Festival Polja 2024
Polja Foto: Jelena Martinovic

Festival Polja će se održati četvrtu godinu zaredom od 28. do 30. juna u idiličnom ambijentu sela Šutci, nadomak Belanovice.

Kao i svake godine, Polja će okupiti istaknutu grupu međunarodnih i domaćih umetnika, predstavljajući raznovrsnu ponudu muzičkog i kulturnog sadržaja. Publika će imati priliku da uživa u zvucima različitih instrumenata, uključujući hurdy-gurdy, kritsku liru, lautu, zarb, daf, bendir, oud, fretless gitaru i rabab.

Najveća atrakcija ovogodišnjeg Polja festivala je grupa muzičara okupljena kao López-Petrakis-Chemirani Trio. Jedan od članova tria je Stelios Petrakis, uvažen kao jedan od najvećih instrumentalista tradicionalne grčke muzike nove generacije, čiji su koncerti često rasprodati u renomiranim dvoranama kao što su Pariska filharmonijmuzički festivala i Karnegi Hol u Njujorku.

Festival Polja 2024
Chemirani Trio Foto: Efren Lopez

Gospodin Petrakis će održati i solo koncert prvog dana festivala, što je samo po sebi izuzetna retkost, jer najčešće nastupa kao deo ansambla. Iz istog sastava dolazi i Bijan Chemirani, francusko-iranski maestro tradicionalnih perkusija. Chemirani nastupa u prestižnim dvoranama kao što su Rojal Albert Hol u Londonu, Berlinska filharmonija, Karnegi Hol, a bio je i headliner najveće smotre world music umetnika WOMAD, koju organizuje Peter Gabriel.

Muzički program će biti praćen prepoznatljivim aromama domaće kuhinje, koja je kao i svake godine organizovana oko peći na drva koju vodi Tamara Drakulić iz pop-up kuhinje „Kutijica“. Kao i uvek, Tamara će predstaviti raznovrsne delikatese iz celog sveta. Pored toga, kamp je ponovo dostupan, ušuškan u prijatnu hladovinu šume.

Festival Polja 2024
Polja Foto: Jelena Martinovic

Najznačajnija aktivnost koja se odigrala pre samog festivala je izvođenje radova na konstrukciji Paviljona Polja, projekta koji je realizovan u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Paviljon je zamišljen kao rezultat kreativnog mišljenja i praktičnog rada studenata arhitekture u saradnji sa mentorima i partnerima, u okviru datih tehničko-tehnoloških mogućnosti, a njegova finalna formulacija je definisana direktno kroz rad na radionici.

Program festivala predstavlja sledeće umetnike: Efrén López, Stelios Petrakis & Bijan Chemirani Trio (ES, GR, FR/IR), Stelios Petrakis solo (GR), João Pais Filipe (PT), Lenhart Tapes (SR), Jelena Martinović (SR), Francesco Fonassi (IT), Edin (SR) i André Pahl (DE).

Festival Polja 2024
Paviljon Foto: Branislav Jovancevic

U okviru SHAPE+ showcase-a učestvovaće sledeći umetnici: Morita Vargas (AR), Iztok Koren (SI), Amina Hocine (SE), Triglav (HU), Anna Fišere (LV), Sébastien Forrester (FR), Robert Schwarz (AT) i Sabiwa (TW).

Bonus video: Međunarodni festival harfe u Kolarcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar