Jean Paul Gaultier
Jean Paul Gaultier; Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Otvaranje izložbe venčanica francuskog modnog kreatora Žan Pola Gotjea, čije je održavanje izazvalo sukobe i nesporazume u Muzeju savremene umetnosti, odložena je zbog koronavirusa među zaposlenima.

Otvaranje izložbe venčanica francuskog modnog kreatora Žan Pola Gotjea u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (MSUB), prvobitno planirano za 21. novembar, odloženo je za nedelju dana zbog potrebe testiranja celog kolektiva na virus korona, nakon što su se dva spoljna saradnika zarazila, prenosi portal Seecult.org.

“Ova preventivna mera za posledicu je imala prekid rada u postavljanju izložbe”, naveo je v.d. direktora MSUB-a Viktor Kiš 18. novembra u saopštenju, ne navodeći detalje o zdravstvenom stanju zaposlenih u MSUB-u.

Viktor Kiš na otvaranju izložbe „Refleksije našeg vremena“ Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kako je saopšteno, u cilju obezbeđivanja sigurnih uslova za rad zaposlenih i posetu građana u okolnostima pogoršane epidemiološke situacije, uprava MSUB-a odlučila je da Gotjeova izložba “Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve” bude otvorena 28. novembra. Posetioci će, kako je naveo Kiš, moći da pogledaju izložbu “u malim i vrlo kontrolisanim grupama”, budući da se karte prodaju po vremenskim slotovima, kao i uz strogo poštovanje propisanih epidemioloških mera.

Prema navodima MSUB-a, ukupan budžet izložbe je 55.000 evra uz dodatne troškove promocije, a biće realizovana uz “velikodušnu podršku” brojnih partnera i sponzora: Vlade Srbije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasade Kanade u Srbiji, Francuskog instituta u Srbiji, Narodnog pozorišta u Beogradu, kompanije Galenika i organizacije “Svaka limenka se računa”.

Ulaznice koštaju, inače, 600 dinara, a mogu se kupiti i na blagajni MSUB-a.

Gotjeova venčanica, Foto: Wikimedia Commons/Bohemian Baltimore

Posetioci koji su već obezbedili karte za izložbu Gotjeovih venčanica putem servisa Ticket.rs, moći će da zamene kupljenje ulaznice za bilo koji drugi termin tokom trajanja izložbe, koja će biti otvorena do 14. februara 2021. godine.

Izložba je, kao što smo pisali, već u najavi izazvala polemike i sukobe u MSUB, pošto je deo kolektiva smatrao da takvom događaju nije mesto u Muzeju.

Govoreći za naš portal, član Upravnog odbora Muzeja savremene umetnosti Beograd Vladislav Šćepanović rekao je da sumnja da iza projekta ne stoje v.d. direktora Kiš i MSUB

“Pretpostavljam da se ta izložba radi tu po nečijem nalogu, pošto to sigurno nije ideja v. d. direktora. Nemam direktna saznanja, ali verujem da je to po nalogu premijerkinog kabineta. Sve što sam video vezano za tu Gotjeovu izložbu nije mi se nimalo svidelo ”, rekao je Šćepanović.

Gostujuća izložba “Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve”, koja će u MSUB-u imati evropsku premijeru, obuhvata 38 venčanica.

Kustosi Gotjeove retrospektive su Natai Bondil i Tijeri Maksim-Lorio, koji je za tu izložbu dobio Vanguard nagradu. Nakon Montreala, održana je u Muzeju umetnosti Dalas, Muzeju likovne umetnosti San Franciska, u Fondaciji MAPFRE u Madridu, u Kunsthale u Roterdamu, u Švedskom centru za arhitekturu i dizajn u Stokholmu, u Bruklinskom muzeju, te u Barbikan Centru u Londonu, u Nacionalnoj galeriji Viktorije u Melburnu, u Gran pale u Parizu, u Kunsthaleu u Minhenu i u Dongdaemun dizajn plazi u Seulu.

Ekskluzivitet beogradske postavke je svetska premijera osam Gotjeovih venčanica, koje ranije nisu bile deo postavke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar