Foto:Shutterstock/Infokg/Screenshot/Gradska uprava

Iz budžeta grada Kragujevca biće plaćeno 4 miliona dinara za Pankerijadu, muzički festival koji će ove godine biti održan prvi put. Ovaj novac odobren je udruženju “Sinergetika”, koje je u APR-u registrovano tri nedelje nakon što je objavljen javni poziv, a zastupnik tog udruženja je Igor Mitrović, bivši gradski većnik za finansije, koji je tu funkciju obavljao u mandatu gradonačelnika Radomira Nikolića.

U Kragujevcu se podigla prava bura oko konkursa za finansiranje projekata, programa i manifestacija u kulturi za 2023. godinu. Pojedina udruženja su izvisila za javni novac, mnogi dobili siću, a najviše “bode oči” što je nekadašnji SNS funkcioner dobio četiri miliona dinara.

Za 47 odobrenih projekata predviđeno je 45 miliona dinara, a od toga je skoro polovina (20 miliona) otišla na organizaciju Arsenalfesta. Preostali novac raspoređen je gradskim udruženjima koja organizuju programe kulture.

Najveći broj udruženja, čak 29, za svoje programe dobilo je budžetska sredstva u rasponu od 30 do 250 hiljada dinara.

Šumadisjki centar za građanski aktivizam “Res Publica 034”, na svom sajtu objavio je tekst u kome navodi da je u samom vrhu liste najvećih dobitnika Igor Mitrović, bivši gradski većnik za finansije, kao zastpunik udruženja “Sinergetika” koje organizuje festival pank muzike.

Finasiranje projekata kulture Foto:Screenshot/Gradska uprava

“Res Publica” ističe da se uvidom u APR vidi da je udruženje “Sinergetika” registrovano 24. februara ove godine, a da je konkurs na kome su mu odobrena sredstva raspisan 1. februara.

“Zbog toga nije jasno kako je ovo udruženje dokazalo ispunjenost konkursnih uslova, koji podrazumevaju i dostavljanje izveštaja o aktivnostima, odnosno realizovanim projektima iz delokruga osnovne delatnosti, za prethodne tri godine”, pitaju iz “Res Publice”.

Dalje navode i da se prema Statutu udruženja “čini da je Sinergetika registrovana za sve oblasti”, jer u opisu delatnosti stoji da rade na unapređenju društvene infrastrukture u kulturi, privredi, obrazovanju, sportu, zdravstvu, ekologiji, urbanizmu, turizmu, socijalnoj politici, ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti i “svih ostalih pojavnih oblika udruživanja i delovanja društva u Srbiji”.

Praveći poređenje sa drugim odobrenim projektima kulture, koji su u gradu stekli tradiciju i publiku, a koji su sada dobili znatno manje sredstava, “Res Publica” se pita koliko je opravdano da Pankerijada dobije višemilionski iznos.

Arsenal fest Foto:LoveProduction

“S obzirom na to da je u programu Arsenal festa redovno zastupljena i pank muzika, nameće se pitanje zbog čega se iz gradskog budžeta izdvaja četiri miliona dinara za festival sličnog tipa. Uz to, treba naglasiti da je za Pankerijadu odobreno milion dinara više nego za Međunarodni festival folklora ESTAM, koji organizuje SKC, odnosno gotovo tri puta više nego što je dobilo udruženje Opera nova za razvoj operske scene u Kragujevcu ili udruženje Convivium Musicum za 10. Internacionalni festival kamerne muzike”, ukazuje “Res Publica”.

Ovakva raspodela javnog novca izazvala je talas nezadoljstva umetnika, predstavnika udruženja i ustanova kulture koji su javnim komentarima i otvorenim pismima gradskim zvaničnicima, zapljusnuli lokalne portale, ukazujući na netransparentnu proceduru konkursa i nepoštovanje Pravilnika o krterijumima.

Ko je Igor Mitrović?

Igor Mitrović je blizak Srpskoj naprednoj stranci, a u Kragujevcu je bio na poziciji gradskog većnika za finansije. Na tu funkciju postavljen je 2014. godine posle prekomponovanja vlasti kada je gradonačelnik postao Radomir Nikolić, sin tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Igor Mitrović Foto:Infokg

Mitrović je na mestu većnika za finansije ostao i posle izbora 2016. godine.

Posao u Gradskom veću obavljao je sa 30 odsto radnog vremena, dok mu je glavno zaposlenje bilo na rukovodećem mestu u Regionalnoj direkciji Telekoma u Kragujevcu. Mediji su izveštavali da je Mitrović u martu 2018. podneo ostavku na obe funkcije i prešao na mesto izvršnog direktora jedne privatne firme u Kragujevcu.

Od tada se njegovo ime više nije spominjano u javnosti, sve do sad.

Nova.rs je u vezi sa ovim konkursom i festivalom „Pankerijada“ zatražila komentar od Igora Mitrovića. Međutim, Mitrović nije lično odgovorio na naš poziv i pitanja koja smo poslali.

Umesto njega pozvala nas je PR-ka budućeg festivala Anđela Ognjanović i odmah isključila bilo kakvu povezanost festivala i gradske vlasti.

“Ova priča nema nikakve veze sa politikom. Ovde je u prvom planu muzika i kultura, grad Kragujevac ima dugu tradiciju pank scene. Mi smo kao ljubitelji pank muzike došli na ideju da napravimo festival, a ne kao ljudi koji imaju bilo kakve veze sa politikom i vlašću. Igor Mitrović godinama nije deo gradske vlasti, on je menadžer u privatnom sektoru i ovo je potpuno apolitična priča”, rekla je PR-ka festivala.

Ona je istakla i da su čekali rezultate gradskog konkursa, kako bi mogli da počnu sa reklamiranjem festivala, te najavila da će uskoro biti objavljena lista izvođača.

Takođe, rekla je da će festival Pankerijada biti internacionalnog karaktera, kao i da su u pregovorima sa bendovima iz Amerike, Velike Britanije, Mađarske i zemalja regiona.

Prema njenim rečima, festival će biti održan 28. i 29. jula na glavnom trgu Kneževog arsenala, na istom mestu, gde se mesec dana ranije održava popularni Arsenalfest.

BONUS VIDEO: Gobac:Ranije je panker bio panker, a šminker je bio šminker, sad je sve pomešano

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar