Foto: BETAPHOTO/Press centar UNS/MO, mutar.rs

Zadužbina proroka Tarabića jedan je od dobitnika novčanih sredstava na konkursu Ministarstva kulture, za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti zaštite i digitalizacije kulturnog nasleđa u Republici Srbiji u 2023. Predsednik Upravnog odbora ove zadužbine jeste Branimir Nestorović.

Ministarstvo kulture Srbije – Sektor za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju raspisalo je ovaj konkurs krajem januara, koji je trajao do 1. marta. I 28. aprila doneta su rešenja ovog konkursa u nekoliko kategorija, među kojima su Digitalizacija, Arheološko nasleđe, Stara i retka bibliotečka građa, Muzejsko nasleđe…. I baš u ovoj kategoriji, u odeljku dotacije nevladinim organizacijama, novčana sredstva, pored Kola srpskih sestara, Doma Jevrema Grujića ili Muzeja srpske pravoslavne crkve (2.670.000 dinara) finansijska sredstva dodeljena su i Zadužbini proroka Tarabića. Ova institucija dobila je na konkursu 400.000 dinara za istraživanje i prezentaciju nasleđa i zaostavštine proroka Miloša i Mitra Tarabić.

„Komisija je utvrdila da je dokumentacija podnosioca uredna i pristigla u traženom roku, kao i da je projekat odgovorio na Kriterijume za izbor projekata u skladu sa Uredbom o kriterijumima, merilima i načinu izbora projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije, autonomne pokrajine, odnosno jedinica lokalne samouprave. Komisija se složila da podrži projekat koji doprinosi očuvanju i promociji etnološkog nasleđa užičkog kraja. U nedostatku budžetskih sredstava projekat se delimično finansira“, stoji u obrazloženju.

Za one koji ne znaju Zadužbina Proroka Tarabića, kako stoji na zvaničnom sajtu te institucije, osnovana je radi dobročinog ostvarivanja opštekorisnog cilja. Osnivači su, kako se napominje, potomci poznatih Proroka.

Cilj ove Zadužbine jeste da se rekonstruše, restaurira i vrati u izvorno stanje kuća u kojoj su se Proroci Miloš i Mitar rodili, živeli i umrli. Planirano je da ona postane Muzej u ime sećanja „na ove nepismene seljake“ koji su, kako se precizira, imali „tajnu vezu sa svetom budućnosti“, odnosno sa „zbivanjima koja se u trenutku njihovog predskazanja nisu mogla ni naslutiti“. Čelnici ove zadužbine navode i da su osnivači uneli dovoljno nepokretne imovine, da bi osim muzeja mogli da se naprave i drugi turistički sadržaji koji su od vitalnog značaja za razvoj ovog siromašnog sela.

Kuća Tarabića je urbanističkim planom grada Užica, definisana kao objekat narodnog graditeljstva i kulturno – istorijskog značaja, a Zavod za zaštitu spomenika kulture će je uvrstiti u nepokretna kulturna dobra Srbije, najavljuju iz ove institucije.

U dokumentima Branimir Nestorović vodi se kao predsednik Upravnog odbora ove zadužbine, dok su članovi Goran Ljubinković, Žarko Tarabić i Kosta Tarabić. Ako je neko zaboravio na ime Branimira Nestorovića, koji se „proslavio“ tokom pandemije koronavirusa, a naročito lokdauna, nije zgoreg podsetiti da je ovaj dečji alergolog i pulmolog široj javnosti postao znan kao član Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa, iz kojeg je izbačen zbog kontroverznih stavova, prevashodno antivakserskih.

Kovid je nazvao „najsmešnijim virusom“, izjavljivao je da je „dobro što mladi imaju zapaljenje pluća“, pa kako ćemo se „svi zaraziti u nekom trenutku“, a ocenio je da se, uprkos tome što je ceo svet stao, „ne događa ništa dramatično“.

Izjave Branimira Nestorovića mnogi su dočekali na nož, a njegov kolega Zoran Radovanović ocenio je da „ispituje granice ljudske gluposti“.

Nestorović je najpre najavio kandidaturu za predsednika Srbije na prošlim izborima, da bi potom podržao listu oko Dveri.

Branimir Nestorović Foto: Nova S

Bonus video: „Saveti“ Branimira Nestorovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare