Slađana Milošević Foto:Antonio Ahel/ATAImages.

Pojavila se tako iskusno, kao da je iza nje stajalo 30 godina karijere. Odmah se videlo da je to to, kaže Dušan Vesić za naš portal.

Slađana Milošević je uvek asocirala ljude na nešto šokantno, drugačije, revolucionarno. To je najviše bilo izraženo u vreme bivše Jugoslavije, pogotovo kada se pojavila tokom 70-ih. Bila je jedinstvena, seksipilna, ali i misteriozna lepa žena. U pravom smislu autentična pojava u našem rokenrolu.

novinar Dušan Vesić Foto:printscreen/Youtube/RTS Tako stoje stvari – Zvanični kanal

Dušan Vesić, jedan od najvažnijih rok novinara bivše Jugoslavije, pisac knjiga o Bijelom dugmetu, Margiti Stefanović i Novom talasu, kaže za Nova.rs da ga je jako pogodila vest o smrti Slađane Milošević.

– Zašto je važna? Pre nje, svi koji su se bavili rok muzikom u Jugoslaviji, su imitirali nekoga iz Engleske ili Amerike. Ona je bila prva koja je bila svoja. Ona je promovisala važnost te autentičnosti i stava. Ona je pre svih imala stav. Možda je samo Bijelo dugme pre nje imalo stav. U rok muzici je stav bitan. Kad izađeš na binu da ljudi vide da ti imaš razlog zašto si tu.

Umela je, dodaje Vesić, da iznese ono što je htela, i da to bude dobro.

– Mnogi imaju stav, ali iza njega ne stoji ništa. Pojavila se tako iskusno, kao da je iza nje stajalo 30 godina karijere. Bila je revolucionarna samim tim što je bila žena. Mi smo ipak na Balkanu i doživljavamo žene malo drugačije, u stilu: “šta sad ona tu”… Nije se sad ništa bitno promenilo, ali to je tada stvarno bilo revolucinarno da jedna žena izađe i ponaša se na bini kao najveća muška zvezda.

Aleksandra Slađana Milošević Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Dušan Vesić je, kako kaže, gledao Slađanu još na Hajdučkoj česmi 1977. kada je pevala ispred Bijelog dugmeta.

– Ti si mogao odmah da vidiš da je to to, da tu nema nikakve dileme. Ona je baš bila ono što je trebalo da bude. Žao mi je što nije ostavila više, ali nije njoj bilo lako. Mislim da je za neku žensku emancipaciju učinila mnogo više nbego svi drugi zajedno. Pokazala je da žene mogu sve i da nije sramota izaći na binu i biti svoj. Mislim da je to bilo u tom momentu jako bitno. Mislim da su Bijelo dugme i Slađana Milošević najvažnije pojave iz 70-ih – zaključio je Dušan Vesić.

Podsetimo, avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini u Beogradu.

Bonus video: Komemoracija Davidu Albahariju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar