Foto: akg-images / AKG / Profimedia, EPA/VI KHOA

Ishitren, ali i "glup" potez jednog od najuticajnijih muzičara svih vremena Boba Dilana koštao ga je čitavog bogatstva. Pre pedesetak godina Dilan je, po sopstvenom priznanju, menjao kultnu sliku Endija Vorhola za kauč, i tako sebi iz džepa "izbio" nekoliko stotina hiljada dolara, odnosno milione, koliko danas vredi "Elvis" oca pop-arta.

A do slike „Dupli Elvis“ Dilan je došao nenadano. Pre 56 godina prijateljica i rediteljka Barbara Rubin pozvala je muzičara u usponu da dođe u njujoršku „Fabriku“ – prostor u kome su iznikla neka od najpoznatijih dela Endija Vorhola. Trebalo je da, u skladu sa Vorholovim načinom rada, odradi dvominutno test snimanje.

Upoznavši se te večeri prvi put sa umetnikom, Dilan je, kako su svedočili oni koji su se tada zatekli u „Fabrici“, sedeo i namrgođeno zurio u objektiv nekoliko minuta. Za svoje „mučenje“ ispred kamere nagrađen je Vorholovom slikom iz serije „Srebrni Elvis“ u kojoj se dva portreta američkog pevača „pretapaju“ jedan u drugi.

Čitava serija posvećena Prisliju napravljena je 1963. godine i sastojala se od 22 dela. Slike iz tog serijala tokom godina rušile su rekorde na aukcijama, a jedna od njih je 2012. prodata u njujorškom ogranku „Sotbija“ za čak 37 miliona dolara.

Kako je svojevremeno ispričao Fred Bols, koji je tada radio za Dilana, a kasnije napravio uspešnu karijeru u tehnološkim kompanijama, kantautor i umetnik te večeri su komplementirali jedan drugome uz reči: „Ti si kul“ i „Ma ne, ti si kul, čoveče…“ I taj susret, pun obostranog divljenja, završen je tako što je Vorhol, navodno nevoljno, kako je posvedočio Bols, poklonio Dilanu svoga Elvisa.

Neki drugi izvori imali su različito sećanje. Tvrdili su, kako prenosi sajt Cheatsheet, da je Dilan insistirao da mu se da nešto kao „kompenzacija za mučenje“ ispred kamere. Bilo je i tvrdnji da je Robert Alan Cimerman, kako je muzičarevo pravo ime, sam uzeo sliku, stavio je pod mišice i otperjao ka liftu.

I dok je tačan sled događaja i dalje misterija, ostaje zvanično priznanje Vorhola da je Dilanu poklonio sliku. Ali, fama se „isplela“ i oko toga šta je muzičar uradio sa njom.

Vorhol je, kako legenda kaže, iskreno verovao da će se Dilan vinuti u legendu. Neki tvrde da muzičar, pak, o umetniku nije imao isto mišljenje. Nakon što se odrekao „Elvisa“ do Vorhola su stizale razne priče kako kantautor ne da nije zahvalan na poklonu, već ga je i uništio.

– Čuo sam glasine da mu moj skupoceni „Elvis“ služi kao tabla za pikado – rekao je jednom prilikom otac pop-arta.

Uprkos glasinama koje su stizale do Vorhola, ispostavilo se da je Dilan, po sopstvenom priznanju, „ispao glup“. On je, u stvari, „prodao“ sliku svome menadžeru. Zapravo, prava reč bila bi „menjaža“.

„Dupli Elvis“, delo Endija Vorhola

– Jednom sam menjao sliku Endija Vorhola „Elvis“ za udobnu sofu, što je bio neverovatno glup potez. I želeo sam da kažem Endiju kakvu sam glupost napravio i da kada bi mi poklonio drugu sliku tako nešto nikada ne bih ponovio – izjavio je svojevremeno američki kantautor za magazin „Spin“.

Očigledno je nije koristio za pikado, a čitava epopeja oko Elvisa završila se tako što je udovica muzičarevog menadžera istu sliku prodala za čak 750.000 dolara. Šta se desilo sa „skupocenim“ kaučem, nije poznato…

Iako se, bar tada, nije pokazao kao umešan trgovac, dobivši za Vorholovog „Elvisa“ daleko manje u vidu neophodne sofe, Bob Dilan će samo koji mesec nakon prvog susreta sa ocem pop-arta objaviti prvi u nizu od tri albuma koji će ostati zabeleženi kao najuticajniji tokom šeste dekade 20. veka – „Bringing It All Back Home“. U narednim mesecima usledile su jednako hvaljene ploče „Highway 61 Revisited“ i „Blonde on Blonde“.

Kantautor je jedan od dvojice (uz Prinsa) najuspešnijih muzičkih sinova Minesote. Opet uz sunarodnika Prinsa i jedan od najplodnijih kantautora svih vremena. Do danas je objavio 39 studijskih albuma, 12 lajv albuma, 20 kompilacija, 16 boks-setova…

Samo mesec dana nakon što je proslavio 79. rođendan Bob Dilan je u junu 2020. obradovao sve svoje poštovaoce, ali i muzičke kritičare novim studijskim izdanjem „Rough and Rowdy Ways“. A postao je i najstariji umetnik koji je sa jednim originalnim izdanjem dospeo do prvog mesta britanske liste albuma.

Jedini muzičar ovenčan Nobelovom nagradom za književnost je krajem prošle godine napravio je i unosan dogovor sa diskografskom kućom „Universal Music“, koja je otkupila autorska prava na njegov opus od 600 pesama za sumu od gotovo 400 miliona dolara.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar