Foto:Screenshot/Youtube/MOTION TRAILERS/Amazon Prime Video/Greenwich Entertainment/OfficialCount/IGN/ Marvel Entertainment

Godina zatvorenih bioskopa je, nadajmo se, za nama. Slično se nadaju i veliki studiji i distributeri filmova, koji su za 2021. godinu pripremili više desetina visokobudžetnih ostvarenja i najavili premijere.

Priredio: Matija Jovandić

Dosta filmskih hitova na premijere čeka još od prošle godine, neki su snimljeni tokom pandemije, a neki se tek dovršavaju, ali je izvesno da će biti sasvim dovoljno i drame, i akcije, i komedija, i crtaća, nastavaka poznatih ostvarenja, filmskih zvezda, ali i novih lica. A da li ćemo ih gledati u bioskopima ili kod kuće na platformama to je i dalje veliko pitanje, piše magazin „Tajm“, odakle prenosimo ovaj izbor „najočekivanijih filmskih hitova u 2021“.

„Delovi žene“ (Pieces of a Woman)

„Delove žene“ ljubitelji filma od juče mogu da gledaju na „Netfliksu“, a tokom godine bi trebalo da stigne i u bioskope. Vanesa Kirbi, poznata po ulozi princeze Margaret u seriji „Kruna“ doživela je uspeh na virtuelno održanim festivalima jesenas za ulogu ožalošćene žene kojoj je beba umrla odmah po rođenju.

U priči zasnovanoj na ličnim iskustvima scenariste i reditelja Kornela Mundrucua i njegove partnerke Kate Veber, Marta (Vanesa Kirbi) bori se sa tugom, klimanjem braka i predlogom njene majke (Elen Berstin) da babicu izvede pred sud.

„Beli tigar“ (The White Tiger)

Poput Oskarom nagrađenog „Parazita“, i „Beli tigar“, koji će premijerno biti prikazan na „Netfliksu“, govori o sukobu klasa iz geografski bliskih naselja, s tim što se ova priča odigrava u Delhiju. Ambiciozni, preduzimljivi Balram, poreklom sa sela, nalazi posao kao vozač kod bogatog para, ali što se više zbližava sa njima, to više otkriva mrežu korupcije i nasilja, pa traži načina da se izbavi iz njihovog mučnog domaćinstva.

Film je režirao Ramin Bahrani, prema motivima istoimene knjige, za koju je njegov prijatelj Aravind Adiga osvojio Bukerovu nagradu 2008. godine.

„Malkolm i Meri“ (Malcolm & Marie)

Na jednom od prvih filmova kompletno snimljenih letos tokom pandemije ponovo su sarađivali Zendaja i tvorac „Euforije“ Sem Levinson. Za ulogu u prvoj sezoni te serije pevačica i glumica nagrađena je Emijem.

Prema dosadašnjim saznanjima o filmu, Levinson je napisao scenario za „Malkolma i Meri“ za samo nedelju dana, a u romantičnoj drami uz Zendaju igra još jedna holivudska zvezda u usponu, Džon Dejvid Vašington, koga je publika mogla da vidi u „Tenetu“.

„Mauritanac“ (The Mauritanian)

Novi film oskarovca Kevina Mekdonalda („Jednog dana u septembru“, „Poslednji kralj Škotske“) trebalo bi da počne da se prikazuje od februara, a već se priča o tome da je ova sudska drama sa Džodi Foster viđena za nominacije za Oskara ove godine.

Džodi Foster i Šejlin Vudli igraju advokatice koje isteruju pravdu za nekadašnjeg zatvorenika u Gvantanamu (Tahar Rahim), zatvorenog bez optužnice, i nailaze na vojnog tužioca (Benedikt Kamberbeč) koji možda zastupa nešto mnogo veće nego što očekuju.

„Narod protiv Bili Holidej“ (The United States vs. Billie Holiday)

Uprkos tome što je bila jedna od najvećih muzičkih zvezda u Americi četrdesetih godina 20. veka, džez pevačica Bili Holidej živela je izuzetno teško: stalno bez para, u vezama sa nasilnicima, navučena na drogu, a uz sve to su je još i progonili zlobni i rasistički šefovi FBI-ja.

 

Pevačica Andra Dej, koja igra Bili Holidej, možda i nema previše iskustva na filmu, ali nije ga imala ni Dajana Ros, podseća „Tajm“, kada je pobrala dobre kritike 1972. godine za ulogu u filmu „Lejdi peva bluz“. Reditelj ovog filma je Li Denijels, poznat po ostvarenju „Batler“ (2013).

„Dolazak u Ameriku“ (Coming 2 America)

Teško je preceniti uticaj filma „Dolazak u Ameriku“ (1988) sa Edijem Marfijem kao princom Akimom iz afričke zemlje Zamunda na popularnu kulturu. Stotine korisnika „TikToka“ iskoristile su one vriske radosti Edija Marfija u toj ulozi sa požarnih stepenica u Kvinsu, dok su u međuvremenu „Mekdaueli“, nazvani po fiktivnom restoranu brze hrane u filmu, počeli da niču širom zemlje, piše američki magazin.

U dugoočekivanom nastavku Akim i Semi (Arsenio Hol), ponovo kreću iz svoje palate u Zamundi preko Atlantskog okeana, nakon što princ saznaje da ima sina u njujorškom Kvinsu.

„Bugi“ (Boogie)

Poznati restorater Edi Huang odličan je pripovedač, što pokazuju njegovi memoari „Pravo sa broda“ (pretvoreni u sitkom na mreži ABC), kao i njegove TV emisije posvećene hrani.

Ovaj put debitovao je kao reditelj filmom „Bugi“, koji govori o azijsko-američkom čudu od basketaša na putu ka NBA ligi. U filmu se, kao njegov rival na terenu, pojavljuje i reper Pop Smouk, ubijen u februaru prošle godine.

„Raja i poslednji zmaj“ (Raya and the Last Dragon)

Diznijev najnoviji 3D animirani film trebalo bi da bude premijerno prikazan 5. marta, a donosi priču o zemlji u kojoj su se u davna vremena zmajevi žrtvovali da bi spasili čovečanstvo od zlih čudovišta.

Sada su se čudovišta vratila i Raja, kojoj glas pozajmljuje Keli Meri Tren („Ratovi zvezda: Poslednji džedaj“) i Nora Lam kao poslednji zmaj za koga se zna kreću u pohod da ponovo spasu svet.

„Lovci na tartufe“ (The Truffle Hunters)

Priča o starijem čoveku koji kruži po italijanskim šumama, tragajući za skupocenim tartufima možda i ne zvuči kao materijal za dokumentarac, ali su „Lovci na tartufe“ pobrali aplauze oduševljenih kritičara na festivalima prošle godine, a na portalu „Roten tomatos“ dobacili su do 100 odsto, piše „Tajm„.

Film prati svoje junake kroz neprohodne delove šume noću, dok se oni međusobno otimaju za delove svoje teritorije, čuvaju svoje proverene tehnike i razvijaju bliskost sa svojim psima. To je strpljivo snimljen i ličan film o načinu života kakav izumire, dodaju novinari američkog magazina.

„Sveci Njuarka“ (The Many Saints of Newark)

Prikazivanje „Sopranovih“ prestalo je pre 13 godina, a u međuvremenu je uverenje kritike i publike da je to jedna od najboljih serija svih vremena samo raslo.

Tvorac serije Dejvid Čejs spreman je da na ekrane vrati Tonija Soprana filmom smeštenim u vreme koje prethodi događajima u seriji, u šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka, pričajući o tenzijama između italijanske i afroameričke zajednice u Americi. U filmu igraju Alesandro Nivola, Lesli Odom Džunior, Džon Berntal, Kori Stol i Majkl Gandolfini, sin Džejmsa Gandolfinija, koji će se naći u ulozi koju je igrao njegov otac.

„Nema vremena za umiranje“ (No Time To Die)

Premijera filma u kom će se Danijel Krejg pojaviti peti i poslednji put kao Džejms Bond najavljivana je i odlagana nekoliko puta.

U dugo očekivanom i opisivanom filmu, čija premijera je ovaj put najavljena za početak aprila, pored Krejga kao agenta 007 igra i nekoliko novih, zanimljivih lica: Ana de Armas, koja je sa njim ranije igrala u „Nožu u leđa“, Rami Malek u ulozi zlog Safina i Lašana Linč.

„Bios“ (Bios)

Tom Henks je, pre nego što se zarazio koronavirusom, odigrao ulogu jednog od nekolicine preživelih ljudi na Zemlji posle apokalipse koja je planetu pretvorila u pustinju.

Dok se bori sa terminalnom bolešću, Finč pravi robota koji će brinuti o njegovom psu nakon što on umre, a usput mora i da nauči robota i ljubimca da jedan drugom veruju. Film je režirao Migel Sapočnik, reditelj koji je zaslužan za neke od najapokaliptičnijih epizoda serije “Igra prestola”.

„Prošle noći u Sohou“ (Last Night in Soho)

Reditelj horor-parodije „Šon živih mrtvaca“ (Shaun of the Dead) Edgar Rajt režirao je ovaj put psihološku horor komediju o ambicioznoj modnoj kreatorki (Tomasin Mekenzi) koja putuje kroz vreme u London šezdesetih godina da bi se srela sa pevačicom koju obožava (Anja Tejlor Džoj), ali to povlači i mnoge loše posledice…

„Crna udovica“ (Black Widow)

Nataša Romanov je, pre nego što se priključila „Osvetnicima“ (Avengers) bila je ruska špijunka ubačena u vrelu vodu sa nekim lošim ljudima.

Skarlet Johanson ponovo je u toj ulozi u filmu “Crna udovica”, a priča u režiji Kejt Šortlend govori o tome kako je taj lik nastao. U filmu, čija se premijera očekuje u maju, “porodicu superheroja” igraju i Florens Pju, Rejčel Vajz i Dejvid Harbor.

„Paklene ulice 9“ (Fast and Furious 9)

Ako vam puste ulice iz filmova snimljenih u 2020. godini nisu donele dovoljno eksplozija, dizanja automobila u vazduh i jurnjave svojstvene visokobudžetskim akcionim ostvarenjima, onda će deveti nastavak franšize, čija je premijera najavljena za kraj maja, to nadomestiti, piše „Tajm“.

Nastavak je ponovo režirao Džastin Lin, a tu su i Dom (Vin Dizel) i Letin (Mišel Rodrigez) sin, kao i nova pretnja Domovog brata (Džon Sena).

„Kruela“ (Cruella)

Trend ženskih negativaca oko kojih se vrti priča je u punom zamahu: prvo je u februaru ove godine Margo Robi bila Harle Kin, u septembru Sara Polson se pojavila u seriji „Američka horor priča“, a krajem maja ove godine stiže i Kruela.

Ema Stoun igra mlađu verziju poznate Diznijeve zloće sa dalmatincima, a u ovom “akcionom porodičnom filmu” igra i Ema Tompson.

„U Hajtsu“ (In the Heights)

Pre nego što je napisao „Hamilton“, Lin Manuel Miranda napisao je i „U Hajtsu“, mjuzikl zasnovan na multikulturalnoj radničkoj zajednici u kraju u kom je odrastao.

U ovoj filmskoj adaptaciji pozorišnog mjuzikla nagrađenog 2008. godine Tonijem, uz rep i salsu govori se o imigrantima, kulturološkim i generacijskim jazovima, rušenju ruiniranih zgrada i pretvaranju kraja u luksuzan prostor, ali i o ljubavi. Jer to je mjuzikl. Reditelj je Džon M. Ču, a glavnog protagonistu igra Entoni Ramos.

„Luka“ (Luca)

Najnovije ostvarenje iz studija „Piksar“ smešteno je na italijansku revijeru, gde dečak Luka uživa u letu, sladoledu i igranju sa novim drugarom, Albertom. Ali Alberto krije tajnu: on je, zapravo, morsko čudovište.

S obzirom na ranije uspehe „vodenih“ priča iz „Piksarove“ kuhinje („Potraga za Nemom“, „Potraga za Dori“), nema sumnje da će i ova biti nalik njima u tom smislu, a i premijera je tempirana za početak leta.

„Plava laguna“ (Blue Bayou)

Prethodni film sineaste Džastina Čona, „Guk“, kritika je pohvalila zbog dobro ispričane priče o dvojici korejsko-američke braće koji se suočavaju sa nasiljem i izdajom tokom uličnih nereda.

U „Plavoj laguni“ igra Antonija LeBlanka, čoveka korejskog porekla koji je usvojen kao dete i odrastao je u Luizijani, gde je osnovao i porodicu, ali saznaje da će uskoro biti deportovan…

„Zola“ (Zola)

Malo nakon što je konobarica iz Detroita pod nadimkom Zola izazvala haos na društvenim mrežama tvitom o putovanju i provodu na Floridi, koji je uključivao i striptiz, seks i oružje, mnogi su tražili da se od toga napravi film.

Pet godina kasnije, pojavio se i film na Sandens festivalu. U ovoj nesvakidašnjoj filmskom avanturi glavne uloge igraju Tejlor Pejdž i Rajli Ko, a kao predložak za scenario poslužila je „insajderska“ priča, objavljena u magazinu „Rolingstoun“.

„Top gan: Maverik“ (Top Gun Maverick)

Nastavak velikog filmskog hita sa Tomom Kruzom kao Maverikom stiže posle 34 godine, a premijera je najavljena za jul. Reditelj je Džozef Kosinski, a u glavnim ulogama su Majls Teler, Dženifer Koneli i Džon Ham.

Tom Kruz i Val Kilmer takođe se pojavljuju u ulogama pilota koje su igrali u prvom delu, samo stariji, ali ne i Keli Mekgilis kao Čarli. Glumica je, govoreći o nastavku filma, nakon što je snimanje počelo izjavila da je niko nije pozvao.

„Šang Či i legenda o Deset prstenova“ (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings)

Šang Či, prvi Marvelov „azijski superheroj“, kog igra kinesko-kanadski glumac Simu Liu, učitelj je borilačkih veština koji mora da izađe na kraj sa tajanstvenim krimi udruženjem nazvanim Deset prstenova…

„Barb i Star idu u Vista Del Mar“ (Barb and Star Go to Vista Del Mar)

Kristen Vig i Eni Mamolo („Deveruše“) ponovo su se našle da bi napisale i igrale glavne uloge u komediji o dve najbolje prijateljice koje odlučuju da prvi put otputuju iz svog gradića na američkom Srednjem zapadu.

„Svemirski basket: Novi zavet“ (Space Jam: A New Legacy)

Lebrona Džejmsa porede sa Majkom Džordanom još od kad je zaigrao u NBA. On možda i neće dobaciti do Džordanove veličine, ali ga je uspešno zamenio u nastavku „Svemirskog basketa“. I ne samo to. U Holivudu je otišao dalje nego čuvena 23-jka Čikago bulsa, producirajući filmove.

U ovom filmu, Džejms ostavlja na cedilu svoje saigrače iz Lejkersa i staje na stranu vesele družine iz “Luni tjunsa”.

„Duboka voda“ (Deep Water)

Roman Patriše Hajsmit odličan su materijal za filmove („Talentovani gospodin Ripli“ ili „Kerol“, od novijih, na primer).

U najnovijoj filmskoj adaptaciji njenog romana Ben Aflek i Ana de Armas igraju bračni par koji počinje da igra opasne igre kako bi osvežili svoj odnos. Ali, to je ipak roman Patriše Hajsmit…

„Kendimen“ (Candyman)

Malo je reditelja koji su u protekle tri godine uspevali da publiku drže na ivicama sedišta kao Džordan Pil, piše „Tajm“, podsećajući na njegove filmove „Izađi“ i „Mi“.

Sada se vraća kao producent i koscenarista nastavka istoimenog klasika iz 1992. godine, za koji režiju potpisuje Nia DaKosta, a priča je smeštena u sadašnje vreme, kada se umetnik (Jahja Abdul-Matin), kog je Kendimen progonio dok je bio dete, useljava u novu zgradu, sagrađenu na mestu ubistva u prvom nastavku…

„Dina“ (Dune)

Čuveni Dejvid Linč odrekao se svoje filmske verzije kultnog romana naučno-fantastičnog pisca Frenka Herberta, a sa pričom se sada ukoštac uhvatio reditelj Denis Vilenev, oko koga je okupljena i jaka glumačka ekipa, među kojima su i Oskar Ajzak, Zendaja, Džoš Brolin i Džejson Momoa. Film će, prema najavama, premijerno biti prikazan istovremeno i u bioskopima i na HBO-u.

„Poslednji dvoboj“ (The Last Duel)

Nova istorijska drama Ridlija Skota zasnovana je na knjizi Erika Džegera a govori o poslednjem sudski naloženom dvoboju u francuskoj istoriji.

Met Dejmon i Adam Drajver igraju dvojicu vitezova iz 14. veka, najboljih prijatelja sve dok jedan nije optužio drugog za silovanje žene, posle čega ih je kralj Šarl VI poslao na duel do smrti.

„Besmrtnici“ (The Eternals)

Posle „Osvetnika“, Marvel je započeo i novu seriju likova da bi počeo i još jednu seriju sa spasavanjima sveta. Ovi superheroji – besmrtni vanzemaljci koji su hiljadama godina bili skriveni na Zemlji – moraju da se okupe da bi spasili Zemlju od nove vrste negativaca, „Devijanata“.

Zanimljivo je da je ovaj film režirala Kloi Zao, zvezda nezavisne filmske scene, koja je jesenas osvojila Zlatnog lava na Venecijanskom festivalu za „Zemlju nomada“. A „Besmrtnike“ igraju Anđelina Džoli, Kit Herington i Salma Hajek.

„Nemoguća misija 7“ (Mission: Impossible 7)

Predstojeći, sedmi nastavak akcione franšize sa Tomom Kruzom kao agentom Itanom Hantom donosi priču u kojoj igraju i mnogi „povratnici“ kao što su Ving Rejms, Vanesa Kirbi, Sajmon Peg, te nova lica poput Hejli Etvel i Pom Klementief.

„Enkanto“ (Encanto)

Lin-Manuel Miranda napisao je još jedan mjuzikl, ovaj put za animirano „Piksarovo“ ostvarenje koje prati magičnu porodicu iz Kolumbije.

„Priča sa zapadne strane“ (West Side Story)

Tačno 70 godina od kako su „Ajkule“ i „Bodeži“ plesali i međusobno ratovali u brojnim Oskarima nagrađenom filmu Roberta Vajza i Džeroma Robinsa pojavljuje se rimejk, takođe mjuzikl. Od filmske moderne verzije Romea i Julije smeštene u Njujork zbog aure klasika nastalog pre sedam decenija teško da bi se ko usudio da pravi rimejk. Ali jeste Stiven Spilberg.

Tonija igra Ansel Elgort, a Mariju Rejčel Zegler. Uz njih se pojavljuju i Arijana DeBoz, Dejvid Alvarez, Majk Fejst, Kori Stol and Rita Moreno, koja je nagrađena Oskarom za ulogu u originalu pre sedam decenija.

„Matriks 4“ (The Matrix 4)

U godini obeleženoj nastavcima, rimejkovima i „rimejkovima rimejka“, najveće iznenađenje je povratak „Matriksa“, piše „Tajm“. Nakon što su zaključili trilogiju, nekada braća, a danas sestre Vačovski, režirale su četvrti nastavak sa Kijanu Rivsom i Keri En Mos u glavnim ulogama.

Trejler ne otkriva mnogo od priče, ali je izvesno da će biti dosta akcije, pucnjave sa usporenim mecima i filozofskih sentenci. Četvrti nastavak bi, prema najavama, trebalo u decembru da bude premijerno prikazan i u bioskopima i na HBO Max-u.

„Vavilon“ (Babylon)

Film reditelja Dejmijena Šazela („La la lend“) dugo se čeka, ali je Ema Stoun nedavno napustila ekipu i mogla bi da je zameni Margo Robi. Za sada je Bred Pit još tu, a priča je smeštena u dvadesete godine 20. veka i govori o promenama u filmskoj industriji kada je snimljen prvi ton film.

„Lažno pozitivan“ (False Positive)

Komičarka Ajlana Glejzer napisala je scenario za svoj prvi film, producirala ga je i u njemu igra glavnu ulogu. Ona i Džastin Tiro igraju par koji traži pomoć zbog steriliteta od lekara kog igra Pirs Brosnan.

Ona zatrudni, ali nešto se čudno dešava sa šarmantnim doktorom, zbog čega pokušava da otkrije celu priču iza njegovog ponašanja.

„Francuska depeša“ (The French Dispatch)

U svom dugoočekivanom 10. dugometražnom igranom filmu, scenarista i reditelj Ves Anderson donosi tri jedinstvene priče iz redakcije „Francuske depeše“, fiktivnog nedeljnika iz grada u Francuskoj u 20. veku.

Reditelj je okupio impozantnu ekipu glumaca: Benisio del Toro, Timoti Šalame, Elizabet Mos, Džefri Rajt, Bil Marej, Oven Vilson, Edrijen Brodi, Tilda Svinton, Frensis Mekdormand…

„Isterivači duhova: Zagrobni život“ (Ghostbusters: Afterlife)

Originalni „isterivači duhova“ Bil Marej, Den Ekrojd i Erni Hadson ponovo se pojavljuju u svojim ulogama, a u nastavku čuvenog blokbastera iz osamdesetih godina stručnjaci za paranormalne pojave upućuju se u gradić u Oklahomi…

„Juda i Crni Mesija“ (Judas and the Black Messiah)

Kasnih šezdesetih godina u Americi, Fred Hempton pojavio se kao jedan od najharizmatičnijih vođa Crnih pantera, posvećenih borbi protiv rasizma i promenama u Čikagu. Ali njegov rastući uticaj privukao je i pažnju FBI-ja, koji angažuje sitnog kradljivca kola da se infiltrira u redove organizacije i prati šta Hempton radi.

U filmu u režiji Šake Kinga igraju Danijel Kaluja (Hempton) i Lakit Stenfild (Vilijam O’Nil).

„Žena na prozoru“ (The Woman in the Window)

Ejmi Adams i Džulijen Mur imaju zajedno 11 nominacija za Oskara, ali nikada nisu igrale zajedno u filmu sve do sad.

Ejmi Adams igra agorafobičnu Anu koja guta pilule, a sprijateljuje se sa komšinicom Džejn (Džulijen Mur). Ubrzo vidi kroz prozor da je Džejn pretučena u svom stanu preko puta, ali kada to prijavi policiji, niko joj ne poveruje, a Džejn je, po svemu sudeći, zamenjena drugom ženom… Ove godine trebalo bi da bude prikazan na „Netfliksu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar