Pavle Maksimovic Novus Homo
Pavle Maksimović Novus Homo Foto:Promo

Kolektivna izložba "Beograd u kome stvaram 2020/2021." biće otvorena 27. avgusta u Maloj galeriji Doma vojske Srbije i trajaće do 18. septembra, saopštili su organizatori.

Projekat „Beograd – grad u kome stvaram“ prvi put je realizovan 2014. i od tada se odvija u kontinuitetu svake godine, izuzev prošle zbog pandemije, zbog čega postavka u Domu vojske obuhvata dvogodišnji period.

Interesovanje za izlaganje na ovoj izložbi bilo je ogromno, pa se tako više od stotinu autora prijavilo na konkurs. Stručni žiri odabrao je radove 63 umetnika iz svih grana primenjenih i likovnih umetnosti – keramoskulpture, vajarstva, slike, fotografije, unikatnog tekstila, nakita, instalacije, objekata, ilustracija, mozaika, industrijskog i grafičkog dizajna. Među njima su Katarina Anđelković, Jugoslav Vlahović, Nemanja Dragojlović, Marko Zamurović, Andrej Josifovski, Pavle Maksimović, Zoran L. Pantelić, Slobodanka Šefer Rakić, Džoja Ratković Gavela, Predrag Todorović, Vladimir Ćurčin…

Foto:Promo

Kuriozitet izložbe jeste u tome što se na jednoj postavci mogu videti doajeni srpske umetničke scene i imena mladih autora na početku karijera, kao i to što je susret različitih senzibiliteta i likovnih izraza i tehnika.

„Koliko je iznenadna epidemija uticala na umetničko stvaralaštvo? Da li smo bili produktivni poput velikih majstora, čija su mnoga dela nastala u doba kuge ili španske groznice? Da li umetnost u doba korone odslikava teskobnu stvarnost ili nas bodri i leči slaveći život?“, postavlja pitanje autorka projekta Marina Milovanović Kušić, uz opasku da „odgovore nudi postavka.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar