Viktor Kiš na otvaranju izžbe "Refleksije našeg vremena" u Muzeju savremene umetnosti, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Obaveštavamo javnost da će staklena pregrada u Muzeju savremene umetnosti biti vraćena u prvobitno stanje, poručio v. d. direktora ove ustanove Viktor Kiš.

On je reagovao na rešenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda u kom se kaže da se „radovi u Muzeju savremne umetbosti izvode bez utvrđenih uslova za preuzimanje mera tehničke zaštite, saglasnosti na projekat i dokumentaciju“ i daje rok od sedam dana da se sve vrati u prvobitno stanje.

„Za ovo rešenje smo prvo danas saznali iz saopštenje za javnost Ministarstva kulture i informisanja, a tek potom dobili i napismeno iz Zavoda“, objašnjava čelni čovek MSUB i naglašava da je rukovodstvo Muzeja savremene umetnosti još tokom prošle nedelje prvo obavilo usmenu konsultaciju sa Zavodom.

Tada im je, kako precizira direktor MSUB-a u saopštenju, rečeno da je za prirodu ovakve promene enterijera, mišljenje Zavoda – nepotrebno.

„Uprkos usmenoj konsultaciji u kojoj nam je objašnjeno da takva vrsta promene enterijera – premeštanje staklene pregrade – ne zahteva dozvolu Zavoda, jer nisu u pitanju građevinski radovi, poslali smo i pismeni zahtev za izdavanje mišljenja u vezi premeštanja stakla s jedne na drugu poziciju“, objašnjava Kiš, uz opasku da su zvaničan odgovor nadležne institucije dobili tek nakon saopštenja za medije Ministarstva kulture i informisanja, koje je pozvalo Zavod za zaštitu spomenika kulture da utvrdi tačno stanje na terenu.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kiš ponavlja ono što je pre dva dana rekao za naš sajt da je „želja rukovodstva Muzeja savremene umetnosti bila samo da posetiocima omogući ugodniji boravak u muzeju, da obezbedi mesto za odmor i automat za kafu i vodu koji će od izložbenog prostora biti odvojen pomenutom staklenom pregradom“. Podsetimo, v. d. direktora je za Nova.rs naglasio da je „u planu optimizacija prostora“ i dodao:

„Na tom prostoru će publika, nakon dugog razgledanja, moći da sedne, sumira utiske, možda prodiskutuje i da se osveži kafom ili vodom iz automata. Međutim, svakako ne moram da napomenem da apsolutno svaki muzej na svetu ima i restoran i kafe, i to iz poštovanja prema publici“, kazao je Kiš, navodeći da se posetiocima tako omogućava produženo zadržavanje u zgradi kulturne ustanove.

Posle odluke Zavoda za zaštitu spomenika ima i poruku za publiku koja glasi:

„Ukoliko je poštovanje naše publike, koja odvoji dragoceno vreme da dođe u Muzej na Ušću, nepotrebno, a po reakcijama stručne javnosti bih rekao da jeste, onda unapred savetujem posetioce da prilikom sledeće posete muzeju ponesu svoju flašicu vode – da ne bi morali da utole žeđ u toaletu muzeja!“

Viktor Kiš, u ime Muzeja savremene umetnosti, publici, kako je saopštio, nudi i dve klupe da sedne, ali da kataloge za izložbu „Refleksije našeg vremena“, čiji je centralni deo pre nekoliko dana uklonio, što je izazvalo bes stručne javnosti i pozive za njegovu smenu, još uvek nemaju.

„Izložba je formalno završena. Kustosi kataloge još uvek nisu završili…“, poručuje na kraju saopštenja Kiš, uz molbu publici „da dobro zapamti šta je videla na izložbi, da bi, kada stignu izložbeni katalozi, mogli da shvate koncepciju izložbe„.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar