Foto: Promo

Ovogodišnji Afro festival održava se 25. i 26. juna, od 10 do 18 sati u bašti Muzeja afričke umetnosti na Senjaku.

Kao jedini muzejski festival – Afro festival na jednom mestu u gradu nudi kvalitetne kulturne i zabavne sadržaje kreirane oko umetnosti, kulture i nasleđa afričkog kontinenta. Na atraktivnom afričkom bazaru mogu se kupiti različiti zanatski i upotrebni predmeti, skulpture, maske, pletene korpe, nakit i odeća, dok se paralelno odvijaju javna vođenja kroz postavke muzeja i programi animacije najmlađih posetilaca kroz likovne i radionice kapuere i plesa.

Foto: Promo

Odrasli će moći da se oprobaju u sviranju neobičnog instrumenta birimbaua ili da odigraju partiju mankale, dok će se u posebnom ženskom kutku učiti osnovne tehnike vezivanja turbana od šarenih afričkih tkanina. Sa posebnim ponosom MAU izlaže radove učesnika likovnog konkursa „Impresije o Africi“ na istoimenoj izložbi na otvorenom – preko 600 učesnika iz različitih škola i umetničkih ateljea učestvovalo je na konkursu, a Festival je idealna prilika i za svečanu dodelu nagrada najboljim mladim umetnicima.

Subotu će obeležiti plesni nastupi nekoliko specijalnih učesnika. 2Hot4Stage crew je sastav okrenut hip-hopu, brejkingu, afrobitu, densholu i krampu. Grupa afričkih studenata okupljena pod imenom Si Vision izvešće fuziju tradicionalnih i urbanih plesnih stilova Afrike, dok će koreografkinja Meri animirati posetioce interaktivnim programom afro-densa, denshola i regetona.

Foto: Promo

Prvi dan Festivala zatvoriće ekskluzivni gost, istaknuti angolski umetnik Kiluanž Kija Henda izlaganjem „Zvuk je spomenik“, u kome – pored problematizovanja spomenika u javnom prostoru – ukazuje i na značaj muzike kao centralnog oružja revolucije u nezavisnoj Angoli.

Nedelja je rezervisana za DURBАR – dan priјаtеlјstvа, muzikе i plеsа, na kojem učestvuju аmbаsаde Аlžirа, Аngоlе, Еgiptа, Kоngа, Libiје, Маrоkа, Тunisа, kao i kоnzulаti Namibije i Јаmајkе. Ovogodišnji domaćin Festivala je Angola, te će se u 12 sati, na svečanoj ceremoniji otvaranja, posetiocima obratiti Nj.E. Mohamed Amin Belhaž, doajen Grupe afričkih ambasadora u Beogradu i Nj.E. Alcino Izata de Konsejsao, ambasador Republike Angole. Nakon zvaničnog obraćanja ambasadora, uslediće modna revija tradicionalnih angolskih kostima, nastup benda Avala koji čine mladi angolski studenti i beogradski rege muzičar Hornsman Coyote.

Bonus video: Maja E-Play o Arsenal Festu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar