kafić, odnosno pet stolova, uz aparate za kafu i aparate sa grickalicama, kao i sve ostalo, očigledno je njegov nepromišljen potez. Bila je to tako besmislena ideja i amaterizam – ocenjuje Šćepanović, i otkriva da postoji projekat, koji je usvojen, a tiče se „ugostiteljske delatnosti„.

– Usvojeno je da se napravi kafić i gift šop, ali paviljonskog tipa. Eto, od novca koji je izdvojen za Gotjeovu izložbu to može da se realizuje. Jer, Gotjeu nije mesto u Muzeju savremene umetnosti. Kada sam video kako izgleda ta izložba, shvatio sam da joj je mesto u ovom novom tržnom centru… To je nivo te izložbe. Nisam osoba koja ima apriori negativan stav spram nečega. Doktorirao sam Teoriju umetnosti i bavim se tom problematikom, ali za mene je stvarno ta Gotjeova izložba katastrofalna – zaključuje Vladislav Šćepanović.

Pored Šćepanovića, aktuelni članovi Upravnog odbora su Svetlana Mitić, Kolja Božović i Aleksandra Lazar. Predsednik Upravnog odbora Nikola Šuica podneo je ostavku na tu funkciju u znak protesta zbog Kišovog izbora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar