Foto: Galerija Haos/Promo

Laureati Nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković su umetnici Predrag Đukić, Ivana Aranđelović, Aleksandar Bajunović i Petar Sibinović, saopšteno je iz Galerije Haos.

Nagrada za crtež, 12. put po redu svečano će biti dodeljena laureatima 20. decembra u Galeriji Haos.

Fondacija Vladimir Veličković u saradnji sa Fondacijom za crtež Galerije Haos, i pod pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti, nastavlja da čuva sećanje na slikara i akademika koji je svojevremeno osnovao Nagradu za crtež za mlade stvaraoce do 40 godina starosti.

Žiri koji su činili akademik Dušan Otašević, istoričarke umetnosti Borka Božović i Ana Ereš, kao i sinovi akademika Veličkovića – Vuk Vidor i Marko Velk, u ime porodice i odgovornih lica Fondacije, odlučio je da prvu nagradu ponese Predrag Đukić iz Beograda; drugu nagradu dele Ivana Aranđelović iz Novog Sada i Aleksandar Bajunović iz Badovinaca, a treću Petar Sibinović iz Beograda.

Ovih četvoro laureata predstaviće se svojim crtačkim umećem od 20. decembra do 20. januara naredne godine u prostoru Galerije Haos, na gornjem nivou galerije.

Žiri je, pored laureata, pohvalio šestoro umetnika. To su: Sonja Lundin, Anja Tončić, Djerdji Ačaji Ratković, Andrej Konopek, Jelena Milatović i Jelena Prljević i oni će sa po jednim radom biti izloženi u donjem delu Haosa.

Petar Sibinović

Svi ovi umetnici se predstavljaju svojim crtežima tretiranim na različite načine. Reč je o različitim pristupima, poetikama i izrazima. To je, kako je ocenio žiri, raznovrsnost koja znači bogatstvo, a istovremeno je i uvid u ono što umetnička scena trenutno nudi.

Za predstojeću postavku u Haosu prigodan tekst potpisala je Milena Marjanović uz zaključak da se „pred laureatima tek otvara široko polje realizacije nepredvidivih formi crteža“.

Izložbu će 20. decembra u 20 časova otvoriti Borka Božović,  u ime porodice Vuk Vidor, i u ime SANU, akademik Dušan Otašević.

Bonus video: Izložba Pijaniste u Haosu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar