Foto: Stanislav Milojković

Izraelski pesnik Amir Or ovogodišnji je dobitnik "Zlatnog venca" Struških večeri poezije, jedne od najvažnijih međunarodnih nagrada za poeziju, saopštio je njegov srpski izdavač "Arhipelag".

Zbog mera koje su u Severnoj Makedoniji preduzete u borbi protiv korona virusa, Upravni odbor i direkcija manifestacije „Struške večeri poezije“ nisu održali uobičajenu pres konferenciju u čast dobitnika, već su obaveštenje prosledili medijima.

Univerzitetska profesorka i književna kritičarka Elizabeta Šeleva, predsednica Upravnog odbora „Struških večeri poezije“, ističe da je Amir Or  intrigantan autor koji nasleđuje i unapređuje jednu izuzetno bogatu i uticajnu književnu i kulturnu tradiciju – jevrejsku tradiciju koja se kroz vekove neprekidno gradi kao osebena sinteza plodnih geopolitičkih preseka i obilja stvaralačkih praksi.

„Kada prvi put upoznate i pročitate dela Amira Ora, očarani ste njihovom živošću i energetskim nabojem, njihovom neprestanom čežnjom i radikalnom potragom za novim i nepoznatim, izuzetnom sugestivnošću lirske intonacije, kao i višeslojnom simbolikom antičke mitologije koja se snažno probija kroz dijaloški oblikovane stihove i obraćanja lirskog Ti upućena Drugom“, ocenila je Šeleva.

Amir Or je povodom priznanja rekao: „Ne mogu da iskažem uzbuđenje i oduševljenje koje je vest o ovoj nagradi uzburkala u meni“.

„Struga je povezana s mojom avanturom pisanja duže od 20 godina, od kada je moja knjiga 2000. godine objavljena u ediciji ‘Plejade’, mnogo pre nego što je moja poezija objavljena na srpskom ili bugarskom jeziku. Svedočio sam godišnjim okupljanjima istaknutih predstavnika naše međunarodne pesničke republike, kada su Bonfoa, Transtremer i moj prijatelj V. S. Mervin primali slavni pesnički venac. Kao dobitnik nagrade u 2020. godini, mogu samo da imam osećaj da je moja poezija nagrađena publikom kakvu poezija zaslužuje“, istakao je izraelski pesnik.

Knjiga „Reci i ja ću biti“ Amira Ora u izdanju „Arhipelaga“, Foto: Promo

„Vraćajući se u Strugu i Ohrid zna da je među ljudima koji čitaju poeziju, koji su odnegovali ukus za poeziju i imaju potrebu i poštovanje za umetnost poezije, među ljudima koji razumeju njen dublji smisao i jedinstven značaj mudrosti, lepote i dijaloga, mašte, kreativnosti i slobode mišljenja“, dodao je Amir Or.

U izdanju „Arhipelaga“ objavljene su, u prevodu Vide Ognjenović, tri knjige pesama Amira Ora – „Pohara“, „Muzej vremena“ i „Krila“, kao i knjiga izabranih pesama „Reci i ja ću biti“.

Nagrada će biti uručena Amiru Oru na „Struškim večerima poezije“, koje su planirane od 26. do 31. avgusta u Strugi i u nizu drugih gradova u Severnoj Makedoniji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram