Muzej savremene umetnosti Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sva uklonjena dela sa postavke "Refleksije našeg vremena" iz centralnog izlagačkog dela Muzeja savremene umetnosti, čin koji je proteklih dana izazvao buru u kulturnoj javnosti, moraće da budu vraćena na isto mesto, naloženo je danas ovoj instituciji od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Zbog sklanjanja dela, među kojima je i instalacija Zorana Todorovića „Toplina“, koja je Srbiju svojevremeno predstavljalo na Venecijanskom bijenalu,  danas je reagovalo i Ministarstvo kulture koje je u saopštenju pozvalo nadležni Zavod da „utvrdi stanje na terenu“.

„Povodom informacije da se u enterijeru Muzeja savremene umetnosti u Beogradu izvode unutrašnji radovi bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, ministar kulture i informisanja Maja Gojković pozvala je nadležni Zavod da utvrdi tačno stanje na terenu“, navodi se u saopštenju Ministarstva i dodaje da je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda utvrdio da se „sporni radovi izvode bez utvrđenih uslova za preuzimanje mera tehničke zaštite i saglasnosti na projekat i dokumentaciju Zavoda“.

„Sa stanovišta zaštite nepokretnih kulturnih dobara neophodno je staklene panele i ostale elemente, koji su izmešteni, vratiti u prvobitno stanje i na taj način vratiti namenu izložbenog prostora kako je definisano nedavno realizovanim projektom rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti“, konstatovao je Zavod za zaštitu spomenika.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu, kako podseća Ministarstvo kulture, svrstan je u jedno od najznačajnijih ostvarenja domaće arhitekture i „prva je namenski građena zgrada muzejske namene u Beogradu“. Za taj projekat autori su dobili Oktobarsku nagradu Grada Beograda za arhitekturu 1965. godine, navodi se iz resornog ministarstva, uz još jedno podsećanje da je ovaj muzej više od deset godina bio zatvoren, da bi, nakon temeljne rekonstrukcije, ponovo otvorio vrata 2017. godine.

„Ministarstvo kulture i informisanja dužno je da vodi računa i štiti kulturna dobra – spomenike kulture, sa svim nadležnim institucijama u Republici Srbiji“, što, kako se ocenjuje u saopštenju, „ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i čini u ovom slučaju“.

Viktor Kiš na otvaranju izložbe „Refleksije našeg vremena“ u Muzeju savremene umetnosti, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, nakon intervencije Ministarstva, naložilo je danas Muzeju savremene umetnosti da izmešteno vrati u prvobitno stanje u roku od sedam dana.

Proteklih dana uklanjanje dela „Toplina“ Zorana Todorovića sa izložbe „Refleksije našeg vremena“ u Muzeju savremene umetnosti, kako bi se na tom mestu u prizemlju ove institucije napravio prostor za “improvizovani kafe” i postavku „Love Is Love“ Gotjeovih venčanica, naišlo je na žestoku osudu stručne javnosti. Član Upravnog odbora ove institucije Vladislav Šćepanović je čin v. d. direktora MSUB-a Viktora Kiša okarakterisao „nedopustivim“, ULUS je to nazvao „diskriminacijom autora“, a Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije zatražila je i njegovu smenu, dok je sam Todorović za naš sajt prokomentarisao da „ovaj muzej ne treba da bude mesto za zabavu„.

V. D. direktor MSUB Viktor Kiš se, obrazažući svoj čin za naš sajt, izvinio autoru uklonjenog dela, ali je podsetio da svaki muzej na svetu ima u svojim prostorijama i kafe i restoran, i naglasio da „MSUB ima obavezu da kreira sadržaje namenjene različitim ciljnim grupama„.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar