Ana Brnabic i Sinisa Mali
Ana Brnabić i Siniša Mali Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Dobili smo budžet za 2022. godinu i u njemu 454 subvencije privatnim preduzećima, te subvencije vredne su 20 milijardi dinara i dobiće ih uglavnom strani investitori. Istovremeno, za 145 lokalnih samouprava transferima iz budžeta ide nešto više od 33 milijarde dinara. Mala je razlika u subvencijama koje gotovo 90 posto odlaze stranim kompanijama i u ciframa koje su namenjene uglavnom najsiromašnijim gradovima i opštinama.

„Raspodela i način na koji se namenjuju budžetska sredstva pokazuju da nema nikakve strategije, već da je sve stvar ćefa Vlade i njene političke koristi“, kaže za Novu urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

„Pojedinci koji su bliže vrhu srpske Napredne stranke u svakom slučaju dobijaju više novca. Sve je stvar diskrecione odluke Vlade. To važi i zalokalne samouprave i za sve ostalo. Ekonomska politika i prioriteti su diskreciona prava Vlade“. Sve isključivo zavisi od političke volje, ne od bilo kakve amalize ili od toga da mi želimo da razvijamo neku posebnu granu privrede ili posebnu delatnost.

Ekonomista Goran Radosavljević podseća da su iznosi od oko 30 milijardi za transfere lokalnim samoupravama već deceniju i po ne menja i utvrđen je zakonom.

– Zakon i trasferi za lokalne samouprave su se menjali kao je kojoj političkoj orijentaciji odgovaralo i imalo smisla. Trebalo bi novi zakon da se napravi, ukoliko se insistira na većim transferima. Ipak, na tim novim propisima se ne radi – primećuje Radosavljević.

Govoreći o subvencijama stranim investitorima on kaže da su probijeni svi zdravorazumski kriterijumi.

„To je eskaliralo. Dajemo deseine hiljada evra i samo je pitanje kada će to da se poveća za tvradanje jednog radnog mesata. Problem je i u tome što ne znamo rezultate tih investicija“, konstatuje Radosavljević.

I Ćulibrk i Radosavljević kao problem ističu netransparentnost budžetskih stredstava i kada je reč o subvencijama za preduzeća i kada je reč o transferima lokalnim samoupravama.

Bonus video: Novinarka N1 poklopila Sinišu Malog u Skupštini Srbije: „Ali ste Siniša Mali sa 24 stana“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar