Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia; kpa Publicity / United Archives / Profimedia

U prvi mah, ideja da se snimi muzički prikvel čuvenog filma "Čarli i fabrika čokolade", deluje sumanuto, ali, novi "Vonka", koji u domaće bioskope stiže 9. decembra, pobrao je samo reči hvale. Pitanje je samo, da li će Timoti Šalame uspeti da ukrade srca publike širom sveta, kao što je to Džoni Dep učinio 2005. u ulozi jedinstvenog Vilija Vonke.

Pomenuto popularno ostvarenje svojevremo je rađeno prema dečjoj priči Roalda Dala iz 1964. u kojoj Vonka, povučeni izumitelj, čarobnjak i proizvođač čokolade odlučuje da ponudi pet Zlatnih karata deci koja žele da dođu u obilazak njegovog tajnog poslastičarskog raja, u kome rade neobični pomoćnici – Umpa Lumpe.

Međutim, u rukama novih kraljeva komedije britanskog filma, pisca Sajmona Farnabija i reditelja Pola Kinga (koji su već napravili svoju magiju u “Pedingtonu” i producirali magične franšize “Harija Potera”), ova pre-Vonka priča je apsolutna božićna poslastica; spektakularan je, maštovit, sladak i zabavan, piše “Gardijan”.

Timoti Šalame je apsolutno šarmantan kao mladi Vonka koja dolazi u predratni Pariz kao mladić odlučan da se obogati čokoladnim receptima koje je izmislila njegova mama (koju glumi Seli Hokins). Svojim novim idejama o čokoladi, potresa ustajali posao sa omiljenom poslasticom, suočava se sa okrutnošću i zatvorom, ali i pobeđuje uz pomoć novih prijatelja. Šalame poput nevinog vilenjaka osvaja gledaoce svojim glasom i junaštvom sledeći svoju sudbinu.

Hju Grant našao se u ulozi Umpa Lumpe, čuvara čokoladnog plamena. Vest da je digitalno smanjen na 12 inča planula je u javnosti jer je navodno uvredila glumce patuljastvog rasta koji su imali svoje uloge u prethodnom filmu. Prema kritičaru „Gardijana“ sjajne uloge ostvarili su i Olivija Kolman i Tom Dejvis kao par koji maltretira Vonku, a tu su i Met Lukas, Rovan Atkinson, Džim Karter i drugi…

Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Ali, šta je sa onim što smo već znali o odraslom Vonki? Šta je stavilo morsku so u čokoladicu? Šta mu se desilo kao mladiću da ga pretvori u neobičnu, čak i zlokobnu odraslu figuru sa tragom okrutnosti, koja se zadovoljava da groznom sudbinom kazni pohlepnu i decu željnu prežderavanja? Pa, ovaj film ne odgovara na to pitanje i ponaša se kao da ne postoji. Vonka je stvarno fin. Kraj priče.

Očigledni put bi bio da se ispriča kako je Vili izgradio svoju fabriku i ubedio Umpa Lumpe da rade, ali King i Farnabi su skrenuli u svom pravcu. U njihovim rukama, Vonka je priča o tome kako mladi Vili (Timote Šalame) pokušava da otvori prodavnicu čokolade u izmišljenom gradu (nekako britanskom, nekako američkom, na neki način evropskom) u izmišljenom vremenskom periodu (nekako viktorijanski, nekako sredinom 20. veka). Ali, njegovim naporima se suprotstavljaju Slugvort (Paterson Džozef), Prodnoz (Met Lukas) i Fikelgruber (Metju Bejnton), trojica biznismena koja se u Dalovom romanu pominju kao rivali koji su ukrali Vonkine recepte.

Možda će Farnabi i King snimiti „Vonku 2“, u kojem će se nešto dogoditi što bi pokvarilo našeg mladog heroja, okrećući ga protiv njegovih malenih sladokusaca. Ostaje da vidimo, a kritičar magazina „Gardijan“ ističe da je uprkos tome „uživao u ovome više nego u bilo kojoj od dve ranije snimljene verzije, sa Džinom Vajlderom 1971. i Džonijem Depom 2005“.

S druge strane, kritičar „BBC Culture“ ističe da je možda (za neke) mala stvar, ali nešto mora da nije u redu sa filmom o najboljem proizvođaču čokolade na svetu “ako vas ne ostavi sa neopisivom željom da ovaj slatkiš smažete.”

Bonus video: Srpski slikari radili na filmu „Seljaci“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar