Foto: Cineliz / Allpix Press / Profimedia,Ron Wolfson, 2004 All Right Reserved / Everett / Profimedia,EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO,KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia,EPA-EFE/JANEK SKARZYNSKI,EPA-EFE/ROMAN PILIPEY,Topham Picturepoint / Topfoto / Profimedia

Nakon nedavnih velikih uspeha "Boemske rapsodije" i "Roketmena", biografskih filmova o grupi "Kvin" i Eltonu Džonu koji su zaradili milione na boks ofisu, Holivud kao da je pronašao novu "zlatnu koku". Filmski studiji utrkuju se u poslednje vreme ko će pre otkupiti prava na životne priče slavnih muzičara.

Otuda i ne čudi što će do kraja godine ili početkom sledeće bioskope i striming servise poplaviti različite filmske biografije. I dok su u planu ili u ranim fazama produkcije ostvarenja o Boju Džordžu, Selin Dion, Marijani Fejtful, Ejmi Vajnhaus, Kerol King i Vitni Hjuston, evo izbora od 10 najinteresantnijih filmova o muzičkim zvezdama koji su u pripremi:

Bili Holidej

Scena iz filma „SAD protiv Bili Holidej“ Foto: Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Biografsko ostvarenje „Sjedinjene Američke Države protiv Bili Holidej“ (The United States Vs. Billie Holiday) u režiji Lija Danijelsa premijerno bi trebalo da bude prikazano 12. februara. Bili Holidej, koja je preminula 1959. u 44. godini života, tumači Andra Dej a reditelj se u filmu o muzičkoj divi fokusirao na njenu smrt. „Osećala sam se kao da su se SAD urotile protiv mene“, rekla je Holidejeva još 1947. godine, progonjena još tada od moćnika zbog pesme „Strange Fruit“ u kojoj peva o linčovanju u SAD.

Scenario filma implicira da je postojala direktna veza između smrti Bili Holidej i navodnog „rata protiv droge“, koje su vodile američke tajne službe, naročito FBI…

Areta Frenklin

Scena iz filma „Respect“ Foto: Promo

Biografski film o Areti Frenklin počeo je da se priprema još za života „kraljice soula“. Čak je pre smrti 2018. godine Areta Frenklin sama odabrala glumicu koja bi trebalo da je tumači na velikom ekranu. Izbor je pao na pevačicu i glumicu Dženifer Hadson.

Biografski film prati kraljicu soula od detinjstva i pevanja u očevom horu preko turbulentnih šezdesetih godina i kulturne revolucije koja je obeležila start njene karijere, do puta kojim je hodila ka svetskoj slavi i statusu legende. Scenario za film „Respect“ koji nosi naziv po jednom od Aretinih najvećih hitova napisao je oskarovac Kali Kouri, a režira ga Tomi Liesl. Premijera filma zakazana je za 13. avgust.

Bob Marli

Bob Marli Foto: Cineliz / Allpix Press / Profimedia

Sin Boba Marlija inače muzičar Zigi producira film o životu svoga oca, legende regea. Iza biografskog ostvarenja o jamajčanskoj muzičkoj ikoni stao je „Paramount Pictures“. Film će se, kako je najavljeno, koncentrisati na to kako je Bob Marli uspeo da upozna ceo svet sa novim žanrom – regeom i za kratko vreme napravi „tektonske“ promene u ustaljenom poimanju muzike. Neizbežno će se dotaći i njegovog tragičnog kraja i toga kako je karijera Boba Marlija surovo prekinuta 1981. kada je u 36. godini života preminuo od raka, saopšteno je iz ovog holivudskog studija.

Badi Holi

Badi Holi Foto: Topham Picturepoint / Topfoto / Profimedia

Brus Beresford, Oskarom nagrađen za ostvarenje „Vozeći gospođicu Dejzi“, režira film o životu i preranom kraju rokenrol pionira Badija Holija. Ostvarenje će nositi naziv „Clear Lake“, koji nije nimalo slučajno odabran. Naime, to je područje u državi Ajova u kojoj je gitarista Holi, tada 22-godišnjak poginuo u avionskoj nesreći. Tu nesreću u kojoj su, osim Holija, život izgubili i Riči Valens i Džej Pi Ričardson, kao i pilot, Don Meklin je u pesmi „American Pie“ nazvao „danom kada je umrla muzika“. Irski glumac Ruairi O’Konor će igrati muzičara, dok će njegovog kolegu Čaka Berija tumačiti reper Neli.

Elvis Prisli

Elvis Prisli Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Reditelj „Mulan ruža“ Baz Lurman prihvatio je poziv „Vorner brosa“ da režira film o kralju rokenrola Elvisu Prisliju. Iako je projekat osmišljen još 2014, snimanje je počelo u januaru prošle godine u Australiji, da bi zbog izbijanja pandemije koronavirusa bilo prekinuto sve do septembra. Upravo se na snimanju „Elvisa“ Tom Henks koji u Lurmanovom ostvarenju tumači Prislijevog menadžera Kolonela Toma Parkera, zarazio virusom Covid-19. Ulogu kralja rokenrola, posle brojnih peripetija i audicija, na kraju je dobio Ostin Balter. Filmska hronika Elvisovog života i karijere premijerno bi trebalo da bude prikazana 5. novembra.

Džon Lenon i Joko Ono

Džon Lenon i Joko Ono Foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Scenarista „Boemske rapsodije“ Entoni Mekarten napisao je predložak za film o Džonu Lenonu i Joko Ono. Bezgranična ljubav koju su dvoje umetnika osećali jedno spram drugog, toliku da je Lenon jednom izjavio da bi „radije umro nego bio bez Joko“ centralna je priča filma. Ali, pored njihove ljubavi ostvarenje će se dotaći i njihovog zajedničkog društvenog aktivizma i borbe za mir. Sama udovica Džona Lenona Joko Ono aminovala je početak rada na produkciji. Film će režirati  Žan Mark Vale, poznat po ostvarenjima „Velike male laži“ i „Poslovni klub Dalas“, a producent je Džoš Bretmen.

Lang Lang

Lang Lang Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Oskarovac Ron Hauard režiraće biografski film o najpoznatijem kineskom pijanisti Lang Langu. Ostvarenje će pratiti buran put pijaniste, od detinjstva na severu Kine, preko nemogućeg poduhvata – upisa na pekinški Centralni konzervatorijum za muzike, do odlaska iz rodne zemlje. I impresivne karijere koju je napravio u dalekoj Americi. Kao predložak za film scenaristima Mišel i Kiranu Malroniju poslužila je autobiografija muzičara „Putovanje od hiljadu milja“ (Journey of a Thousand Miles). Lang Lang je memoare po kojima Hauard radi film potpisao  zajedno sa Dejvidom Ricom.

Leonard Bernštajn

Leonard Bernštajn Foto: EPA-EFE/JANEK SKARZYNSKI

Nakon uspeha sa filmom „Zvezda je rođena“ glumac i reditelj Bredli Kuper će se pozabaviti životnom pričom legendarnog kompozitora Leonarda Bernštajna. Osim što će režirati film, glumac će se pojaviti u liku kompozitora, najpoznatijeg po „Priči sa Zapadne strane“. U filmu koji će se koncentrisati na kompleksan brak Bernštajna i čileanske glumice Feliše Montealegre, suprugu će tumačiti Keri Maligan. Kuper takođe uz Džoša Singera potpisuje i scenario biografskog ostvarenja o nekadašnjem muzičkom direktoru Njujorške filharmonije. Film nazvan „Maestro“ radi se u koprodukciji Netfliksa i kuće „Amblin Partners“.

Madona

Madona Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Kada je holivudskim studijima svojevremeno nuđen scenario nazvan po jednoj od najuspešnijih svetskih turneja kraljice popa Madone – „Blond Ambition“ oglasila se sama pevačica zabranivši ga. Ne želeći da dozvoli bilo kome drugom da ispriča njenu impresivnu životnu priču rešila je da uzme stvar u svoje ruke. I posle mnogo godina obnarodovala je da će režirati film o sebi.

Ne samo što će biti potpisana kao reditelj, već je i koscenaristkinja još uvek neimenovanog filma uz Diabla Kodija, scenaristu „Džuna“.

Prava na film o Madoni otkupio je „Universal“, a slavna pevačica ovako je opisala biografsko ostvarenje koje je u ranoj fazi produkcije:

– Videćete sve borbe koje sam kao umetnica morala da bijem kako bih preživela u muškom svetu.

Tedi Pendergras

Tedi Pendergras Foto: Ron Wolfson, 2004 All Right Reserved / Everett / Profimedia

Pendergrasova priča kao da je stvorena za veliko platno. Karijeru je započeo kao deo grupe „Harold Melvin & The Blue Notes“ u kojoj je i osetio prvi „ukus slave“, nakon čega se otisnuo u solo vode. Međutim, 1982. godine preživljava tešku saobraćajnu nesreću, nakon koje ostaje paralizovan. Mukotrpno se trudio da, uprkos svemu, nekako opstane na muzičoj sceni. I mnogi su kao podvig okarakterisali to što je uspeo da, prvi put posle nesreće, izađe na scenu u Filadelfiji kao deo globalnog muzičkog događaja – „Lajv ejd“ 1985. godine. Tedija Pendergrasa, koji je preminuo 2010, igraće Tajris Gibson u filmu za čiju su produkciju zaduženi Li Danijels (serija „Imperija“) i Donald Dilajn, a izvršni producent je supruga pokojnog R&B pevača.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar