Dragan Bjelogrlić Niš Filmski susreti Čuvari formule Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Mi i ne znamo kakve sve smo imali ozbiljne umove u našoj prošlosti, nekako ih olako zaboravljamo, izjavio je Dragan Bjelogrlić povodom projekcije filma "Čuvari formule" na "Filmskim susretima" u Nišu.

Najviše glasova publike druge večeri „Filmskih susreta“ u Nišu dobio je francuski glumac Aleksis Maneti za ulogu profesora Žorža Matea u filmu „Čuvari formule“, režisera Dragana Bjelogrlića, rečeno je današnjoj konferenciji za novinare u festivalskom pres centru.

Aleksis Maneti, Filmski susreti Niš, “ Čuvari formule“ Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Maneti je na konferenciji istakao da učešće na festivalu u Nišu za njega predstavlja jedno veliko iskustvo, naročito što nije imao prilku da bude na tako velikoj otvorenoj sceni, sa brojnim gledaocima.

„Mi u Francuskoj nemamo takvo iskustvo sa velikim scenama na otvorenom. Tako da je meni to jako prijalo. Osim toga u Francuskoj se glumci predstavljaju pre filma, a ne posle, kao ovde u Srbiji. Ovde možete da vidite reakciju publike na film“, izjavio je Maneti.

On je kazao da je zahvaljujući Draganu Bjelogrliću i filmu „Čuvari formule“ koji je prikazan u Francuskoj objavljena jedna velika priča koja je do tada bila skroz skrajnuta.

„Zahvaljujući Bjelogrliću koji me je uveo u ličnost lika koji sam glumio, uspeli smo da idemo suzdržanim pristupom. Na početku čovek nema nikakvu empatiju prema takvom liku, međutim kako se teče film i kako se odvija radnja onda emocije stupaju na scenu. U suštini priča o profesoru Mateu je priča o čoveku koji je veoma strastven u svom zanimanju, koji je malo čak i autističan, ali je u suštini priča o velikom čoveku i to smo pokušali da podvučemo“, izjavio je Maneti.

Režiser filma „Čuvari formule“ Dragan Bjelogrlić je rekao da je prošlo nešto više od godinu dana od prvog prikazivanja tog ostvarenja i ukoliko se gleda neki internacionalni uspeh, to je njegov najuspešniji film.

Filmski susreti Niš, “ Čuvari formule“ Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Mi i ne znamo kakve sve smo imali ozbiljne umove u našoj prošlosti, nekako ih olako zaboravljamo i meni je drago da delima koje radim malo skinem prašinu sa nekih sećanja i podsetim na njih. Kad sam ga radio znao sam da ovo nije samo srpski film već i francuski, a koliko srpski on je i francuski. To jeste bio jedan veliki izazov za mene. Film je imao ispresivnu festivalsku karijeru i osvojio je do sada više od 13 nagrada na internacionalnim festivalima. Ono što je za mene bilo najvažnije je i što smatram svojim najvećim uspehom što je film do nedavno imao veliku distribuciju u Francuskoj, možda ga još ima u nekim bioskopima. Bio je otvoren u preko 100 i više sala, prikazivao se u Parizu u vrlo dobrim salama i bio je gledan i dobio je jako dobre i zanimljive kritike“, izjavio je Bjelogrlić.

Prema njegovim rečima, priča sa filmom „Čuvari formule“ ide dalje i ove jeseni kreće njegova distribucija u Americi, a u toku su pregovori i sa kineskom distributerskom kućom kako bi videli da li je moguće da uđe u kineske bioskope.

Dodao je da je posao izbora glumaca za film „Čuvari formule“ bio veoma zahtevan, tako da mu je pomoć Aleksisa Manetija bila izuzetno važna.

Čuvari formule Foto: Aleksandar Letić

„Bilo je teško, ali jako lepo snimanje, lepo druženje. Francuski glumci, većina njih je prvi put bila u Srbiji jako su zavoleli Beograd i Srbiju, sada su došli i u Niš. Drago mi je da da su oni došli na niški festival ovo je sigurno jedini glumački festival u Evropi, jedan od retkih u svetu. Baš mi je puno srce da glumci iz inostranstva mogu da vide kako to izgleda, kako je dobra niška publika, da vide punu tvrđavu, dobru atmosferu i dobro druženje“, naglasio je naš poznati glumac i režiser.

Bjelogrlić je rekao da je bitno da se odmah po završetku ovogodišnjih, 59. „Filmskih susreta“, krene sa pripremom sledećeg jubilarnog 60. festivala kako bi bio na posebnom nivou. Po njegovom mišljenju potrebno je da kao nekada ugledni glumci budu direktori festivala.

Bonus video: Ovacije za Bjelu i ekipu filma Čuvari formule u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar